02. октобар – РС НАШ СТРАТЕШКИ ИНТЕРЕС

БАЊАЛУКА, 02. октобар 2012. (ФоНет) – Данашња заједничка седница влада Републике Српске и Србије у Бањалуци доказ је обостране жеље да се што мање бавимо политиком и да се све више окрећемо питањима од интереса за грађане, рекао је премијер Србије Ивица Дачић. Као конкретне примере тога, Дачић је навео изградњу крака јужног тока гасовода кроз Србију и РС, која треба да почне у децембру ове године, као и укључивање РС у изградњу електрана на Дрини.

“Ми немамо пречи интерес од сарадње са РС и то је стратешки интерес за Србију. Србија је потписница Дејтонског мировног споразума и све његове промене прихватиће само ако оне буду израз сагласноти сва три народа и оба ентитета. Специјалне везе Србије и РС су разумљиве и нико на свету не може да каже ништа против тога”, рекао је Дачић пре заједничке седанице две владе, преноси Анадолија.

Према речима председника РС Милорада Додика, једна од кључних тема његовог разговора са Дачићем било је јачање улоге Србије у оквиру Већа за спровођење мира у БиХ.

“Србија је потписница Дејтонско мировног споразума, као и Хрватска, уз неку виртуалну БиХ, у чије име је потпис ставио Алија Изетбеговић, иако за то није имао мандат, јер држава коју је представљао више није постојала, а легитимитет су јој дали неки странци којима је то било у интересу”, рекао је Додик.

Према његовим речима, кључно питање је зашто Хрватска и Србија, као потписнице Дејтона, нису чланице Савета за имплементацију мира у БиХ, али јесу неке друге земље, попут Турске, које немају никакве везе с тим.

Говорећи о развоју специјалних веза са Србијом, Додик је истакао да оне у наредном периоду морају да буду знатно ојачане. Као пример је навео систем образовања у РС који, како је рекао, треба у целини ускладити са програмима у Србији, “а не у неком Сарајеву”.

Један коментар

  1. Milorad Dodik je potpuno netipican srpski politicar. Za razliku od “tipicnih”, ona zna i kud je krenuo i kako tamo da stigne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *