УСАИД протеран из Русије

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

Међу хиљадама иностраних агената у Русији велики је број оних који су (досад) финансирани директно из америчког буџета, посредством Ју-Ес-Ејда и сличних организација

Када је постало сасвим очигледно да Запад неће оставити на миру руског председника Владимира Путина, и да ће учинити све да демонтира његову националну и демократску власт, у Москви су одлучили да започну борбу против иностраног мешања у унутрашње политичке процесе. После недавног етапног усвајања Закона о иностраним агентима, који су на Западу назвали „закон о шпијунима“, на ред су дошле сасвим конкретне и ефикасне мере на сузбијању иностраног утицаја у сфери политичког и социјалног система Русије. Један од последњих корака јесте одлука руских власти да, после пуних 20 година помагања „развоја демократије“ у Русији, од 1. октобра забране рад Ју-Ес-Ејда, познатог и као Агенција за међународни развој (УСАИД), за који многи тврде да је продужена рука америчке Централне обавештајне агенције ЦИА. Ове суверене одлуке руског парламента и Министарства иностраних послова, очекивано, изазвале су ерупцију гнева западних званичника и медија. Све позивајући се на људска права руских грађана која они, наводно, штите. И за која су безгранично забринути. Када се све ово узме у обзир, Путин може да буде задовољан.

ПУТИНОВ ГРЕХ Посебно је занимљива терминологија којом су западни медији описивали читав процес усвајања Закона о иностраним агентима и забране рада Ју-Ес-Ејда. Тако се говори о „акцији Државне думе“, као да је реч о некаквој полицијској операцији. И, очигледно намерно, апострофира се само Дума, иако један закон, да би био усвојен, мора да прође комплетну процедуру кроз оба дома парламента (Државна дума и Савет Федерације), а на крају да га потпише руски председник. А када је о председнику реч, констатује се да је реч о „бившем агенту КГБ“-а, сврставајући га тако безмало у доњи ешалон доушника. Тиме се потпуно изврће чињеница да је потпуковник Путин (његов чин и функција, односно задужења у систему КГБ-а и даље су под велом тајне) без сумње био један од водећих људи обавештајне машинерије СССР-а у најосетљивијем подручју – у Источној Немачкој. И потпуно се занемарује да је овај „агент КГБ-а“ својевремено био, не само секретар Савета безбедности РФ, већ и директор Федералне службе безбедности, организације која је, нису пропустили да укажу новинари АФП-а, „наследила КГБ“. Што је, пак, само делимично тачно, јер је тадашњи председник Борис Јељцин, по захтеву Запада, расформирао некадашњи Комитет државне безбедности (у рангу министарства) и исцепкао га на неколико агенција и служби. Док су САД, са друге стране, 16 својих безбедносних и обавештајних организација објединили у јединствену Обавештајну заједницу, са једним шефом на челу…

Још се упозорава, у прилогу АФП-а, да „ Путинова одлука може имати разорне последице по организације за људска права које ионако немају подршку на домаћем тлу“! И наравно да ће имати последице, у то не би требало сумњати. Челична мрежа невладиних организација „за заштиту људских права“ у Русији, финансираних из Америке и Европе, биће у великој мери разорена. А то што оне „немају подршку на домаћем тлу“ недвосмислено сведочи да их Руси у већини не прихватају, доживљавајући их као страно ткиво. Јер, парадоксално је да Русији, која има огромне финансијске и друге ресурсе, и која већ годинама позајмљује новац тој истој Америци, Вашингтон шаље „помоћ“ за подршку „цивилном друштву“.

[restrictedarea]

ПРИКРИВЕНА МИСИЈА УСАИД-а А та „помоћ“ уопште није мала. Према речима портпарола Стејт департмента Викторије Нуланд, Ју-Ес-Ејд је за последњих 20 година (од 1992. када је започео рад на тлу Русије) потрошио укупно 2,7 милијарди долара у овој земљи. А од тога, само по званичном признању портпарола Хилари Клинтон, трећина је утрошена „за развој демократије“! „Ми се веома поносимо достигнућима Ју-Ес-Ејда у Русији за две деценије“, додала је Нуланд.

Међу хиљадама иностраних агената у Русији, велики је број оних који су финансирани директно из америчког буџета, посредством Ју-Ес-Ејда и сличних организација. Тако је један од главних корисника Ју-Ес-Ејдових грантова у Русији била позната организација „Голос“, основана 2000, која се бави посматрањем изборног процеса и указивањем на наводно уочене неправилности и махинације. Према доступним подацима, месечни буџет „Голоса“ износи око 400.000 долара, које добија углавном од Ју-Ес-Ејда! И, што је посебно важно, „Голос“ редовно полаже рачуне о својој делатности америчком Националном демократском институту (НЕД) и активности усмерава у складу са налозима из Вашингтона.

Међутим, извршна директорка „Голоса“ Љиља Шибанова тврди да они неће одустати и да ће пронаћи средства да одржавају своју интернет „Карту злоупотреба на изборима“. Ту се заправо ради о интерактивној карти Русије, где се као црвене тачке појављују дојаве о наводним злоупотребама и изборним крађама. И када се појаве хиљаде таквих тачкица које светле на белој подлози, визуелно се стиче утисак о изборној крађи огромних размера. Шефови „Голоса“, међутим, прикривају чињеницу да је реч о бројним анонимним дојавама, пристиглим путем Интернета и телефона, које активисти ове организације немају могућност, а вероватно ни намеру, да провере, већ их аутоматски уносе на мапу. Нити, наравно, било ко на Западу поставља питање: како је могуће да се једна оваква организација, чијом делатношћу се узбуњује јавност и подрива ауторитет државне власти – може финансирати искључиво из буџета друге земље? И то земље познате по мање или више насилном свргавању „непослушних“ режима широм света…

То питање, међутим, поставили су јасно и гласно у Москви. МИП РФ, који је и забранио даљи рад Ју-Ес-Ејда у Русији, у образложењу ове одлуке означио је као неприхватљиве „покушаје утицања на политичке процесе“. „МИП Русије званично је обавестио америчку страну да делатност Ју-Ес-Ејда у Руској Федерацији мора бити прекинута од 1. октобра ове године. Таква одлука изазвана је најпре тиме што карактер рада представника агенције у нашој земљи често није био у складу са прокламованим циљевима развоја билатералне хуманитарне сарадње“, саопштио је портпарол МИП-а Александар Лукашевич. И додао да је „реч о покушајима утицања на политичке процесе путем расподеле грантова, укључујући изборе различитих нивоа и институције грађанског друштва“. Овако пажљиво дипломатски срочена порука не може да сакрије очигледно: Русија је буквално најурила кључне америчке играче из своје куће, оставивши им тек две недеље да спакују кофере. Отуда је разумљив бес старог русофоба, некадашњег председничког кандидата, сенатора Џона Мекејна, који није пропустио прилику да укаже како је то „увреда за САД и удар на администрацију Барака Обаме“.

Чиме се заправо бави Ју-Ес-Ејд писали су многи. Међу њима и познати шпански њуз-портал „Ребелион“, који објављује прилоге Хајнца Дитриха, Ноама Чомског, Марте Хернакер, Едуарда Галеана, Жозе Сарамага, Габријела Гарсије Маркеса, Мишела Чосудовског и других истакнутих интелектуалаца алтерглобалистичке и левичарске оријентације. У тексту под називом „ЦИА користи Ју-Ес-Ејд као покриће“, пре три године „Ребелион“ је објавио прилично детаљан списак земаља у којима су ове америчке службе оставиле своје трагове. Ту су и Вијетнам, Хаити, Венецуела, Боливија, Еритреја, Куба… Све ове земље откриле су делатност Америчке обавештајне службе која је радила под маском Ју-Ес-Ејда. „Ребелион“ пише, позивајући се на податке из Ју-Ес-Ејда, да ова структура има своја представништва у 100 земаља у развоју и потписане уговоре са више од 3.500 предузећа и других организација у САД-у. Од 2009, Ју-Ес-Ејд је званично, заједно са Стејт департментом и Пентагоном, укључен у борбу против „устаничких“ покрета и држава које Вашингтон сматра непријатељским. На тај начин, пише „Ребелион“, измењена је првобитна функција Ју-Ес-Ејда, претварајући га од организације за поделу хуманитарне помоћи – у војно одељење америчке владе.

БИТКА ЗА РУСИЈУ Они у Вашингтону који су помислили да ће Путин још дуго трпети брутално мешање у унутрашње ствари Русије, грдно су се преварили. Можда је у праву Константин Сивков, заменик председника руске Академије геополитичких проблема, када каже да је примарни циљ Запада да стави Русију под пуну контролу, како би је употребио за борбу против ислама и Кине. Сивков, наиме, сматра да ће исход ове „битке за Русију“ одредити будућност не само Запада, већ читавог света. Овај аналитичар тврди да без руског „топовског меса“ Америка није у стању да добије ратове које је започела, да се извуче из свеукупне кризе у коју је запала, нити да одговори на глобални изазов који упућује долазећа суперсила – Кина. Путин, међутим, нема жељу да истура Русију на грудобран америчких империјалних интереса. Одговор који је Москва дала протеривањем „хуманитараца“ Ју-Ес-Ејда, најбоље сведочи о њеној намери да се таквим плановима најодлучније супротстави.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. a ovdasnjem /US(CIA)AID-u/ bi trebalo, za pocetak reci, da njihovo vrbovanje neoprezne ( a “ambiciozne”) omladine, kao i ‘snimanje’ i ‘uvlacenje’ u mnoge pore srpskog drustva – nije dobrodoslo ?!

  2. Tako se to radi, ovi isti rovare i nasom Srbijom od bombardovanja i prodaju nam “demokratiju”, zabijaju noz u ledja na Kosovu a usaid “pravi pliticke manevre”,uradite ko Rujke! c’ao usaid idi u Albaniju i Crnu Goru!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *