Томислав Николић: Путин нас је подржао

Разговарао Никола Врзић

Ексклузивно за наш лист председник Србије Томислав Николић говори о сусрету са председником Русије Владимиром Путином

 

Који су конкретни потези, конкретна помоћ Русије Србији коју сте у Сочију договорили с председником Путином? Хоће ли из Русије стићи финансијска помоћ за попуну српског буџета?
Конкретна помоћ, финансијска помоћ српском буџету омогућиће превазилажење економске кризе, уз редовно исплаћивање плата и пензија свим буџетским корисницима. Потписивањем стратешког партнерства Србије и Русије реализоваће се конкретни пројекти у области енергетике, инфраструктуре, банкарства, али и културне размене и очувања православних тековина, на целој територији Србије.

Шта би, на политичком плану, за Србију значило да више не зависи у потпуности од помоћи и кредита западних финансијских институција?

[restrictedarea]

Недомаћинским вођењем државе до сада, Србија и даље зависи од помоћи и са Истока и са Запада. Међутим, није само та чињеница довела до овако катастрофалне ситуације. Светска економска криза се највише одразила на најрањивије, а међу њима и Србију. Наш циљ је да привлачењем директних страних инвестиција, концесијама покренемо привреду у Србији, запослимо људе и да са нулте тачке кренемо у бољи живот. То је нешто што не може да се уради за месец или два, али увођењем системских решења и бескомпромисном борбом против корупције, у догледно време ћемо стати на зелену грану.

Са председником Путином разговарали сте и о Косову и Метохији. Шта сте свом саговорнику рекли, шта је то што ЕУ тражи од Србије, а шта је оно што Србија може да јој да? Како председник Русије гледа на наставак дијалога Београда и Приштине, куда би он требало да доведе и да ли би требало да се настави на досадашњи начин, с посредовањем ЕУ, или би дијалог требало да се води под окриљем УН?
Русија пружа снажну подршку Србији у очувању њеног интегритета и територијалног суверенитета. Све одлуке Србије у вези са Косовом и Метохијом, Русија ће подржати. Ми се придржавамо Устава и позитивног законодавства наше земље, и никада нећемо признати такозвану независност Косова. Поред свега што смо на Косову и Метохији претрпели као држава и народ, нарочито у светлу последњих догађаја везаних за истражни поступак о трговини људским органима, спремни смо на наставак дијалога, како би сви грађани на том подручју живели боље. Без разговора и компромиса нема живота ни за кога на Косову и Метохији, и свима је у интересу да се окрене нови лист, и искреним и добронамерним разговорима нађе решење најмање лоше за обе стране. Очекујемо да Европска унија, а наш став је да се у разговоре укључе и УН, задржавајући и формално и фактички неутралан став, у доброј вољи помогну саговорницима да реше сва суштинска питања у заједничком интересу.

За крај, да ли је Владимир Путин прихватио позив да у децембру посети Србију и присуствује отварању радова на српској деоници „Јужног тока“?
Председник Русије Владимир Путин је добио позив са наше стране да дође у Србију и отвори један од највећих пројеката у скоријој историји Србије – „Јужни ток“. Очекујемо да ће он наш пријатељски гест уважити и доћи у Србију до краја године.

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Макаров

    Сити смо прича, дела, окрећете се Русији само кад је прпа!

    Земља је у суоврату а нико не види и неће да види, прошетајте Србијом, јад и чемер,…. укинути су и малецки осмеси са лица, бре!

  2. Dvanaest godina Srbija je prodavana, i pretvorena u koloniju Evroatlantskog “liberalnog kapitalizma”. Srbijom su dvanaest godina vladali vazali. To vazalstvo je bilo neobicno, jer se nije svodilo samo na vrhovnu vlast Srbije, vec je utkano u nametnuti sistem u celini. Narod je na poslednjim izborima svrgnuo glavnog organizatora i izvrsioca izdajstva nacije, ali, nova Vlada Srbije je, silom prilika, zadrzala i pratece ucesnike prethodne vlasti. Ovaj deo sadasnje vlasti ce ili iskoristiti mogucnost svoje rehabilitacije, ili ce neslavno potonuti. Davno je poznato da je jedini spas za Srbiju bratska Rusija. Treba reci da borba Rusije ima svetski znacaj. Ona, uz svoje saveznike, brani Planetu od nemilosrdnog, novog i strasnog fasizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *