Олбрајт и Кларк у освајању Косова

Бивши државни секретар САД-а циља на „Телеком“, а бивши командант НАТО-а на руднике, пише италијанска „Коријере дела сера“

 

Генерал Весли Кларк, некадашњи командант НАТО снага и Мадлен Олбрајт, некадашњи државни секретар САД-а

„Албрајт капитал менаџмент ЛЛК“, компанија у власништву бившег државног секретара Медлин Олбрајт, могла би ускоро да контролише телекомуникације на Косову. О односима између независне републике од 2008. године (коју су признале само 92 земље) и оне која је, пре ере Кондолизе Рајс и Хилари Клинтон, сматрана најмоћнијом женом Америке, могла би да се напише књига. Цела једна генерација косовских тинејџера, који су исувише млади да би пратили новинске афере о државној приватизацији која је у току, добили су име Медлин – једна од ствари за које је Олбрајтова изјавила у „Тајм  магазину“ 2004. године да се поноси. Наследили су своје име од родитеља који су преживели драму рата на Косову и интервенцију НАТО снага, коју је Олбрајтова свесрдно подржавала, под командом генерала Веслија Кларка, и представља значајно сведочанство о престижу 64. државног секретара на овим просторима. „Медлин Олбрајт“ и „Бил Клинтон“ добили су своје улице у Приштини. Осим тога, није први пут да Олбрајтова има послове овде: од 2004. године је била специјални саветник председника Управног одбора „Ипко нета“, телекомуникационе групације која је основана усред бомбардовања бивше Југославије од стране Међународног комитета за помоћ угроженима. Заједно са „Ипком“, најзначајнијим провајдером локалног интернета, „Олбрајт група“ је учествовала пре више година у куповини лиценце за мобилну телефонију. Коначно, није никаква новост да су „демократске“ САД правиле бизнис на локалу: неки то зову „цена независности“. И сам Кларк са својом компанијом „Енвидити“ покушава да добије лиценцу на Косову за експлоатисање залиха каменог угља и производњу синтетичких горива.
Ипак, ПТК, „Пост енд телекомуникејшн оф Косово“ није само најзначајнија приватизација у краткој историји најмлађе и најсиромашније државе на европском континенту, већ је истовремено и кора од банане на коју Олбрајтова ризикује да се оклизне (и то баш у пуној изборној кампањи у САД-у, где се ништа не опрашта). Телекомуникациона групација у власништву државе чијих 75 одсто влада жели да приватизује била је већ у центру скандала 2011. године, када се ток продаје зауставио после повлачења купаца због оптужби о корупцији руководилаца. Пре два месеца је нађен мртав у свом стану шеф агенције за приватизацију Дино Асанај, са 11 убода ножем. За локалне органе ради се о „самоубиству“. Србија која наравно не признаје независност Косова најавила је да жели да преиспита све приватизације од 1999. године НАТО интервенције до данас. Сада на тендеру за продају 75 одсто ПТК-а учествују и друге групације, као што је турски „Туркел“ и „Телеком“ из Монака. У случају да на тендеру победи конзорцијум који води „Албрајт група“, Србија ће ситуацију искористити у своју корист.
Такође, с обзиром на то колико је Косово сиромашно (ДБП износи само шест милијарди) цена о којој се говори, око 600 милиона евра, већ је стављена под лупу. Да ли то одговара купцу или продавцу? Наравно да скандали нису помогли процени. Али можда не помаже ни чињеница да је бивши министар за телекомуникације Фатмир Лимај (године 1999. био је један од вођа Косовске ослободилачке војске) ставио под сумњу вредност највеће локалне некретнине, и тако се супротставио државним интересима.

Један коментар

  1. Nedavno sam postavio pitanje na jednom forumu, sta ce biti sa Kosovom i siptarima kad im ameri odnesu sva prirodna bogatstva?
    Odgovor je od prilike ovako glasio: Vesli Klark nas je oslobodio Srba, njemu je sve poklonjeno. Toliko o svesti siptara, za one koji uopste znaju namere Klarka, o “legalnoj kradji energetika”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *