Mađarska: Put u apsolutizam

Piše Vlastimir Vujić

Odlukom da se u naredne dve godine ukine budžetsko finansiranje partija i sprovedu nova izborna pravila, Budimpešta se udaljila od parlamentarne demokratije

 

Cilj novog Izbornog sistema Viktora Orbana je da se u 2014. godini uskrati mogućnost demokratskog biračkog prava budućim potencijalnim glasačima opozicije

Dve upravo obelodanjene odluke mađarskog premijera Viktora Orbana definitivno su Budimpeštu udaljili od parlamentarne demokratije i gurnuli u apsolutistički put bez povratka. Prva je, da je dvotrećinski vladajući Fides (čiji je predsednik upravo Orban) nedavno izradio i usvojio potpuno nova izborna pravila (bez bilo kakve konsultacije sa opozicijom), a druga – da se u naredne dve godine (zbog ušteda!) ukida budžetsko finansiranje partija?!

USKRAĆIVANJE BIRAČKOG PRAVA

[restrictedarea]

Kada je o prvoj odluci reč, evidentno je da ultradesničarski premijer umesto demokratije u Mađarskoj uvodi novi politički sistem ili državno uređenje koje je u medijima nazvao „jedinstvo koje je određeno snagom“!? Brzo je i otkrio šta pod time podrazumeva. „Glavni cilj reforme Izbornog sistema je taj, da izbore 2014. godine ne odluče nepouzdani, nego oni koji su sigurni partijski glasači“! Najvažniji odeljak je takozvano – izborno upisivanje (što je u suštini „prethodna registracija“).
Poenta Fidesovog zakona je u tome da, ako unapred odluči ko može da učestvuje na parlamentarnim izborima, a ko ne, u poziciji je da najlakše od aktera utiče na izborni rezultat. Prema dosadašnjim javnim istraživanjima, Fides vodi u krugu sigurnih partijskih glasača (27 odsto), dok je dvostruko više onih koji su neodlučni (čak 53 odsto  građana). Cilj novog izbornog sistema Viktora Orbana je, dakle, da uskrati mogućnost demokratskog biračkog prava budućim potencijalnim glasačima opozicionih stranaka.
U planiranoj proceduri zakona, svrha „izbornog upisivanja“ znači da, tri meseca pre parlamentarnih izbora, svaki državljanin Mađarske, koji želi da učestvuje u njima, u pisanoj formi mora da se izjasni o toj svojoj nameri. Imenik ljudi, inače, do sada je sastavljan na osnovu popisa stanovništva, tako da je svaki punoletni mađarski državljanin (sa 18 životnih godina i prijavljenom adresom boravka) imao pravo izlaska na izbore. Međutim, pošto nacionalistički Fides računa i na glasove (prevashodno!) mađarskih dvojnih državljana koji žive izvan granica Mađarske (a kojima je pasoše upravo on dodelio) – iz pravnog akta odstranjen je uslov „stalne adrese“, tako da će i oni moći da se registruju. Upravo ovaj potez zavredio je Orbanovo debelo obrazloženje – Zašto ovakvu administrativnu proceduru želi da sprovede i za ljude koji žive u Mađarskoj? On je, kratko odgovorivši, registraciju nazvao „intelektualnim cenzusom“ i minimalno očekivanim gestom od jednog „aktivnog i svesnog mađarskog glasača“.
Ovim je, što je sasvim jasno, Viktor Orban većinu glasača ne samo omalovažio, već želeo da i njihova prava uskrati (pre svega onih koji u nekoliko predizbornih dana donesu konačnu odluku o tome za koga će glasati). U ovom trenutku u Fidesu postoji još samo rasprava oko toga da li da odredi da učešće na izborima bude obavezno, naravno samo za one koji su se „upisali“, što će sadašnje nesigurne (labilne) birače još više odvratiti od registracije! Međutim, glasače koji žive izvan granica ne mogu obavezati na to, jer država Mađarska tamo ne može da postupi režimski. Za Mađare koji poseduju dvojno državljanstvo i žive van matice, Orban je podvukao – da je od njih dovoljno da se „registruju“ i svoj glas pošalju putem pošte! Protiv ovakvog rešenja bila je kompletna opozicija i sve civilne organizacije, jer u sebi skriva veliki rizik od izborne prevare, pošto ne postoji nikakva mogućnost provere glasačke procedure (istom ovom predlogu, koji je sada ustanovio kao svoje rešenje, Fides se žestoko protivio dok je bio u opoziciji).

„ZAKON ULICE“
Dalji hendikep za opoziciju predstavlja i to što bi „izborno upisivanje“ u suštini potpuno eliminisalo izbornu kampanju, time i novac namenjen za nju. Demokratsku opoziciju, međutim, do kraja je porazila odluka Viktora Orbana da (pod izgovorom „ušteda“ zbog krajnje nesolventnog stanja u mađarskoj privredi, prouzrokovanim njegovim lošim vođenjem državne ekonomske politike) – ukine budžetsko finansiranje stranaka u naredne dve godine (i time definitivno onesposobi funkcionisanje opozicionih partija).
Efekat finansijske uštede ovakvim putem, tvrde analitičari – čak bi bio ispod proseka – imajući u vidu da Fides desetine milijardi poreskih forinti (1 evro = 275 forinti) razbacuje za brojne planove koji su daleko od državnih prioriteta (za nacionalne „konsultacije“, gradnju fudbalskih stadiona u Felčutu i Debrecenu, finansiranje firmi bliskih Fidesu). Nasuprot ovom, budžetskim „oduzimanjem“ partijskog novca može doći do uštede od 2,5 do 4,8 milijardi forinti. Ovogodišnji ukupni direktni iznos državnog finansiranja parlamentarnim strankama (koji će u 2013. i 2014. godini biti ukinut) iznosio je dve i po milijarde. Fides je inkasirao milijardu i 55 miliona forinti, Mađarska Socijalistička partija (MSP) 521 milion, „Pokret za bolju Mađarsku“ (Jobik) 448 miliona, „Politika može da bude nešto drugo“ (LMP) 249 miliona i Hrišćansko- Demokratska Narodna partija (KDNP) 233 miliona. O uskraćivanju preostale 2,2 milijarde forinti (od kojih 1,2 milijarde pripada partijskim fondacijama, a milijarda poslaničkim klubovima stranaka u Parlamentu) – još uvek se šapatom govori.
I ako će ovakvim merama, formalno, Fides najviše novca izgubiti, on to neće ni osetiti na „svojoj koži“, jer proporcija državnog finansiranja (i ako visoka), kod njega jedva da prelazi trećinu prihoda! Prošlu, 2011. godinu, recimo, Fides je završio sa suficitom od 129 miliona forinti, prethodno isplativši zaostali dug od čak 800 miliona. Kod MSP-a državna podrška dostigla je 62 odsto, dok se kod svih ostalih ona penje i do 90 odsto ukupnog prihoda. Povlačenjem novca države (pošto sredstva od članarina i donacija nisu ni približno dovoljna za bilo kakav rad), sve partije osim jedne (apsolutno vladajuće „narandžaste“) izgubile bi svoj najveći izvor finansiranja i politički bile onesposobljene na duži rok. Neke stranke ne bi ni opstale, ugasile bi se – što je i osnovni cilj Fidesove „reforme Izbornog sistema u Mađarskoj, odnosno uvođenja „mera štednje“ ukidanjem budžetskog finansiranja parlamentarnih stranaka.
Na kraju, trebalo bi podsetiti i na Orbanovu izjavu „procurelu“ zahvaljujući Asanžovom „Vikiliksu“ – „Naučio sam, onda kad postoji šansa da potučeš protivnika, ne razmišljaj ni trenutak nego to učini najsnažnije što možeš i svim sredstvima, da se više nikada ne oporavi“! – zastrašujuću poruku poslao je 2010. godine pred izbore, tada opozicionar koji nije poštovao nikakva parlamentarna pravila, već samo „zakon ulice“, a danas premijer Mađarske – Viktor Orban!

________________

Budžetski dobitnici i gubitnici

Poređenjem statističkih budžetskih brojki iz ove godine sa sledećom, 2013. godine, u predlogu koji je ministar ekonomije Đerđ Matolči predao Skupštini, vidi se da je Fides sa 1.040 milijardi forinti podršku gradskim samoupravama u državi smanjio na svega 647 milijardi. I Centralna statistička kancelarija biće u situaciji da posluje sa 23 odsto manje novca u narednoj godini (oduzeto im je blizu tri milijarde forinti). Iz kase Zavoda za zdravstveno, socijalno i penzijsko osiguranje Orban je izvadio 61 milijardu. I nadoknade za bolovanja biće manja za 12 milijardi, kao i socijalni dodatak za brigu o deci za dve milijarde, odnosno porodični dodatak za milijardu.
Ipak, u sledećoj godini ima i budžetskih dobitnika. Tri su najveća. Kancelariji premijera Viktora Orbana. Štednja nije zaobišla ni Šandor palatu. Budžet rezidencije i kancelarije predsednika Mađarske Janoša Adera (Fides) porašće za 54 odsto u odnosu na ovu godinu. Treći dobitnik je Centar za suzbijanje terorizma (TEK).

[/restrictedarea]

Jedan komentar

  1. ‘strogo kontrolisana demokratija’ ??! A sta ostaje od “evropskih standarda” ???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *