Све мање светлости на „путу смрти и мрака”

Пише Зоран Милошевић

Ислам и Запад после филма „Невиност муслимана“ 

Филм „Невиност муслимана“ који се наводно подсмева исламу и вређа ову религију и њеног пророка Мухамеда снимљен је у САД-у. Ширен је по планети од краја лета 2012. године, пре свега преко Интернета, што је испровоцирало масовне протесте муслимана, а проблем ислама тако је постао тема дана у свету, посебно на Западу. Према доступним информацијама, аутор филма је Сем Бесил, Американац који себе представља као „израелски Јеврејин“, а медији још пишу, на основу анализе презимена, да је режисер заправо Накули Бесили, Копт по пореклу. Новац за снимање филма дао је јавности познат по паљењу Курана, амерички пастор Тери Џонс. Филм је довео до страдања мноштва људи, укључујући и америчког амбасадора у Либији. Све се ово догађа, како наводи Римвидас Рагаускас за литванску „Геополитику“, после одустајања од мултикултурализма.

НЕМА СЛУЧАЈНОСТИ Рагаускас подсећа да је немачки канцелар Меркел 2010. објавила пропаст мултикултурализма („мултикултурни пројект у Немачкој је претрпео потпуни крах“), а почетком 2011. са Меркеловом се сагласио и премијер Велике Британије Камерон и председник Француске Саркози. Крах мултикултурализма је објашњен наводном неспособношћу миграната из исламских држава да се интегришу у земље домаћине. Дакле, нема случајности. Шта се заправо хтело филмом „Невиност муслимана“, као и низом других провокација муслимана?

Према мишљењу аналитичара циљ ових провокација муслимана је трострук: да се свету покаже да је формирани стереотип о исламу и муслиманима исправан, да се да оцена нивоа протестног ентузијазма муслимана у свету, те да се убрза асимилација муслимана на Западу и њихов прелазак на хришћанство или неку другу мање агресивну религију.

Тако и са таквим циљаним намерама догодило се да један „аматерски“ филм изазове буру у исламском свету. За сада је јасно да је ипак реч о организованој кампањи за провоцирање исламиста, јер је јасно да филм „Невиност муслимана“ није једина провокација. Ту су, наиме, и акције украјинске феминистичке групе ФЕМЕН (група је, како пишу руски медији, купила простор у центру Кијева за 2,5 милиона долара), чије су припаднице у најисламскијем делу Париза, разголићене, позивале муслиманке да се скину, затим је и сатирични париски часопис „Чарли Хебдо“ објавио карикатуре пророка Мухамеда…

Овоме би требало додати и то да су амерички аналитичари по медијима, најмање у последње две године, ширили поруку да је политика председника САД-а Барака Обаме, који је манифестовао „благонаклоност“ према исламу, неефикасна и да би је требало мењати. Та политика је „политика слабости и она је само надахнула исламисте“, тврде коментатори. Тако се долази до питања да ли су се то, заправо, сукобиле радикалне снаге обе цивилизације, односно ислама и Запада, тачније речено – Запада и ислама?

[restrictedarea]

СУКОБ ЕКСТРЕМИСТА Турски аналитичар Мустафа Акјол (за новине „Стар газете“) износи занимљиво запажање да је евидентно да екстремисти постоје на обе стране – десничарски хришћани и фанатични ционисти са једне, док су на другој страни исламисти. Акјол указује да су најрадикалнији противници ислама на Западу заправо бивши муслимани и цитира Ајан Хирси, која је рекла: „Ја сам имала среће да могу да изаберем и изабрала сам спасење!“ Ислам је, дакле, за бивше муслимане „пут смрти и мрака“. Фанатици две цивилизације потпирују узајамну мржњу и рат. Такође, фанатици са Запада и из исламског света теже да ућуткају „умерене снаге“, оптужујући их за равнодушност, заблуделост, чак за дефетизам. При томе и сам појам „умерени“, као што је то случај и у Турској, представља нешто нечисто.

Интересантно је и то да је две недеље пре протеста због споменутог филма Акјол био позван на конференцију коју је организовао амерички труст мозгова „Либерти фунд“ у Енглеској, а где су организатори (на „сабору либерала“, како су рекли) разматрали однос ислама и Запада. Било је различитих ставова, али некако су доминирале следеће тврдње: муслимани који су емигрирали на Запад не прихватају западне вредности, већ намећу своје, а кад им то не полази за руком користе се тероризмом (џихад). „На тај начин Запад осећа да из ислама потиче агресија“. Наравно, Акјол је изнео супротан став: да је ислам угрожен од Запада који наступа уз помоћ НАТО-а, али и националних армија и уз помоћ „меке силе“. Доказ: окупиране територије које преживљавају катаклизму (Ирак, Афганистан, Либија…) Управо се и „криза настала после филма“, сматра овај публициста, може тумачити у овим оквирима. Наиме, муслимани сматрају да је филм који потиче са Запада још један напад и скрнављење посланика Бога, док западњаци говоре: „Само су нашли повод (филм) да нас нападну и убију наше дипломате“!

„ЗЛО“ ПЕСМЕ И ИГРЕ Уочи и после протеста муслимана поводом филма „Невиност муслимана“ евидентно је да на Западу масовно објављују вести и анализе које истичу негативну страну ислама, што, да поновимо, даје утисак организованог напада на ислам. Популарни амерички сајт „Слејт“ је, између осталог, објавио чланак Брајана Палмера у којем овај аутор анализира понашања исламиста. Он наводи читаоце да размишљају о тешкој ригидности, а све поводом догађаја који се у Афганистану збио крајем августа: талибани су заклали 17 људи за време празника на југу земље, зато што су слушали музику и плесали! Зато аутор поставља питање: да ли су музика и плес у исламу забрањени? Но, код исламских теолога на ово питање нема јединственог одговора. Једни тврде да је пророк дозволио да се слуша музика, а други да је рекао да ће Алах све музичаре претворити у „мајмуне и свиње“.Однос муслимана према музици, због тога, зависи којој секти припадају. Може се, ипак, генерализовати да су се становници града уздржавали од плеса, док су села имала богату традицију плеса. Сви исламски народи и државе имају народну традицију плесања уз музику (у Афганистану Паштуни свој плес називају атан; у Јемену шабвани, у Емиратима рзафа итд). Борба против плеса у исламском свету почела је 1980. године, када је елита Саудијске Арабије прихватила вехабизам који је забрањивао плес. Истовремено, умерени муслимани из целог света немају ништа против плеса, чак и подржавају учећи младе да играју народне игре. Ипак, већина правоверних муслимана сматра да плес изазива непристојна размишљања, посебно код неожењених мушкараца, односно неудатих девојака, и то називају „харамом“, будући да наводно „провоцира немуслиманско понашање“.

Европљани се против протеста муслимана тренутно боре забранама окупљања, али и силом. Французи, али и други, хапсе муслимане који протестују. У Паризу је ухапшено више од 150 муслимана који су се сукобили са полицијом, која је бранила америчку амбасаду. Такође, Париз је и забранио демонстрације чији је повод овај филм. У белгијском Антверпену полиција је ухапсила више од 200 муслимана који су учествовали у демонстрацијама против филма „Невиност муслимана“ Демонстрације је организовала фундаменталистичка група „Sharia4Belgium“. У Бриселу је ухапшено више од 30 људи. Истовремено, у Француској се догађа објављивање карикатура пророка Мухамеда у сатиричном часопису „Чарли  Хебдо“, што се правда жељом редакције, како то наизглед наивно чини  уредник Александар Дебуте за угледни „Ле Фигаро“, жељом за зарадом, јер је првих 75.000 примерака продато за неколико сати, а уредник каже да намеравају да продају 200.000 примерака. Политичари Француске такође оправдавају часопис „Чарли Хебдо“ правом на слободу речи и штампе, те да би онемогућавање објављивања критике ислама водило ка укидању демократије.

Ипак, Западу није лако. Како наводи BBCRussian.com, 22. септембра 2012. године, председник САД-а Барак Обама и државни секретар Хилари Клинтон, како би умирили исламски свет, осудили су филм „Невиност муслимана“, а изјаве о томе, у трајању од 30 секунди, ставили су на све друштвене мреже.

Припадници ислама су, реагујући на филм „Невиност муслимана“, себе приказали управо онако како су их и приказивали западни исламофоби: као  агресији склоне људе, који користе варварске методе и који су неспособни да схвате на каквим се законима развија Запад. Акције муслимана су непродуктивне, тврде коментатори, јер убиством амбасадора и других људи они неће постићи ништа. То је, каже се,  бесплодна емотивна акција, која – на крају, о исламу и муслиманима само шаље лошу слику широм планете. Понашање муслимана који пале, убијају и позивају на уништење САД-а и Запада може да се окрене и против самог ислама. Питање је и да ли ће муслимани који живе на Западу после овога желети да остану муслимани. Наиме, у традицији Запада је да када жели да асимилује досељенике створи јавно мњење, односно друштвену климу која притиска досељенике да се одрекну старих обичаја и религије да би били прихваћени у новом друштву. Другим речима, после свих ових догађаја за очекивање је да већи део муслимана који живи на Западу пређе на хришћанство. Мало је међутим вероватно да ће муслимани, и после смиривања протеста, заћутати. За очекивати је да проговоре (и) терористи у срцу Запада, а они нажалост, и како је већ добро познато, убијају недужне грађане!

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. da, sve vise ima ‘indicija’, da se ne radi o ‘slucajnosti’ vec o visenamenskom ‘projektu’ ?! ‘Zaokret’ od neoliberalnih ludosti (pogresnih pretpostavki) – “snimanje” potencijalala ekstremizma, pritisak na muslimane na ‘zapadu’ – kome ce se ‘prikloniti’ – a uzgred i ‘poeni’ u kampanji (SAD) ?! Nastavak ‘kampanje’ u Francuskoj – ide tome u prilog ?! Sto se nas tice, ‘Zapad’ koji je na Srbiji ‘namirivao’ svoju “ljubav” prema Islamu, trebalo bi da zna, da Siptari, krajnje lukavo ( kao ‘nasledje’ vekovnog ‘trgovanja’ sa Turcima ?!) skrivaju, osim svoje klanovske ‘strukture’ i svoj islamizam ?! Uticaj hodza iako nije ‘vidljiv’ – izrazito je veliki ( zaboravljena je izjava da bi Pristina nestala u plamenu, ako bi to bilo u interesu islama ?!) ?! Smesno je izgledalo ‘objasnjenje’ nakon ubistva NATO vojnika u Nemackoj, da je taj Albanac “izolovan slucaj” ?! Kada se uzme u obzir, da ta mnogobrojna deca – itekako su rodjacki povezana – i prosto ‘obozavaju’ da budu uz infrastrukturne ‘cvorove’ ?! A siptarska narko-mafijska “mreza” ima i svoju islamisticku ‘komponentu’ ?! A korumpirani, neoliberalni “usrecitelji” su, iz ‘razumljivih’ razloga, ignorisali ovaj ‘detalj’ ?! Prema tome, ako ‘zapad’ zaista zeli da se otrezni od zabluda u pogledu svojih “prijatelja” – ne vidim razloga, da im se u tome ne pomogne… ?! Naravno, uz cenu, da promene politiku i prema KiM i BiH ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *