Хрватска повукла признање Косова!

Пише Павле Ћосић

Загреб, Сплит, Ријека, 12. 09. 2012. године (Бе92) – После синоћне победе Србије над Израелом и пласманом Србије на „Еуробаскет“, у последњем тренутку, после, како се наводи, већ отписане репрезентације, готово сви хрватски медији, међу којима и „Јутарњи лист“, „Вјесник“, „Индекс“, „Слободна Далмација“ и сл, констатовали су да све земље бивше Југославије иду у Словенију на Европско првенство у кошарци 2013. године.
Ова вест сама по себи је охрабрујућа јер се показало да је стара југословенска школа кошарке још увек у пуној снази, али политичким аналитичарима није промакла чињеница да Косово, чију је независност Хрватска признала пре скоро четири године, није на списку бивших југословенских република. Наиме, Косово се неће такмичити на „Еуробаскету“ у Љубљани, чиме је имплицитно повучено признање Косова као независне државе и бивше земље СФРЈ.
Готово унисоно и опозиционе странке и политичари из Србије и Хрватске закључују да се не ради о обичном новинарском лапсусу, јер, да је тако, онда би се он појавио само у једном, а не баш у свим медијима.
„На овај начин, хрватски новинари су заправо хтели да кажу да се не слажу с једностраним признавањем Косова које је уследило после притисака САД-а и ЕУ. Ово је био згодан начин да се они о томе изјасне путем наизглед бенигне спортске информације, а да све на први поглед може да делује као случајност“,  закључује уводничар „Данаса“ Анте Јуричић.
Ни на Косову ова вест није прошла незапажено. Хашим Тачи упутио је протестну ноту председнику Хрватске Иву Јосиповићу, тражећи од њега објашњење и извињење због оваквог понашања хрватских медија.
Званичне власти у Београду поводом овог случаја нису се још огласиле.

Један коментар

  1. Sta je, boje se pitanja Krajine?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *