ГМО СРБИЈА

пише Милорад Вучелић

Сваки ЕУ посланик, министар или чиновник  кад крочи у Србију почиње да се понаша као да је газда и божји изасланик. Људи се напросто помаме када слете у Београд. Као какви злослутни „гаврани без кљуна“, како би рекао песник Момир Војводић.

Погледајте само најсвежије примере Мирослава Лајчака, Јелка Кацина или Андреаса Шокенхофа. Морам ли, са највећим могућим гађењем, да вас подсетим на својевремене посете Карле дел Понте или Сержа Брамерца? И сви од реда крену да постављају неке услове и ултиматуме Србији, па додају да ти услови нису коначни, да их има још и да их наше власти већ знају, а можда и не знају, и да су на њих већ пристали, а ако нису – мораће ако имамо жељу да  наставе да нам долазе и да нас безочно завитлавају и  пљују у лице. Ови што су доскоро били на власти у томе су, по свему судећи, уживали, али ми сигурно нисмо, а и нећемо. Утолико ни председник Томислав Николић није баш у праву када великодушно и каваљерски каже како је претходна власт „под тешким притиском“ пристала на све и свашта, а у корист сецесије Косова. Није њима за тај посао био потребан притисак, они су то радили из уверења и шепурећи се, а ако је и било притиска, онда га је било у подсећању да ураде оно што су обећали када су тражили помоћ да се докопају власти, а што се јасно види из Викиликсових  београдских депеша.

Било како било, право је чудо како неко одговоран у Србији већ не каже да је доста било тог замлаћивања, понижавања и безобразлука са ЕУ кандидатурама, придруживањима, датумима за почетак, а све у циљу да не добијемо ама баш ништа, а изгубимо готово све или много тога. Више нико не помиње чак ни чувене „приступне фондове“ који су нам се били на главу попели. Хоће ли се већ догодити ситуација у којој на те бескрајне  ЕУ наредбодавне лозинке неће бити познатих одзива и парола да смо потпуно одани путу без алтернативе и да безглаво настављамо са европским интеграцијама.

Неко би могао да се присети чувених литерарних јунака Бранка Ћопића, Николетине Бурсаћа и Јовице Јежа. Заробљене од окупаторске војске, њих двојицу воде на стрељање, и док Јовица покушава да смисли праве пароле које би они узвикивали пред стрељачким водом, Николетина му на то, отприлике, каже: Опсуј ти њих Јовице, нека ти твојих парола!

 

Има оних који ће рећи да тако шта не спада у политичке вештине и већ чувени реализам. Може бити, али поуздано знамо да нема тих вештака који ће руским новцем, кредитима и руском помоћу отворено и безглаво срљати у евроатлантизам. Имамо ли ми у борби да опстанемо и претекнемо неких пречих послова од залудног млаћења о европским интеграцијама, а у све приметнијем одсуству Европе? Не важе више вајкања да је ситуација сложена и да нам је маневарски простор сужен – шири је он него што је био. Није ексклузивно право данашњих генерација да се изговарају великим тешкоћама. Били су Срби у много тежим ситуацијама, па су успешно налазили излаз. Мука и невоља требало би да одлучне и одговорне пропамете, а не да их слуде. Мора се прво бити јунак, па онда можда и вешт, али вешта кукавица остаје само покварени кукавељ.

У давно снимљеном мађарском филму „Крунски сведок“ један од најгорих и најмонструознијих  јунака пред сваку неподопштину и злодело које чини изговара тада чувену алиби реченицу: „Међународна ситуација се усложњава.“ Код нас се то усложњавање толико развило да се више не разазнаје шта је став Србије и има ли она свој Устав и право да се позове на међународно право и ослони на свој народ. Ако светом влада само аргумент силе, што се те велике силе толико муче са Србијом већ шест година, да не идем даље у прошлост, откад је испостављен Ахтисаријев план. Шта је тој сили стајало на путу да постигне све што хоће када јој се супротстављало само оно што Србија као држава има, а то сила није. Има данас, верујемо, оних који су способни да из тога извуку праву поуку, али нека је коначно извуку и јавно саопште. И делом докажу.

Србију нагрдише неки необавезујући и противуставни усмени договори и парафи, а све у циљу стварања генетски модификоване Србије. Није више само реч о шљивама и соји. Постаћемо ГМО Србија.

Све се то, посебно када је Косово у питању, нервозно убрзава да би највеће понижење доживели баш на 100. годишњицу ослобођења Србије у Балканском рату 1912. Није реч о никаквим случајним подударностима и коинциденцијама, чему нас учи и изручење на Видовдан и вешање  на Бајрам. Све то утемељују онај сој Срба који тврди да су ослободилачки ратови из 1912. „гнусни“.

Један од саговорника у овом броју „Печата“, Живадин Јовановић указује на појаву „галопирајућег срозавања“ у јавном и политичком животу. То је добар и коректан израз за владавину лажи која нас окива. Колико јуче ухватили смо јавно у продуженим лажима Ненада Чанка, Драгана Ђиласа и читав низ функционера дојучерашњег, а и данашњег покрајинског и престоничког режима. Што почне Комунална полиција у београдском „Бус Плусу“, то доврши Чанак с телохранитељима у Новом Саду. То насиље и отворене и личне лажи уопште их нису обесхрабриле за даље учешће у политичком животу. Напротив. У том срозавању и обмањивању јавности потура нам се теза да је претходну власт довољно кажњена на изборима и да се ту завршава испостављање рачуна за тешке пљачке државног буџета и бројне друге злоупотребе власти.

Тако се сада пред изборе за владавину жутим картелом (о ДС-у као политичкој странци је само у назнакама реч) одвија занимљив процес у коме они лоши прозивају оне још горе, а све њих они најгори. Они који су ломили кичму правосуђу прозивају оне који су активно радили на територијалном разарању и комадању Србије, а ови оне који су се обогатили и енормно материјално окористили на функцијама и немилице празнили буџет; они који су на државну штету закупљивали сателите, прозивају оне који су злоупотребљавали барикаде на Косову; ситни корупционаши прозивају оне крупне који су темељно приватизовали политизована јавна предузећа и оне који су злоупотребљавали разне податке обавештајних служби, и сви заједно сматрају да ће се спасити ако уклоне оне друге и да ће забашурити своју одговорност и сакрити се у парламент као сигурну кућу, уз евентуалну промену газде у посланичким клубовима. Са обзиром или без обзира на исход изборне утакмице. Оне без идеологије идеолошки инструирају и подучавају они који уместо идеологије нуде само сурогате макијавелистичког оперативног рада.

Ово је заиста више него јединствена, како би се то некада рекло, диференцијација.

Када се у свему томе покуша да пронађе неки заједнички садржалац онда је то – ГМО Србија.

ГМО Сербия

Перетасовка колоды политических игроков …

 

Предлагаем вниманию читателей текст Милорада Вучелича, главного и ответственного редактора самого читаемого на сегодняшний день в Сербии еженедельника «Печат». До прихода к власти прозападных либералов Вучелич был генеральным директором Радиотелевидения Сербии. Наряду с тем, что Милорад тянет на себе крупнейшее в Сербии патриотическое издание, независимое от денег западных фондов, Вучелич считается одним из лучших сербских колумнистов, и его передовицы републикуют многие электронные ресурсы Сербии.Что же касается журнала «Печат», то интервью этому еженедельнику давали многие авторы РНЛ: Анатолий Степанов, о.Владимир Василик, Анна Филимонова, Владимир Крупин, Павел Тихомиров.

Всякий забредший в Сербию чин Евросоюза- хоть министр, хоть посол – тут же начинается вести себя как хозяин и божий посланник.Люди становятся просто ненормальными, когда такое приземлятся в Белград. Обезумев, превращаются в каких-то «безклювых воронов», как сказал бы сербский поэт Момир Войводич.

За примерами далеко ходить не нужно. Достаточно взглянуть на Мирослава Лайчака, Елко Kaцина или Aндреаса Шокенхофа. А может быть, переборем омерзение, и вспомним о визитах Карлы Дель Понте и Сержа Браммерца?И все, как один, сразу начинаются ставить условия, выдвигать ультиматумы Сербии, приговаривая, что это еще не все, условия не являются окончательными,что у них в загашнике еще кое-что имеется. И что наше правительство уже знает про них и уже заранее согласилось на них. А если и не согласились – согласятся,если хотят, чтобы они продолжали приходить к нам и продолжать своё бесстыдное издевательство и плевки в лицо. Этим, которые до недавнего времени были у власти, судя по всему, это нравилось, но нам, конечно, это не нравится и никогда не понравится. В этом смысле президент Томислав Николич не совсем прав,когда проявляет великодушие и благородство, говоря, будто предыдущее правительство признало отделение Косова лишь под воздействием «серьезного давления». К этой работе их можно было и не принуждать, они это делали «из любви к искусству», о чем они гордятся. А если и было давление, то оно было,так сказать, коррекцией, напоминанием о том, что нужно выполнять то, что наобещали тогда, когда просили помощи для того, чтобы прийти ко власти. Обо всем этом ясно говорят депеши «Викиликс»из Белграда.

Ну, что было – то было. В любом случае,удивительно, как возможно что некто, облеченный государственной ответственностью, наконец, не стукнет кулаком по столу, и не скажет, что надо прекратить это безумие и унижение, это выкручивание рук, эти бесконечные перенесения сроков, ясно показывающее,что мы никаких обещанных благ Евросоюза не получим, зато потеряем всё. Никто даже не упоминает о знаменитых «Фондах присоединения», которые были навязаны на нашу голову.Не сложится ли у нас такая ситуация, когда нас будут бесконечно кормить обещаниями и оглушать лозунгами, а в ответ мы должны будем демонстрировать безусловную преданность идее пути безальтернативной евроинтеграции.

Можно вспомнить знаменитых литературных героев Бранко Чопича – Николетины Бурсача и Йовицы Ежа. Схваченные оккупантами,они идут к месту расстрела. И пока Йовица пытается придумать лозунг, который стоил бы того, чтобы стать последним словом перед казнью, Николетина советует ему:

«Да обругай ты их, и дело с концом!Сдались им наши лозунги!»

Есть и такие, которые скажут, что такие вещи не являются политическими достоинствами, нужно, дескать, быть реалистами.Так то оно так, но разве найдется такой эквилибрист, который бы брал кредиты и просто помощь у России и, при этом, беззастенчиво бросался в евроатлантизм. Неужели в нашей борьбе за выживание и победу нет более важной задачи, нежели бессмысленная болтовня на тему европейских интеграций, притом, что сама Европа от нас демонстративно дистанцируется? Не проходят больше оправдания типа того,что ситуация сложная, что и мы сузили пространство для маневра – пространство для маневра сейчас шире, чем когда-либо раньше! Не пристало нынешнему поколению сетовать на то, что сегодня трудное время.Бывали сербы и в несравненно более сложных ситуациях, и ничего, не пропали.Всегда находился выход.Решительные и ответственные люди, претерпевая тяготы и лишения, должны становиться мудрее, а не глупее. Но главное, в первую очередь,они должны быть отважными, потом уже находчивыми, ибо и находчивый трус всегда останется всего лишь гнилым трусом.

В известном старом венгерскому фильме«Ключевой свидетель» один из худших и самых чудовищных героев перед каждым совершаемым преступлением произносит в качестве«алиби» крылатую тогда фразу: «международная обстановка усложняется».

В Сербии все отягощено тем, что мы больше не знаем: существует ли позиция Сербии? Имеет ли она свою Конституцию?Имеет ли она право ссылаться на международное право и опираться на свой собственный народ?Если миром управляет только аргумент силы, почему великие силы так много борются за полномочия власти в Сербии в течение последних шести лет (это если навскидку, особо не углубляясь в прошлое), с тех пор, как составлен план Ахтисаари? Что стояло у этой силы на пути к достижению всего, что хотела тогда,когда им противостояло только то, что имеет Сербия как государство, (а это силой не является)? Уверен, есть ещё те, кто способен извлечь изо всего этого правильные уроки.Коли это так, то давайте, наконец, заявим об этом публично.И поддержим слово делом.

Сербию нашпиговали незаконными и необязательными к исполнению устными и письменными договоренностями, с целью создания генетически модифицированной Сербии. Тут уже речь не просто о сливах и сое.Генно-модифицированным организмом станет Сербия.

Все это, особенно когда речь идет о Косово, ускоряется в нервозном темпе.Да так, чтобы пик унижения пришелся на 100-летий юбилей освобождения Сербии в Балканской войне 1912 года. Нет никаких сомнений о любых случайных совпадениях и синхронности: мы уже научены и сдачами на Видовдан [1],и повешением на Байрам [2]. Все это делается посредством такой породы сербов,которые утверждают, что освободительные войны 1912 года являются «гнусными».

Один из опрошенных в этом номере «ПЕЧАТ»,Живадин Йованович, указывает на появление «галопирующей деградации» в общественной и политической жизни. Это хорошее и корректное выражение,обозначающее власть лжи, которая сковывает нас. Буквально вчера мы узнали, что Ненад Чанак и Драган Джилас продолжают откровенно лгать, а с ними и ряд должностных лиц как прошлого, так и нынешнего режима; как в провинции Воеводина,так и в Белграде.Что начала коммунальная полиция в белградском «Автобус Плюс» [3], то окончил Н. Чанак со своими телохранителями в Нови Саде [4]. Это насилие и открытие личины лжи вообще их не смутило, не выбило из седла, и не поставило «крест» на политической карьере. Напротив. Нам намекают,что предыдущее правительство, дескать, и так уже достаточно наказано на выборах, и что «сведение счётов» за тяжёлое разграбление государственного бюджета и многие другие злоупотребления, сделанные бывшей властью, свелись к отстранению бывшей власти от «кормушки».

Так что теперь при дележке власти, в«желтом картеле» (намек на Демократическую партию Тадича) происходить интересный процесс, в котором плохие критикуют ещё худших, а всех их критикуют те,хуже которых – некуда. Те, кто ломал хребет правосудию, осуждают тех, кто активно участвовал в территориальном расчленении и уничтожении Сербии. А их критикуют те, кто стал чрезвычайно богатым и финансово выиграл от служебного положения, беспощадно опустошив бюджет.

Те, кто нанес убытки государству, арендуя за казенный счет спутники, осудили тех, кто злоупотребляет баррикадами в Косово. Мелкие взяточники атакуют тех, кто полностью приватизировали государственные предприятия и тех, кого обвинили взлоупотреблении данными разведки.Каждый из этих убежден в том, что сможет остаться на плаву, если утопит того, кто будет выглядеть еще безобразнее, и, таким образом, внимание будет переключено на другого козла отпущения.Отвлечение внимания позволит избежать ответственности, поскольку возвращение в клуб депутатов обеспечит депутатскую неприкосновенность. Пусть даже поменяется хозяин в клубе: какая, в сущности, разница как закончилась выборная игра?! Тех,кто не имеет никакой идеологии, натренируют те, кто вместо идеологии предлагает суррогаты макиавеллизма.

Такая вот получается дифференциация.Какие же признаки роднят меж собою этих «милых, что бранятся»?Общим признаком оказывается принадлежность к другой Сербии – генно-модифицированной.

Перевод Ранко Гойкович

ГМО СРБИЈА. Милорад Вучелић. https://www.pecat.co.rs/2012/09/g-m-o-s-r-b-i-j-a/

Примечания РНЛ:

[1] Намек на сдачу Слободана Милошевича точно в день годовщины Косовской битвы, 28 июня 2001 года. Милошевич был арестован 1 апреля2001 года на своей вилле в белградском районе Дединье в ходе полицейской спецоперации, а 28 июня того же года по инициативе премьер-министра Зорана Джинджича тайно передан в Гааг Международному трибуналу по военным преступлениям в бывшей Югославии. Это вызвало возмущение значительной части сербской общественности и президента Воислава Коштуницы.

[2] Намек на казнь Саддама Хуссейна.Саддама Хусейна казнили 30 декабря 2006 года с 2:30 до 3:00 UTC (6 часов утра по Москве и Багдаду). Казнь через повешение состоялась рано утром на несколько минут раньше начала праздника Курбан-Байрам (Дня жертвоприношения).Время было выбрано таким образом, чтобы момент казни формально не совпал с праздником по шиитскому календарю, хотя по суннитскому он уже начался.

[3] При установке в белградском общественном транспорте турникетов и переходе на карточки, тогдашними городскими властями Драгана Джиласа была изобретена хитроумная«схема» хищений средств, поступавших на оплату проезда.

[4] Ненад Чанак избил человека в г. Нови Сад и за три дня дал 4 различных показания, но,в конце концов, вынужден был признать свою вину. Тем не менее, и Джилас, и Чанак продолжают оставаться публичными политиками.Как будто ничего не произошло.

 

 

Предлажемо пажњи чиаталаца текст Милорада Вучелића, главног и одговорног уредника листа “Печат”, данас најчитанијег недељника у Србији. Пре доласка прозападних либерала на власт, Вучелић је био и генерални директор РТС-а. Поред тога што је преузео на себе вођење једног од најкрупнијих патриотских издања у Србији које не зависи од новца западних фондова, Вучелић се сматра и за једног од најбољих колумниста у Србији, чије уводнике преносе многи српски електронски медији. Што се тиче самог журнала “Печат”, можемо рећи да је тај часопис објавио и интервјуе са многобројним ауторима Руске Народне Линије, попут Анатолија Степанова, о. Владимира Василика, Ане Филимонове, Владимира Крупина, Павела Тихомирова.

7 коментара

 1. Šta ti nije jasno Vučeliću?Meni nešto drugo nije jasno, postoje li novine koje ne rade za nekoga? Znaš li kako je biti ,,mali,, čovek, ovo kažem ironično jer ne postoje mali i veliki već samo ljudi i neljudi a ovo na vlasti ne da nisu ljudi nego nisu ni ljudska bića. Ovo je bezoblična masa nemorala i lopovluka ubeđena da može da se sakrije iza bedema zvani štampani vrednosni papir tj. lova a neznaju bede da će umreti jednoga dana i šta posle?Niko od smrti pobegao nije. Da li ćeš ovaj život otplakati i proživeti u bedi ili debelo se naslađivati kako god, završićeš u zemlji hladan i beo. Najtužnije je to što se oni zabavljaju u međuvremenu igrajući se sa ljudima svojim sunarodnicima i grčevito se držeći za novac, ali praznu dušu i prazniju glavu ništa ne usreći osim smrti.
  Oj, Srbijo zemljo moja mila
  šta je jadna ostalo od tebe
  Kosovo smo izgubili slavno
  ostalo će NATO da podele.
  Na čelu ti cigani i kurve
  Car Lazara bilo bi sramota
  da je znao da će ovo doći
  ne bi nikad stao pred Murata. I Džabe ja pišem i nerviram se oni lažu i kradu, iskreno se nadam da će ih bar to usrećiti i raspoložiti neka izdaja donese bar nekome dobro.Eto, kada biste me ubili učinili biste mi ogromnu uslugu jer mi život u Srbiji donosi samo patnju i bol tako da biste mogli i da me usrećite, bolje metak u čelo nego virus zapadnog NIla ili otrov za komarce ili glad. Kažem to jer para nemam , zemlje nemam a ne volim da lažem i da kradem, a ne bih i da imam priliku. jel da da sam debilka.

 2. Stavite ,molim vas, u novine, poslednji govor pokojnjega Sloba. Tu je sve objasnjeno.

 3. MILUTINBUTKOVIC

  Moli Vas da neko dodje u Beocin i da vidi,i napise kakvi su rezultati privatizacije Beocinske cementare,i kakav je efekat imala ta privatizacija,na mesto Beocin.TAKVE CE EFEKTE IMATI SVE PRODAJE ,I PRIVATIZACIJE.Kako Beocin,tako Novi Sad,posle privatizacije NIS-a.Jedini rezultat je propadanje stanovnistva,i ENORMNI profiti strancima.Posto su zarade stranaca izgleda jedini cilj nase “tranzicije”,nasa deca odlaze napolje,a to izgleda nikoga ne zanima.Svoj casopis,cete vrlo brzo moci da piste na ENGLESKOM,NEMACKOM,RUSKOM,FRANCUSKOM JEZIKU.Samo ne znam da li ce ka iko citati.Vi ste jedini,(na zalost),kojima se ovo moze napisati.Druge izgleda Srbija ne zanima preterano.

 4. Konacno, iz dosadasnjih postupka Nikolica i Vucica, koji se kobajagi bore za Srbiju i njen teritorijalni integritet,ustvari potajna izdaja i pristanak na sve i svasta.Evo dokaza:Nikoliceva ekskluzivan govor u UN, gde istice da je KiM nerazdvojivi deo Srbije,a odmah posle toga potpisuje “pismo” kojim se regulise sve sto su dogovorili i potpisali predhodni vlastodrsci (pljackasi:Tadic i njegova kamarila).Sadrzaj tog “pisma”niko nece da obelodani.Nikolic zajedno sa Dacicem ide da ljubi skute okorelom dzelatu Taciju i to usred Pristine,po nagovoru Amera i EU.Zakljucak:u pravu je bio Seselj,kada je iz Haga poslao poruku da ce ova dvojica Srbiju jos vise rasparacati.Oni zapravo i dalje vladaju sa DS jer ko vlada Beogradom,taj vlada i Srbijom. Vreme ce pokazati da sam bio u pravu,i njma ne trenba nista verovati,jer rade pokvareno,ispod zita.

 5. ++++++++++
  …kao da mi cita misli

 6. E da bi se na vlasti zaradile velike pare mora se gaziti po lesevima. Kojim lesevima. pa lesevima vlastitog naroda. Glasm za vlasti ali odmah sam i protiv njih. Lepo besede a rade da gore ne moze biti. Odma po uputi MMF raspali namet na vilajet.KOje cene ,potrosacka korpa-minimum za zivot 4 clana, dans je 1000e. Lepo nas uvode u EU cene ko tamo a plate nema. Gercki sindrom im kuca za vrat.SNS I DS ista bransa. Dinkic je lagao za onih 1000e i sada je opet ministar za pare, e lepo bogami, zar oni misle da su Srbi bas toliko glupi? A ko nam dolazi u goste i kako se ponasaju,pravo ime za nih je banditi koji kod domacina, mesto da lepo rukom kucaju na vrata to cine DJONOM. VALJDA IM OSTALA NAVIKA OD NATO BOMBARDOVANJA.Pravila ponasabja preme drzavi Srbiji su drugojacija nego za zapadne “civilizovane” zemlje. A o domacinu da i ne govorimo beda da veca ne moze biti, dao Bog pa im tako bilo u vlastitom domu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *