ДВАНАЕСТ ГОДИНА САМОЋЕ

Пише Александар Ђаја

„Жути тајкуни“ се организују и крећу у напад на нову власт. Користећи своје богатство, монополе, повећавајући цене, стварајући вештачке несташице, плаше народ „бауком деведесетих“ – не осећајући при том никакву одговорност за своје „дивљање“ у претходном периоду. Напротив!

Од ове владе очекује се много. Од претходне се није очекивало ништа. Проблем је у томе  што се у „новој“  влади од које се очекује много налази импозантан број министара из странака претходне владе, од које се није очекивало ништа, а која је урадила мање од онога што се од ње очекивало. Једино су у „новој“ влади нови само Александар Вучић (будући) председник СНС-а, министри из СНС-а и покоја „нестраначка личност”… И, сад, како ћемо? Нешто је ту нелогично? Није да не верујем премијеру Дачићу да са својим, одавно доказаним политичким способностима, може (ако хоће) да учини много, али не верујем господину Динкићу да може да учини богзна шта. Осим да као његов претходник, Божидар Ђелић, купи на кредит нови „фијат“ из Крагујевца. Но, људи и аутомобили се мењају, видећемо…

ШЕПУРЕЊЕ Оно што се не мења јесте страдање народа у Србији. Он већ 12 година конастанто сиромаши, док га Демократска странка за то време, на овај или онај начин, брутално пељеши! То чини чак и данас, када није на власти, док за економски суноврат Србије који је настао током претходних година, окривљује нову владу, СНС и Вућића, који су на власти 42 дана – а који су наследили огроман буџетски дефицит, предузећа у банкротству, инфлацију, једном речју земљу са најнижијим платама и пензијама на Балкану! Истовремено, „жути тајкуни“ се организују и крећу у напад на нову власт. Користећи своје богатство, монополе, повећавајући цене, стварајући вештачке несташице, плаше народ „бауком деведесетих“ – не осећајући при том никакву одговорност за своје „дивљање“ у претходном периоду. Напротив! Шепуре се по својим строго контролисаним медијима (а таквих је данас још увек преко 90 одсто), одлазе на летовања у далеке егзотичне дестинације, враћају се препечени као тост и настављају да „пљују“ садашњу власт коју је народ изабрао… Да сам ја, не дај боже, протеклих година направио милионити део штете коју су ДС и њени сателити направили Србији и српском народу – већ би одавно „летовао“ у Забели, и то најмање двадесет година!… Да ли је то логично? Па, зависи, са које се стране посматра. Са њихове, јесте. Са моје, није. Или, као што би Шекспир у „Хамлету“ рекао: „Ништа није ни добро, ни лоше, него га таквим чини наше уверење“ – ја ћу бити слободан да се на ту мисао надовежем: „Тачно! А моје је уверење да је клика око ДС-а одавно заслужила дебелу робију!“ Јер, она је српски народ ставила у гвоздене окове сиромаштва и једино што је за претходних 12 година импровизаторске владавине успела да реализује, јесте – укидање виза. Браво! Сада, они могу још лакше да шврљају по свету, док народ, са или без виза, може још теже да отпутује и до Сегедина!

[restrictedarea]

ОКЛЕВАЊЕ ЈЕ ФАТАЛНО Али, као што се по мом дубоком уверењу најсложеније друштвене ситуације решавају најпростијим средствима, тако сам убеђен да се на перфидне саботаже „жутих тајкуна“, уперене на сламање и компромитовање актуелне власти, мора реаговасти само на један начин: бескомпромисном државном, политичком и сваком другом расположивом силом, коју јој је, легално и легитимно, у руке дао народ Србије. Свако оклевање може бити фатално. Јер, овде није реч о покушају да се сачува лично богатаство, фотеља, утицај… него гола слобода. Српски народ су одавно поделили на две литице дубоког кањона: на масе сиромашног и папуперозованог остатака радничке и средње класе – и малог процента оних који су их опљачкали и који данас држе готово цео српски капитал, помоћу којег поново „крећу у рат“ против свих нас… Јесу ли они јачи од народа Србије? Да ли их има више? Хоћемо ли  дозволити да контролишу наш живот и даље, после свих ових година које су „појели скакавци“, мишеви, пацови, бубашвабе – или ћемо, коначно, ми почети да контролишемо њихов живот. Поготово период у протеклих 12 година, у којем су били господари наше самоће, у којој смо преживљавали дане најпогубније националне и економске политике Србије у њеној новијој историји!

Међутим, судећи по речима бившег псеудопредседника владе Мирка Цветковића, за кога је сваки грађанин Србије знао да је ту улогу само (лоше) глумио, а да је премијер био неко други, а који је своје министре углавном позивао телефоном – „његова“ је влада радила добро, а ова ради лоше. Јер, одговарајући на критике владајуће већине да је ребаланс такав какав, изнуђен катастрофалном ситуацијом коју је оставила претходна власт предвођена ДС-ом, Цветковић је указао да се „последице катастрофалне ситуације решавају смањењем расхода, а не повећавањем“… Како ово назвати? Демагогијом или бескрупулозним безобразлуком? Па, зар ниједне речи о сопственој одговорности, као и одговорности ДС-а према тој „катастрофалној ситуацији“? Неће бити да је „светска економска криза“ главни кривац за такво стање, пошто Србија под влашћу „Мирка и Славка“ никада није ни била део светског економског система. Као да је Мирко Цветковић са својим ДС-ом претходних година све време боравио у орбиталној свемирској станици, а не у Кабинету премијера!

Зашто сви они у тој орбити нису заувек остали…?!

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Kad je tekst dobar možeš da ga nadješ i kad je zavučen!… Naravno da je autor, kao i uvek, odlično ukazao na trenutnu situaciju na političkoj sceni Srbije, u kojoj su Vučić i SNS u prvom planu u borbi protiv ogromne prethodne i nagomilane “truleži” -a da se ta bivša “žuta trulež” organizuje za protivnapad!… Samo hrabro, uz njih je novac, a uz Vučića i SNS – narod Srbije!

    • Možda ovaj prerthodni post zvuči kao fraza, pa oni koji nisu baš ljubitelji Vučića i SNS-a mogu da kažu: “Eto, sviraju istu pesmu kao i žuti…” Međutim, oni drugi koji nešto više znaju o tome – znaju da narod ne može ni da zamisli kakvu pustoš u državi, budžetu, ekonomiji, politici, su DS-ovci ostavili za sobom… Zato, zaista treba biti strpljiv, nova vlast će isterati najviše što može!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *