Борис АЛЕКСИЋ: Путинов Нови патриотизам

Говорећи на саветовању у Краснодару посвећеном васпитању руске омладине Владимир Путин је представио основе националног програма чији је циљ јачање и напредак Русије. (1) Међутим, речи руског председника имају много шири домашај. Оне јасно указују на почетак стварања нове идеологије засноване на узвишеном систему вредности, која ће представљати алтернативу погледу на свет који упорно намеће Запад. Нови патриотизам Владимира Путина не ставља у први план једну нацију и његова позорница неће бити само Русија – већ читав свет.

„Од тога како се васпитава омладина зависи да ли ће Русија моћи сама себе да заштити и да буде богатија, хоће ли моћи да буде савремена и перспективна, да се успешно развија, а да истовремено не изгубимо себе као нацију, да не изгубимо свој идентитет у тешким савременим условима“, изјавио је Путин на саветовању. Он је јасно подвукао да говори о теми која се односи на оно што је најважније – вредности и морална начела на којима Русија гради своју будућност. Међутим управо тај систем вредности трпи жестоке нападе. „Како показује и наше лично историјско искуство, културни идентитет, духовне и моралне вредности, вредносни кодови – све је то сфера јаке конкуренције, а понекад и поље отвореног информативног окршаја и добро изрежираних пропагандних напада. Нису ово ирационални страхови, ништа ја не измишљам, то је заиста тако“ истакао је руски председник. Он је упозорио и на покушаје да се народима широм света наметне туђа воља и један – искључив систем размишљања како би на тај начин били потчињени. Руски председник је посебно указао на чињеницу како је разградња националне, историјске и моралне свести довела до катастрофалних последица по читаве државе, до њиховог слабљења и коначне пропасти – губитка суверенитета и братоубилачких ратова. Имајући у виду да Запад своју доминацију заснива на максими „завади па владај“ Владимир Путин је истичући да у Русији живи скоро 200 различитих националних, етничких и верских група које говоре на 173 различита језика, позвао све грађане на јачање патриотске свести и јединство: „Ми морамо да градимо нашу будућност на чврстом темељу, а тај темељ је патриотизам. Колико год да разматрамо шта би могло бити темељ и чврста морална основа нашег друштва, свеједно ћемо опет доћи до патриотизма. То значи на поштовању наше историје и традиције, духовних вредности нашег народа, хиљадугодишње културе и јединственог искуства заједничког живота стотина етничких група у Русији“. Путин је направио јасну разлику између изолационистичког и „новог патриотизма“. По њему патриотизам изграђен на изолацији доводи до супротног ефекта у односу на жељени. Он не ојачава систем вредности на којем се заснива друштво, већ га напротив, слаби и лишава отпорности на различите врсте деструктивних идеја.

Није ни мало случајно што руски председник већ дуже време указује на потребу ангажовања целог друштва у обнови Русије и јачања духовних, културних и националних вредности. Читава стратегија САД и ЕУ се заснива на поништавању тих вредности зарад успостављања њихове глобалне хегемоније.

На Западу се већ одавно води рат против традиционалних вредности. На удару је посебно Хришћанство а од недавно и ислам. Европска унија која је по некима синоним за Европу својевремено је одбила да уврсти Хришћанство као вредност у свој Устав. (2) Иако европска цивилизација почива на три носећа стуба: грчкој култури, римском праву и Хришћанству (Православљу) Брисел то не прихвата. Ова чињеница указује не само на различитост већ директан сукоб два појма – Европа и Европска унија. За Вашингтон и Брисел Хришћанство није вредност, већ је проблем. Вредност представља њихов „нови пролетаријат“ који се по концепту твораца новог светског поретка заснива на националним, етничким, верским и „сексуалним“ мањинама, зарад слабљења већинског народа, као и на маси без националне и верске свести, опијеној најразличитијим и најбесмисленијим индивидуалним правима и слободама. У ствари на Западу су у пракси заживела учења неких марксиста, док се у Русији одвија супротан процес. Антонио Грамши оснивач Комунистичке партије Италије који је боравећи у СССР-у „схватио“ да бољшевизам не функционише вратио се на Запад и осмислио читаву стратегију коју ће САД и ЕУ почети да примењују скоро пет деценија после његове смрти. (3) Симболично Грамши је био уредник листа „Ordine nuovo“ (Нови поредак). Његова идеја је била деструктивна борба на духовном и културном плану. Уместо да револуционари прво освоје власт и наметну своје вредности  одозго, на Западу они прво морају да промене културу, а онда ћеим власт сама пасти у крило. Међутим за промену културе је неопходан „дуг марш кроз институције“ – уметност, филм, позориште, школе,факултете, семинарије, новине, часописе, радио итд. Једну по једну, треба их освајати и преобразити. Грамши је инсистирао да његове колеге марксисти образују популарне фронтове са западњачким интелектуалцима који су делили њихов презир према Хришћанству, и који су обликовали умове младих. (4) Управо је ово модел на којем почива идеологија савременог Запада. Данас, у том делу света скрнављење фресака и икона са ликом Исуса Христа представља добру забаву и модерну уметност. (5) Такође, холивудска кинематографија и уопште поп култура је већ годинама препуна антихришћанских порука. Читајући Грамшија знамо и због чега.

Међутим, Вашингтон и Брисел кроз различите субверзивне акције нападају и друге традиционалне религије. Филм снимљен у САД „Невиност муслимана“ је изазвао протесте широм муслиманског света.(6) То им није било довољно па су медији провоцирајући муслимане, у Француској почели да објављују и карикатуре Мухамеда.(7) На крају се испоставило да је творац спорног филма који вређа ислам радио за Владу Сједињених држава. (8)

Као што смо видели Запад у покушају да осигура своју планетарну доминацију води отворени рат у духовној и културној сфери. Њихово оружје је првенствено уперено у Хришћанство, али и у ислам. С друге стране Путинов нови патриотизам осликава стратегију Русије која тежи одбрани традиционалних вредности и Православља али и других традиционалних религија укључујући и ислам. Глобални сукоб у духовној и културној сфери је већ почео, само што овај пут има ко да се супротстави Западу, који је до сада несметано наметао своје идеје целом свету. Руски председник је први светски лидер који је формулисао концепт који се на глобалном нивоу супротставља деструктивној западној идеологији. То је борба из које Србија следећи Путина не сме да изостане.

1 http://eng.kremlin.ru/news/4405

2 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2004&mm=06&dd=19&nav_category=11&nav_id=143863

3 Грамши се представио Господу 1937. године.

4 Види: Патрик Бјукенен, Франкфуртска школа.

5 http://rt.com/art-and-culture/news/ecce-homo-restoration-fresco-638/

6 http://rt.com/news/prophet-film-protest-timeline-636/

7 http://rt.com/news/france-cartoon-magazine-freedom-490/

8 http://rt.com/usa/news/innocence-muslims-informant-nakoula-349/

Извор: “Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Један коментар

  1. Димитрије

    Одличан текст који у осликава суштину сукоба цивилизација и бробу против америчке хегемоније. Путонов пројекат је веома озбиљан и далекосежан. Било би погубно за Србију да остане ван њега.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *