Angela Merkel odahnula

Piše Miroslav Stojanović

Odlukom Ustavnog suda Nemačke najavljeni „Sudnji dan“ za evro nije doneo ništa dramatično

Šef države može da potpiše (sporni) zakon: Ustavni sud Nemačke dao je „zeleno svetlo“ za konačnu ratifikaciju Evropskog stabilizacionog mehanizma i Fiskalnog pakta
„Sudnji dan“ za evro, kako je novinska agencija AFP označila, 12. septembar (a neke naše novine to udarno plasirale), najavljujući odluku nemačkog Ustavnog suda o, za neke stranke i poslanike, spornim obavezama nemačke države koje proističu iz Evropskog stabilizacionog mehanizma – koncentraciji sredstava evrozone za obuzdavanje dužničke krize – i Evropskog fiskalnog pakta, nije doneo ništa dramatično.
Sudije su odbile, kao „neosnovane“, više žalbi istog usmerenja (između ostalog, parlamentarne stranke Levice i poslanika Bundestaga Petera Gauvajlera), u kojima se upozoravalo da vladino „aminovanje“ ovih sporazuma, osnaženo, inače, dvotrećinskom većinom u Parlamentu, nije u skladu sa ustavom.
Predsednik Republike Joahim Gauk sada može da potpiše zakon – zadržao ga je čekajući odluku suda – čime će biti okončana ratifikacija ovih dokumenata. Nemačka je poslednja članica evrozone koja to čini, iako su ti sporazumi, praktično, pisani „njenom rukom“.
Odluka Ustavnog suda je najviše obradovala Angelu Merkel. Kancelarka može konačno da odahne. Ustavni sud joj je „ojačao leđa“ i spasio je od blamaže kojom bi, u sopstvenoj kući, a još više u Evropi, bila izložena da je sud prihvatio tužbe „evroskeptika“.
To, međutim, ne znači da je Merkelova dobila (sasvim) odrešene ruke u finansijskom odlučivanju. Ustavni sud je odredio, kada je reč o Stabilizacionom fondu, gornju granicu do koje njena vlada sme da ide: 190 milijardi evra. Za svako, eventualno, prekoračenje te granice, uz uobičajenu odluku Bundestaga, vladi će biti potrebna nova saglasnost Ustavnog suda.

[restrictedarea]

Neumorni Peter Gauvajler, u svojoj čestoj „korespondenciji“ sa „crvenim odorama“ (garderoba sudija Ustavnog suda), nije ovim potrošio svu „džebanu“: Sud bi tek trebalo da odlučuje o njegovoj tužbi protiv predsednika „Centralne evropske banke“ Dragija koji je, po njegovom mišljenju, „samovoljno“ dao „zeleno svetlo“ „Centralnoj banci“ da otkupljuje obveznice, uz povoljne kamate, finansijski uzdrmanih članica evrozone, koje na taj način, uz znatno povoljnije kamate nego što su one na komercijalnom tržištu, mogu da dođu do svežeg novca. Gauvajler je uveren da je ta odluka u suprotnosti sa Mastrihtskim sporazumom o monetarnoj uniji. Videćemo, da li i sudije dele to njegovo uverenje.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *