19. септембар – Нови амбасадори САД, Немачке, Мјанмара и Нигерије

Фото: ФоНет

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић примио је у среду акредитивна писма нових амбасадора Мјанмара, Немачке, Нигерије и САД.

Предајући акредитиве нови амерички амбасадор Мајкл Кирби рекао је да САД и Србија деле исте вредности и исту визију будућности Западног Балкана у ЕУ, али да ће Србија морати да разреши сложено питање Косова ако жели да крене даље на свом европском путу.

Наша је обавеза да заједнички радимо на проналажењу решења за изазове како би Србији омогућили да оствари своју европску будућност. Можете рачунати на подршку и пријатељство САД, рекао је Кирби.

Николић је рекао да је Србија посвећена трагању за суштинским решењем косовског питања, преговорима са Приштином и примени постигнутих договора и да од САД очекује активну подршку на путу евроинтеграције.

Новом немачком амбасадору Хајнцу Вилхелму Николић је рекао да Србија очекује активну подршку и разумевање Немачке, у политички осетљивом тренутку у ком јој предстоји доношење важних одлука, а посебно када је реч о решавању питања Косова и процесу европске интеграције.

Амбасадор Вилхелм изразио је очекивање да ће Србија брзо напредовати у приближавању ЕУ, а Николић да се Србији на путу ка ЕУ неће постављати услови који нису важили за друге државе.

Новим амбасадорима Мјанмара Зо Туни и Нигерије Харолду Аугустусу Кокоу председник Србије је, у одвојеним сусретима, пренео захвалност за принципијелну подршку тих земаље територијалној целовитости и суверенитету Србије и одлуке да не признају једнострано проглашену независност Косова.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *