17. септембар – Додик за трећи ентитет у БиХ

САРАЈЕВО – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да не воли Босну и Херцеговину и да је Сарајево постао етнички чист град у коме више нема ни Срба ни Хрвата, па ни Деда Мраза у дечјим вртићима.

“Ја живим у Републици Српској и идентификујем се с неким ширим оквиром. А Босна и Херцеговина не изазива ми никакав други осећај осим гађења”, рекао је Додик у интервјуу за босанскохерцеговачко издање “Вечерњег листа”.

Додик је указао да је Сарајево данас етнички очишћен град, у коме нема ни Срба ни Хрвата.

“Реису (Мустафи) Церићу, који одлази с тог места, иако је политички ангажован и производи нервозу, засметало је кад је владика (захумско херцеговачки и приморски) Григорије рекао управо то. Тамо (у Сарајеву) ни Деда Мраз не може у вртиће, а тврде да су Хрвати или Срби добродошли”, рекао је Додик.

Лист наводи да Додик Хрватима предлаже да не пристају ни на каква преуређења Федерације БиХ, осим на оснивање хрватског ентитета, јер ће иначе поново изгубити 20 година.

Додик је поновио причу о формирању новог – трећег, хрватског ентитета који би се звао Херцег Босна и постојао би поред Републике Српске и Босне, а да на нивоу БиХ треба да остану ресори попут спољне политике, безбедности и спољне трговине.

“Вечерњи” преноси да је Додик рекао да је сада у БиХ на делу међународни експеримент у којем би Србе и Хрвате требало дисциплиновати, а Бошњацима попустити. Такву ситуацију Додик, је како се наводи, назвао патолошком.

“То је Бошњаке уверило да су они жртве и да имају право на више од друга два народа. То није истина, било је жртава на свим странама, а код Бошњака је тај број већи с обзиром на бројност тог народа”, рекао је Додик за “Вечерњи”.

Извор: Танјуг, РТВ

Један коментар

 1. РАДОСЛАВ

  Г, Милораде мило име нека ти СВЕШЊИ подари здравља и разума да
  се испуне жеље СРПСКЕ ПА И ХРВАТСКЕ да живе у својој заједници
  под именом који желе. Грешке које су направљене 1918 ова генерација треба и мора да исправи да недође опет 1941 и 1991
  када су светски мешетари завадили народ са ТРИ ВЕРОИСПОВЕСТИ.
  Нисам рекао народе јер пре првог светског рата вечина се осећала
  Србима: Православци,Римо-католици и муслимани. Тај однос је побркан и ми сад имамо три народа који немогу живети заједно.
  Зато поздрављам Милорадово гледање на стање међу три народа у БХ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *