13. septembar – Slučaj trgovine organima vodiće međunarodne sudije

BEOGRAD – Portparol Specijalnog istražnog tima za otkrivanje istine o trgovini organima na Kosovu i severu Albanije Juri Las izjavio je u četvrtak da još nije potpuno precizirano pred kojim sudom će se proces odvijati, ali je dodao da će optužnicu podići tim “ako i kada do toga dođe”.

“Ostaje da se vidi da li će za suđenje biti nadležne međunarodne sudije koje već postoje na Kosovu ili će biti oformljen specijalni sud za istragu trgovine organima”, kazao je Las agenciji Beta i podsetio da Specijalni istražni tim radi pod okriljem Misije EU na Kosovu – Euleksa.

“U svakom slučaju, predmet će voditi međunarodne sudije. Ako i kada bude došlo do podizanja optužnice to će uraditi tužitelji Specijalnog istražnog tima”, kazao je Las.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić u ponedeljak je u emisiji Radio-televizije Srbije “Anatomija zločina” rekao da se još ne zna koji sud će biti nadležan za suđenje u slučaju trgovine organima, kao ni to ko će podići optužnicu.

U toj emisiji emitovan je deo iskaza zaštićenog svedoka srpskog tužilaštva koji je učestvovao u vađenju organa srpskim zarobljenicima na severu Albanije.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *