13. септембар – Случај трговине органима водиће међународне судије

БЕОГРАД – Портпарол Специјалног истражног тима за откривање истине о трговини органима на Косову и северу Албаније Јури Лас изјавио је у четвртак да још није потпуно прецизирано пред којим судом ће се процес одвијати, али је додао да ће оптужницу подићи тим “ако и када до тога дође”.

“Остаје да се види да ли ће за суђење бити надлежне међународне судије које већ постоје на Косову или ће бити оформљен специјални суд за истрагу трговине органима”, казао је Лас агенцији Бета и подсетио да Специјални истражни тим ради под окриљем Мисије ЕУ на Косову – Еулекса.

“У сваком случају, предмет ће водити међународне судије. Ако и када буде дошло до подизања оптужнице то ће урадити тужитељи Специјалног истражног тима”, казао је Лас.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић у понедељак је у емисији Радио-телевизије Србије “Анатомија злочина” рекао да се још не зна који суд ће бити надлежан за суђење у случају трговине органима, као ни то ко ће подићи оптужницу.

У тој емисији емитован је део исказа заштићеног сведока српског тужилаштва који је учествовао у вађењу органа српским заробљеницима на северу Албаније.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *