11. септембар – Вулин: Сведок трговине органима “цементира” нашу позицију

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да очекује да ће исказ заштићеног сведока о трговини људским органима отетих Срба на Косову и Метохији бити подстрек међународном тужилаштву да спроведе озбиљну истрагу о томе.

Вулин је у изјави Танјугу оценио да ће сведочење заштићеног сведока отежати скривање истине о киднапованим, несталим и убијеним Србима на Косову и Метохији и да ће то отежати посао онима који дуго развлаче истрагу о трговини људским органима.

Он је нагласио да овај случај показује да чак и не баш моћно и богато тужилаштво какво је српско може да пронађе, заштити и сачува сведоке а да много моћније земље од наше као да не желе да сачувају овакве сведоке.

Вулин је подсетио да је највећи број сведока на суђењу Рамушу Харадинају и другим припадницима Ослободилачке војске Косова био ликвидиран или да су напрасно променили став.

Исказ заштићеног сведока који је говорио о начину на који се трговало људским органима отетих а потом убијених Срба за нас је тужан али велики подстрек јер, како је оценио Вулин, цементира и јача нашу позицију.

Показало се да нисмо имали избора него да бранимо себе и  голи живот

Јача позицију јер све што смо говорили ових година је истина и то разјашњава многе историјске догађаје у којима смо ми изгледали као лоши људи а показало се то да нисмо имали избора него да бранимо себе и чак голи живот, објаснио је он.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију је истакао да очекује да ће исказ заштићеног сведока о трговини људским органима отетих Срба на Косову и Метохији бити подстрек међународном тужилаштву да крене у озбиљну истрагу о тим наводима.

“Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије је од свог самог формирања захтевала да се истраге поново отворе, као нпр. за масакр у Гораждевцу али и да се истраге по питању убијених, несталих и киднапованих убрзају”, рекао је Вулин.

Он је нагласио да је једна од ствари на коју је упозоравао та да крај надгледане независности Косова не може бити разматран док међународна заједница не испуни своју одговорност у смислу обезбеђивања сигурности и владавине права у покрајини.

То је само још један доказ да међународна заједница покушава да склони са себе одговорност за оно што је сама направила, сматра Вулин.

Од истражитеља Еулекса очекујем да се служе правдом и да нам дају одговоре, нарочито на случајеве који су покренути, рекао је он.

Истина о инциденту код Зубиног Потока, 17. марту 2004…

“Један од случајева је трговина органима као најмонструознији и најстрашнији али ја од Еулекса у најскорије време очекујем да изађе са истином и каже ко је одговоран за инцидент код Зубиног Потока прошлог петка када је пуцано на возила Еулекса и полиције где је повређена једна припадница косовске полиције”, рекао је Вулин.

Вулин је оценио да је већ довољно времена прошло, да ако треба још времена, бићемо стрпљиви али да очекујемо да се изађе са пуном истином, јер се боји да је инцидент који се десио код Зубиног Потока, у добром делу светских медија приказан као да иза њега стоје Срби, иако није било суда о томе.

“Сада истраге има, ми смо понудили добре услуге у тој истрази и уколико то није потребно међународној заједници, ми то разумемо, али не можемо да разумемо да нема резултата те и такве истраге”, рекао је Вулин.

Шеф владине Канцеларије за КиМ је подсетио да међународна заједница није још увек изашла са ставом ко је крив за мартовски погром и да скоро никада није се чуло да албанску децу нико није тада убијао и терао помоћу паса да се удаве у Ибру, што је био повод за 17. март 2004. и страшан погром над Србима.

Ово што се десило у Зубином Потоку не би смело да буде неки нови повод за неко друго насиље и зато морамо инсистирати да се сазна истина па ма каква она била, рекао је Вулин.

Извор: Танјуг, РТВ

4 коментара

  1. Зоран Ђорђевић

    О овоме треба дићи прашину до неба и ударати на сва звона све док се злочинци не казне. Не сме се ни по коју цену дозволити да се ово заташка.

  2. Ne razumem, zasto Srbija ocekuje da neko sudi siptarima! To su drzavljani Srbije. Sudite im u Beogradu ili Pristini. Niko se ne brine za srpske probleme, oni imaju svoje.

  3. pazite da vam i on ne “nestane” kao i toliki drugi sa svim tim tajnim sluzbama koje ste pustili da vrsljaju po Srbiji!

  4. Г. Вулин како то да Београд изводи заштићеног сведока када долази
    Атхисари да поджи своје нобелско чедо. Та двојица имали су
    сведока и прије зашто каснимо зашто дозвољамо да се дешавају
    такве радње.Пред силницима неможеш бити милоћив већ истом мером
    узвратити.Србија мора променити тактиту попуштања већ затегнути
    односе са окупаторима и рећи даље Србија неможе да попушта.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *