10. септембар: Николић: Русофил сам, али Србију највише волим

Председник Србије Томислав Николић изјавио је уочи састанка с руским председником Владимиром Путином, сутра у Сочију, да чињеница да је то њихов други сусрет у два месеца значи да постоји обострана жеља да сарадња буде много боља.
При том, указао је Николић, постоје српска очекивања да Русија у овом најтежем тренутку за Србију помогне како би се прескочиле неке баријере у празном буџету које су нове власти наследиле.
“Моја очекивања су велика, огромна. Прво, велика је част разговарати са председником Руске федерације већ други пут у три месеца – то је знак да постоји обострана жеља да много боље сарађујемо него до сада”, рекао је Николић у ексклузивном интервјуу за Први канал руске телевизије.
Према његовим речима, оно што је омогућено избором Путина за председника Русије, а потом и резултатима избора у Србији јесте веома “тесна, блиска и чврста, на економским мотивима и пријатељству заснована сарадња између Србије и РФ”.
Према његовој оцени, већ се и у последњих неколико месеци осетило да постоји неки нови флуид у односима између РФ и Србије и да више тај однос није заснован само на призивању прошлости, заједничке историје, вере, религије, језика, већ и на интересима народа двеју држава.
“Оно што народи показују – а то је велика љубав – државна руководства не смеју и не треба да спречавају. Ми немамо задатак да убеђујемо Русе и Србе да треба да сарађују, изгледа да то треба убеђивати само руководства, а народ је потпуно опредељен. Видело се то само на једној фудбалској утакмици којој је присуствовао Путин, видело се и на недавно одржаном аеромитингу у Београду…”, рекао је Николић.
Како је нагласио, његово је да следи вољу народа и да Србија потпуно искрено сарађује са Русијом, уверена у то да је то велики ослонац за њу али и у жељи да испуни друге услове који нормализују односе у самој Србији, уређују је демократски како би евентуално рачунали на то да можемо да будемо члан ЕУ.
Упитан да ли га вређа писање српских медија да одлази у Сочи да би од Србије направио губернију, Николић је одговорио да тешко више могу да га увреде “они који у новинама воде неки трећи круг председничких избора и покушавају да омаловаже све оно што је урадио” а посебно успех да већина грађана Србије гласа за њега.
Он је подсетио да је пре неколико година, у ноћи када је биран за председника Скупштине и када је ” пало доста тешких речи” на рачун Русије од стране његових опоненета рекао – “камо среће да ми живимо као нека руска губернија и да се тако развијамо”.
Николић је додао да признаје да је русофил и да је Србија једино што више воли од Русије, те да је најважније да је Русија стални члан СБ УН који, како је навео, никада неће прихватити независност Косова и Метохије, што олакшава борбу Србије.
Кадa је реч о односу Србије према Евроазијском савезу, Николић је казао да ће Србија бити у свакој организцији, регионалној, међународној у којој за себе може да пронађе корист, јер, како је навео, тржишта Русије и неких држава Далеког истока су шанса за Србију, али напоменуо и да Србија још нема довољно робе за то тржиште.
Он, међутим, додао је, увек има у виду да су благодети цивилизације и на западу и да државу треба уредити тако да буде демократска.

Извор РТВ

2 коментара

  1. Г. Председниче срећан пут у братску Русију и КАЖИ ИМ да Срби нису заборавили помоћ ЦАРСКЕ РУСИЈЕ У ПРВОМ РАТУ такође нису заборавили заједничку борбу за уништење заједничког непријатеља
    Нацизма и Фашизма у Западној Европи. Кажи им слободно да иза твоје изборне победе стоје пријатељи Русије па сви смо ми помало
    Русофили. Зашто да кријемо да имамо за браћу велики Руски народ.
    Зна српски народ Г. Николићу у каквом СТЕ стању нашли Србију РЕЦИТЕ то нашем рођаку Г.ПУТИНУ.

  2. Зоран Ђорђевић

    Треба већ једном окренути лист и престати са понижавањем које од нас тражи ЕУ. Некоме царству морамо приволети, то је јасно свима. Као што нам је јасно да су у питању геостратешки, економски и политички интереси, а не братска љубав и сродност душе. То јесте неки плус, али није то оно што одлучује. Од стране Запада имамо само минусе, од којих је главни онај са бомбардовањем. Шта ћемо ми тамо? Да будемо бечки коњушари?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *