10. септембар – Дачић:Укидање надгледане независности без значаја

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић поручио је данас да Србија не признаје ни надгледану, ни ненедгледану независност Косова те да за њу нема никакав значај процес укидања надгледане независности.

Међународна управљачка група у Приштини одржаће данас у Пристини састанак на коме би требало да донесе одлуку о укидању надгледане независности Косова.

Дачић је говорећи о истрази о тргвини људским органима на подручју Косова и Албаније рекао да та истрага није ишла довољно брзо.
“Ваљда и српске жртве исто тако заслужују праведно санкционисање починилаца, као и друге жртве на простору бивше Југославије”, рекао је Дачић новинарима у паузи скупа посвећеног социјалној димензији трговине људима на Балкану.

Премијер је навео да већ дуже времена српски истражни органи имају исказе заштићеног сведока и да су очекивали да ће истрага ићи брже, али да она није ишла темпом који таква тема заслужује.

Према његовим речима тај заштићени сведок није једини и истрага је показала да све што је сведок рекао истина.

На питање новинара како коментарише изјаву шефа дипломатије Косова Енвера Хоџаја да је прича о заштићеном сведоку покварила приштинску прославу о крају надгледане независности, Дачић је рекао да нема никаквог намерног опструисања.
“Не бих рекао да је та прослава у потпуности за одушевљење. Поред тога прихватили су да Еулекс и даље буде присутан и ван оног рока који је у почетку најављиван до 2014. године. Нема ту никаквих прослава, нити намерног опструисања свега тога”, рекао је Дачић.

Премијер је подсетио да је о трговини људским органима на Косову говорио и у Савету безбедности и да је тражио да се у СБ разматра истрага о трговини људских органа на Косову и Албанији, као што се то чини са извештајима из Хага.

 

Дачић: Услов уласка у ЕУ релаксација односа са Приштином

 

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је услов за прикључење Србије Европској унији што већа релаксација односа Београда и Приштине и отклањање проблема који онемогућавају нормалан живот грађана.

“Србија је спремна да настави дијалог, да дефинише све међусобне проблеме и да ради на њиховом отклањању”, рекао је Дачић у САНУ новинарима у паузи скупа “Социјална димензија трговине људима на Балкану” .

Премијер је рекао да је “глупост да је за улазак Србије у ЕУ прихватање независности Косова и Метохије”.
“Мислимо да је неопходно дијалог наставити на политичком нивоу, што значи да се нађе компромисно прихватљиво решење за обе стране. Очекујем да се у наредном периоду ти разговори наставе, а на ком нивоу и каквог формата, као и ко ће бити присутан од стране међународне заједнице су теме о којима ће председник Србије (Томислав Николић) разговарати на заседању генералне скупштине УН”, рекао је Дачић .

Премијер Србије је подсетио да је такозвану независност Косова не признаје цела међународна заједница и да у ЕУ постоји пет земаља које је још нису прихватиле.

Говорећи о такозваној независности Косова Дачић је рекао да “ако је УН кључ косовске независности, онда тога нема без актуелног учешћа Србије”.

Дачић је додао и да је недавно добио писмо британског премијера Дејвида Камерона у коме му је честитао на месту премијера и додао да на путу Србије ка ЕУ не стоји захтев да Србија призна независност Косова.
“Он је у писму истакао приврженост Велике Британије српским европском путу и шта треба Србија да уради за датум отпочињања преговора. У том делу писма се говори о потреби и спровођењу споразума који су већ договорени у Бриселу, изналажењу решења за питања енергетике и телекомуникације и отклањању и неких других проблема, нарочито на северу Косова”, казао је Дачић.

Он је још једном истакао да се нигде у писму не спомиње потреба да Србија призна независност Косова.
“То су уствари званични ставови ЕУ, све остало могу да буду само нечије жеље. Ја сам у Бриселу рекао шта ми можемо, а шта не можемо. Можемо да разговарамо, постигнемо компромис, али зна се докле можемо у свему томе и то сви треба да знају када је реч о Србији”, закључио је Дачић.

Извор : Танјуг

Један коментар

  1. Релаксија на шта Г. Дачићу на резолуцију УН. НА ЕУЛЕКС на многа
    погрешне радње предходне владе где СТЕ били заменик преседника
    владе.Србија нема времена на релаксију Србија мора ићи на узбуну
    шта јој ВАШ пријатељ Шулц спрема.Видим већу активнос владе коју
    ви водите има помака дјер смо а се више осећа ПАТРИОТИЗАМ и то је добро јер смо са интернационализмом изгубили српско достојансто и част да смо Срби. Наш председник одлази у пријатељску посету пријатеља српског народа Путина.Једина искрена
    помоћ нам може доћи од руског народа вероватно и ВИ тако осећате.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *