08. септембар – Промовисано 156 потпоручника Војне академије

БЕОГРАД – На свечаности испред Дома Народне скупштине и уз присуство државног врха, данас је у чин потпоручника промовисано 156 кадета и кадеткиња 133. класе Војне академије.

Председник Србије Томислав Николић је дипломцима поручио да је отаџбина за српског официра увек била светиња, и да ће тако бити и у будућности, када најновије генерације младих официра буду одговорне за сигурност грађана и безбедност Србије.
“Прошло је сто година откако је наша херојска војска почела да осваја слободу и брани част нашег народа све до победе у Првом светском рату, и те славне битке остале су уписане у нашем националном сећању. Оне су залог за нашу мирну, стабилну и сигурну будућност, они су поставили темељ модерне демократске Србије која представља гарант мира и стабилности у региону”, изјавио је председник Николић обраћајући се младим потпоручницима.

Војска Србије ће, како је истакао Николић, остати гарант регионалне стабилности и важан чинилац научног и техничког развоја у ширем смислу, а учешћем у мировним мисијама наставиће да доприноси и миру и стабилности широм света.

Председник Николић је посебно задовољство изразио због чињенице да је Војска Србије свим расположивим потенцијалима несебично помагала становништву у елементарним непогодама.

Због свог односа према отаџбини и грађанима Војска Србије, према Николићевим речима, ужива велико поверење, што потврђује импозантан број кандидата који се пријављују на конкурсе за војне школе.

Председник је изразио задовољство и због високог нивоа српског војног школства, које се успешно одупире економским проблемима, што за резултат има чињеницу да српски официри могу да обављају задатке раме уз раме са официрима из читавог света.

Начелник Војне академије, бригадни генерал Младен Вуруна је, обраћајући се младим потпоручницима, подсетио да је војнички позив частан, али и ризичан и тежак, што су кадети спознали погибијом својих колега у овогодишњој несрећи на полигону Пасуљанске ливаде.
“Наоружани светлом традицијом, чашћу и знањем имајте на уму шта Србија и њени грађани од нас траже и очекују”, поручио је Вуруна.

И потпоручник Радован Жунић, који је дипломирао са највишом просечном оценом у класи, захвалио је професорима Војне академије на томе што су васпитали и образовали генерацију официра која ће се часно супротставити свим изазовима који се пред њима нађу.
“Пред вама стоје људи опредељени да пођу трагом наших предака који су нас својим делима задужили, част је наша имовина и наше опредељење”, поручио је Жунић.

Председник Николић уручио је на свечаности испред Дома Народне скупштине официрске сабље тројици најбољих дипломаца, а министар одбране Александар Вучић уручио је пиштоље с посветом најуспешнијим кадетима вида Копнене војске и Ваздухопловства и противаздухопловне одбране.

Николић је официрске сабље уручио потпоручницима Радовану Жунићу из Сремске Митровице, са порсечном оценом 9,48, Милку Дурлевићу из Скопља, са просеком 9,37, и Ђорђу Стојановићу из Пирота, који је дипломирао са просеком 9,33.

Министар Вучић уручио је пиштоље с посветом Виктору Верешу из Крушевца, са просечном оценом 9,21, и Милени Ђокић из Краљева, са просеком 8,70.

Међу дипломцима су ове године и два припадника Војске Црне Горе, а у новој генерацији потпоручника је и 31 девојка.

Промоцији су присуствовали и премијер Ивица Дачић, председник Скупштине Србије Небојша Стефановић бројни министри и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

Свечаности, која је седми пут одржана испред Дома Народне скупштине, уз родитеље, родбину и пријатеље официра, присуствовали су и представници дипломатског кора, војни изасланици, као и делегације оружаних снага више земаља.

Промоција официра је увеличана налетом авиона и хеликоптера Војске Србије, егзерциром Гарде Војске Србије као и музичким изведбама Уметничког ансамбла ”Станислав Бинички” и репрезентативног оркестра Гарде, а завршена традиционалним бацањем шапки, након чега је у Дому Народне скупштине приређен пријем.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *