03. септембар – Дачић: Нећемо се жртвовати због звездице и фусноте

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да инструкција Владе Србије којом је одблокирано учешће Србије на скуповима на којима учествује и Приштина, а која обезбеђује асиметрично представљање привремених косовских институција не представља уступак Приштини.

“Нећемо се ваљда жртвовати због звездице и фусноте, Србија не добија ништа неучествовањем на тим скуповима. Ми смо се у прошлој влади жртвовали за звездицу и фусноту, а у другом договору смо малтене увели царину. Никакве узалудне жртве не треба да дајемо за унапред изгубљене битке, а изгубљене битке су фуснота и звездица”, рекао је Дачић, гостујући у емисији “Кажипрст” на Телевизији Б92, додајући да је таква одлука донесена једногласно.

Дачић је појаснио да се таквом одлуком ништа ново није десило и да Србија остаје при ставу да Косово мора бити асиметрично представљено, што је дефинисано фуснотом.

“Влада се руководи да Косово мора бити асиметрично представљено, то је дефинисано звездицом. Фуснота је у документима и ако то није испуњено, ако постоје државна обележја Косова, Србија неће учествовати на таквим скуповима”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, Србија има много важнијих проблема око Косова него да ли је фуснота на табли или се налази у документима, па је погрешно да не учествује на скуповима уколико се фуснота не налази на табли.

Он је додао да овде није реч о расправи шта је претходна влада договорила, будући да ће Влада Србије применити све договоре.

“Ми овде не расправљамо шта је претходна влада договорила, то мора да се испуни или ће се рећи да не важи, али онда нећемо бити кредибилна држава. Суштина захтева Србије је да Косово буде означено другачије него друге земље, а то смо добили. У том договору нигде не пише да фуснота мора да буде на табли. То је проблем различитог тумачења”, казао је Дачић.

Извор: Танјуг, РТВ

2 коментара

  1. VLADA SRBIJE mora da postuje sve dogovore prethodne VLADE, ukoliko su ti dogovori prosli kroz PARLAMENTARNU PROCEDURU. Sve ono sto nije proslo PARLAMENT jeste na nivou “rekla – kazala” i nista ne vrijedi.
    Ovdje je u igri “KONTINUITET IZDAJE” ili prekid tog kontinuiteta,a gos. Dacic je bio i u prethodnoj Vladi……………………

  2. РАДОСЛАВ

    Па нормално је очекивати договор који је направио Борко јер је
    био изасланик владе у којо сте били први заменик Цветковићу.Било
    је наивно очекивати дисконтинуетет садашњег председника са бившим
    замеником. А шта ће рећи Срби Космета Г. Председниче владе крње Србије.Пошли сте према Русији барем у најавама народ српски Г.
    Дачићу је за блиску сарадњу са Русијом то морате знати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *