Зашто кажеш сусед, а мислиш на Косово?!

Пише Миодраг Зарковић

Јелко Кацин? Свакако да је крив. То што му овај србофобичан иступ није био ни по чему необичан, тј. другачији од ранијих, никакво је оправдање у моралном смислу. Одавно је тај заслужио да му барем буде забрањен улазак у Србију

 

Гледали сте „Матрикс“? Онда знате да и роботи греше. Нису ни они од камена, дешава се и њима да испадну из шаблона, да ураде нешто непредвиђено, нешто што искаче из зацртаног обрасца понашања и деловања, нешто за шта нису програмирани.
Јелку Кацину се, међутим, то не дешава. У његовом „матриксу“ нема пропуста. Кацин је испрограмиран само за једну ствар – понижавање Србије и Срба – али је обавља беспрекорно, без застоја и изузетка, без тачке и запете, не обазирући се на околности или поводе. Тешко ћете од њега да чујете шта паметно или корисно; али, поставите ли га пред камере или микрофоне, Кацинове противсрпске испаде напросто не можете да избегнете. Од прапостанка Словеније, далеке 1992. године, овај доказани ратнохушкач и пропагандиста практично и не ради ништа друго, до изазива Србе својим суманутим изјавама ђа на војном, ђа на политичком плану. И „Нобелову награду за мир“ када би примао (а, како је кренуло, ко па може да јамчи да се једног дана неће часно прикључити Мартију Ахтисарију и Бараку Обами?!), Јелко би у свечаном говору изручио на наш рачун повећу количину идеолошко-дипломатског отрова.
Ко је Јелку, дакле, правио софтвер, све што је закинуо на вишеслојности и сложености, надокнадио је на плану германске поузданости, јер нема те силе која би Кацина омела у обављању његове основне улоге.
Ово напред описано, што би рекао птицољубац Небојша Крстић, знају и врапци на грани. Тако је и уредништво „Дневника“ „Радио-Телевизије Војводине“, од недеље 26. августа, савршено било свесно кога зове у госте, када је угостило Јелка Кацина. А он није разочарао, још једном му је „матрикс“ био беспрекоран:
„Европа тражи од Београда да се понаша као држава и да буде фер према својим грађанима. Те приватизације, од којих сте неке и поменули и које ћу ја неке посетити, су заправо приче које би могле бити у стриповима о Алану Форду“ – овако је Кацин одговорио на питање водитељке „Дневника“ каква су очекивања Европске уније од Србије.
„Да“, рекао је Кацин када га је водитељка упитала да ли је Европа принципијелна у својим „захтевима, условима или условљавањима“ према Србији.
„Европа тражи од Србије да престане давити сама себе и своје суседе. Дошло је време да Србија престане дизати руку сама на себе, да нешто направи за будућност, а не да увек сања неке страшне снове из прошлости, гледа завере, увек тумачи неке притиске, уместо да коначно нешто направи за себе и удахне пуним плућима и сања будућност“, овако је Кацин додатно појаснио водитељки то око „услова или условљавања“.
Дакле, у једва неколико реченица Јелко је успео да испоштује своју радну обавезу и извређа Србију и дубински и нашироко, својим препознатљиво распојасаним цинизмом. У емисији коју гледа не само Војводина већ и цела Србија, били смо изложени срамоти која нагриза живе ране сваком поштеном родољубу, а даје крила овдашњим изродима огрезлим у мржњи према сопственој држави. И ко је сада крив за то?
Јелко Кацин? Свакако да је крив. То што му овај србофобичан иступ није био ни по чему необичан, тј. другачији од ранијих, никакво је оправдање у моралном смислу. Одавно је тај заслужио да му барем буде забрањен улазак у Србију.
Европска унија? Јашта да је крива, када нам таквог држи за вратом све ове године. Крваримо из сваког капилара, а они послали Дракулу да пази на нас.
„Радио-Телевизија Војводине“? Дабоме! Она је највише крива у овом конкретном случају. „РТВ“ није одговорна ни за Кациново зликовачко васпитање, ни за његово злочиначко постављење, али је за његово некажњено гостовање најодговорнија. Шта је уредништво „Дневника“ па могло да очекује од Кацина? Да му закаже „матрикс“, па да се понаша пристојно? Пази да неће! Да ли је икада раније био пристојан у односу према Србији и Србима? Наравно да није, нити једном у свим својим непребројивим наступима, чак и пре него што га је Европски парламент поставио за изасланика за Србију, а нарочито од када га је тај положај додатно осилио! Да ли је икада показао икакву намеру или макар наговештај намере, да се поправи и уљуди? Ма, ни у траговима! Па, што је уредништво новосадског „Дневника“ подарило минутажу таквом злураднику и пакоснику, осим да би нам злурадо напакостило?!
Не постоји никакво оправдање за чин довођења Јелка Кацина у живи програм, нити за бешчасно држање водитељке дотичног „Дневника“, која је мртва хладна прешла преко Кацинове дрскости о „дављењу суседа“ – уместо да примора подивљалог словеначког титоисту да појасни на ког је то суседа мислио, она му је као махнита климала главом и осмехивала му се, завршавајући скоро седмоминутни разговор тако што је снисходљиво захвалила „драгом госту“ зато што је уопште „издвојио време“ да дође у студио! То је био злочин према српском гледалишту који је морао бити спречен, а не да се злочинцу још и помаже. Гласила у Србији, нарочито јавни сервиси, не робују Европском парламенту и нису дужна да у етар пуштају сваког њиховог Сир Оливера (карикатурални лупеж из Кациновог омиљеног стрипа, кога би дични Јелко, судећи по изгледу, лако и уверљиво могао да одглуми у некој играној адаптацији). Овдашњи јавни сервиси полажу рачуне само српској публици. Или би барем требало да је тако.

Један коментар

  1. Г. Зарковићу прочитах текст о Кацину лепо је све што сте рекли
    али она водитљка на ТВојводина неби могла угостити Кацина у програм да тога србо мрзца није довела влада Србије. Ваша критика
    морала је бити упућена онима чији је био званични гост.Докле ће
    Србија бити понизна према онима који о њој мисле лоше и то нам
    у лице кажу на свечаној вечери у Кацинову част Г. Зарковићу власт
    сноси кривицу када дозволи да лош гост прелази праг достојанства
    државе Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *