Тимофеј Алексејев: МТБЈ – Игре с подацима?

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић, коме МТБЈ суди за војне злочине и геноцид за време рата у БиХ, тражио је од Трибунала нове расправе за његов случај. У документу који је Караџић послао МТБЈ стоји да су његовим адвокатима исувише касно предати подаци који сведоче о његовој невиности. У бројкама то изгледа овако: од 1.625 сведочанстава и изјава датих Тужилаштву одбрани нису предата 406. Због прекршаја од стране тужилаштва суд над Караџићем је погрешно вођен од самог почетка, пише у документу.

Неке чињенице, и не само за случај Караџића, нас озбиљно терају да се замислимо какве игре игра МТБЈ с подацима?

Први пример: Хаг већ дуже време не враћа архиве Републици Српској у саставау БиХ. Власти су то више пута захтевале од МТБЈ, јер те архиве садрже информације које су једноставно неопходне за нормално функционисање администрације ентитета. Враћен је само мали део, и то по сопственом нахођењу.

Други пример: 2009. су у БиХ били зачуђени изјавом главног тужиоца МТБЈ Сержа Брамерца да је у Хагу уништено око хиљаду доказа добијених из масовних гробница код Сребренице, за шта, иначе, суде Радовану Караџићу и Ратку Младићу. Брамерц је то објаснио „немогућношћу да се архивише“, хигијенским потребама, рекао је да је све сачувано у бази података и да је то „обична процедура“, коју, иначе, није он наредио, већ бивша тужитељка Карла дел Понте. Овако или онако, правник који представља интересе породица жртава Сребренице је био незадовољан одговором. А експерт за балканска питања, новинар Мајкл Монтгомери, је, позивајући се на своје изворе блиске МТБЈ, тврдио да су међу уништеним материјалима били, на пример, и личне исправе нађених у масовним гробницама, а не само предмети који директно нису повезани ни са ким од убијених, као што је, рецимо, завој за очи, како је говорио Брамерц.

Дакле, о чему се ради, ако је бивши председник Републике Српске Радован Караџић постао још једна жртва игре с подацима и ако заиста није добио четвртину укупних доказа? О непажљивости Хага? О журби, која је добра само у лову на инсекте? Јер главни процеси нису доведени до краја, а Трибунал треба 2014. затворити и претворити га у институцију под извештаченим називом „Резидуални механизам“. Мишљење руског стручњака за међународно право, правника Александра Мезјајева:

Испоставило се да је Тужилаштво пре почетка процеса поседовало информацију да Караџић није знао о догађајима у Сребреници. Била су то сведочења министра унутрашњих послова РС Ковача, генерала Југословенске народне армије Васиљевића. Да је Караџић имао ту информацију, могао је да је предочивеликом броју сведока за време унакрсних испитивања. Ту се чак не може говорити о случајности или грешци. Видимо да је Тужилаштво намерно утајило доказе.

Очигледно је да има шта да се крије. У праведност судских процеса у Хагу сумњају не само у Србији и Русији, већ и преко океана. Професор међународног права Универзитета у Илиноису, који је раније представљао интересе БиХ у Међународном суду правде у Хагу, Френсис Бојл сматра да Радован Караџић и Ратко Младић могу поновити судбину бившег председника Југославије Слободана Милошевића. Српско издања „Блиц“ наводи речи правника: „Врло је могуће да ће они изненада умрети, пре изношења кључних доказа“.

Извор: Глас Русије

Један коментар

  1. Зоран Ђорђевић

    Ако суђење крене у правцу рушења мита о Сребреници, обојицу ће убити без милости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *