Тијанић форевер

Пише Александар Ђаја

Да ли смо заборавили каква је била предизборна кампања на „РТС“-у? То је и Европа осудила! И сад директор те „бруке“ на националном „Јавном сервису“, посредно, прозива председника Николића и држи му предавања о демократији и хуманости, тражећи некакву „међународну арбитражу“!

 

Директор „Радио-Телевизије Србије“ Александар Тијанић упутио је у отвореном писму, 16. августа, прегршт питања за председника Србије Томислава Николића, а поводом, како он наводи, медијске хајке против њега лично од (па, спрдајући се са председником Србије каже) „председниковог новоустоличеног културног саветника, даровитог писца Радослава Павловића“. А, затим, све што пребацује Павловићу као „неодмереност у изјавама“, заправо злонамерно подмеће председнику Николићу, нимало не кријући намеру да девастира положај председника Србије – као и да га лично понизи! Како је немогуће навести његово писмо у целини (јер је величине омање новеле), навешћу основне „бисере“ Тијанићеве бахатости и дрскости упућене тобож Павловићу, а заправо председнику Николићу…

ЖИВОТ БЕЗ „ЖУТОГ КИШОБРАНА“

[restrictedarea]

„У бројним медијским најавама – шта ће све, чим седне у моћну фотељу саветника, да уради Савету РРА, Управном одбору и генералном директору ‚РТС῾-а – ваш културњак ме, расистички, обележава сложеном, вишезначном формулом ‚несрећник из Подујева῾ (…) Да ли су најаве смена, хајки, претњи, сејање страха и неистина, гомила самокандидата за функцију која (још) није слободна, последица нечијих неутажених амбиција, наплата блискости са Вама (…) или брутални политички притисак усмерен, слутим, на буџет ‚РТС῾-а? (…) Можда је добош саветника Павловића само брутална најава како држава неће испунити своју обавезу и – неће Јавном сервису обезбедити довољан и стабилан извор финансирања. Или ће, пак, такву помоћ условљавати испуњавањем кадровских, политичких и уређивачких захтева (…) У том случају, господине председниче, разумећете неизбежност да се Јавни сервис обрати српском правосуђу, надлежним институцијама за контролу рада и заштиту ‚РТС῾-а, те ОЕБС-у и Европској комисији (…) Но, искуство ми налаже опрезност: ако је пророк Павловић у праву, ако је ослобођен закона кад и стида, поновићу реторичко питање упућено Вама – шта то онда, председниче, почиње у Србији и како ће се завршити?“
Да Александар Тијанић никада није патио од мањка самољубља, нарцисоидности, самохвалисања, ароганције и простачког начина писања и изражавања, то смо знали одраније. Међутим, овога пута је претерао у претњама, које иду чак и до спомињања „интернационализације проблема ‚РТС῾-а“! Тијанић је једноставно потпуно заборавио да су избори завршени, да на власти више није његов наредбодавац Борис Тадић и главни уредних „РТС“-а Срђан Шапер – него да је нови председник Србије Томислав Николић, а да је његов саветник за културу, заиста „даровит писац“ Радослав Павловић – као и да заштитни „жути кишобран“ за његову деспотску владавину у „РТС“-у више не постоји!
А питања која се намећу, више су него бројна…
Да ли смо заборавили каква је била предизборна кампања на 99 одсто телевизија под контролом „жутих“, па и на „РТС“-у? То је и Европа осудила! И сад директор те „бруке“ на националном „Јавном сервису“, посредно, прозива председника Николића и држи му предавања о демократији и хуманости, при чему има једна појединост која га спаја са, на пример, Ненадом Чанком. Обојица траже „међународну арбитражу“! Шта тиме хоће, да се од некога заштите?… Од кога?… И зашто, ако је јасно да немају ни од кога,  ни од чега?… Да ли хоће да увуку „међународни фактор“ у причу само да би „ловили у мутном“, док их за углед земље, а „РТС“-а поготово, бескрајно мало брига? Такође, није ли прошло превише година, током којих нас је Александар Тијанић упорно, као конфетама, засипао демагогијама „мешаног садржаја“? Био је „подобан“ у сваком систему, од Броза, преко Милошевића, Ђинђића, Тадића – неће, ваљда, и у овом? Много би било. Мада, није мала ствар бити са средњом школом директор државне телевизије, са платом од преко 250 хиљада. За то се вреди борити… Али, ипак, погрешна је таква борбена стратегија с којом  иронично атакује према председнику Србије и спрда се с његовим демократским избором за ту функцију. Не могу да верујем да је, па био он и Тијанић, побркао начин обраћања председнику Србије и својим „водитељицама“ са штиклицама од петнаест сантиметара и платама од преко 150 хиљада динара!

ОПСЕДНУТ „РЕЈТИНГОМ“
Најзад, где су, заиста, у овој причи место и улога тзв. националног медијског Јавног сервиса, „Радио-Телевизије Србије“? Оног што нам великодушно нуди „наше право да не знамо ништа“? Ако се изузму вишегодишње бесконачне репризе серија једног нашег неспорно даровитог и вештог сценаристе – где су сада серије Културно образовног и Школског програма, које су промовисале и прославиле, и ван граница наше земље, „Телевизију Београд“, односно „РТС“? Ликвидација овог програма у протеклих неколико година директна је последица сулуде Тијанићеве трке за достизањем и престизањем „рејтинга“ гледаности „Пинк“ телевизије, искључиво за задовољење своје личне сујете! Али, с којим правом? Ако је „РТС“ заиста „Јавни сервис“ овога народа и државе, а  који при том наплаћује телевизијску претплату, истовремено бесомучно емитујући рекламе, онда тај сервис према јавности мора да има ултимативне културолошке државне и националне обавезе, које су изнад сваког провинцијски схваћеног поимања „рејтинга“ као мерила свих ствари.
А најмање што му приличи јесте бахат, неваспитан и циничан директор који се на најприземнији начин руга демократски изабраном председнику Србије!

[/restrictedarea]

5 коментара

  1. Иако нисам љубитељ племените капљице, оставио сам себи једно дупло оштро пићенце за случај да вечити Тијанић једном оде са сервиса нам јавног па да наздравим том цивилизацијском помаку. И ево тај виски одлежава и више него што (мени) треба. Министру Петковићу свака част, а опет некако ми се не чини да је усрећена култура тиме што је Р.Павловић саветник. Но добро, кадрова се није имало, опредељење за праву страну у право време се овиме наградило, а ваљда неће бити неке велике штете.

  2. Dragi Platone,
    ja čak i ne pijem alkohol, ali ću, svejedno, za priliku da “glavonji” vidim leđa popiti, takođe, barem jednu duplu votku – pa čak i zapaliti cigaru, ko one što voli Vučelić, iako i ne pušim! Bracu znam lično, OK je čovek, kako će se snaći, ne znam – ali, “na sreću” za kulturu je u Srbiju uvek svakoga “bolelo uvo”, tako da nema veze. Znam i Laleta Pavlovića, malo je “drčan”, ali, ako otera Tijanića, mene je sasvim zadovoljio. Ajde, da tako i bude, u zdravlje!

    • Ja ne pijem, ali pušim – a Tijanić verovatno koristi svašta, inače, ne bi bio tako bahat i užasno bezobrazan. Takvu, da izvinete na izrazu, “seljačinu”, RTS nije imao od svog postanka! Ako ga sadašnja vlast ne smeni za mesec dana, onda i ona može slobodno da se “pakuje”, jer će dokazati da ne može da smeni baš nikoga – osim neke sitne “secikese”! Svim srcem sam za Vučića i Tomu – ali, smenite Tijanića, jer njegova glava više ni u ekran većeg televizora ne može da stane! Ispuni nam i sobu i duše svojim bljutavim poltronstvom i amoralnošću! Nemojte da „padnete“ zbog takve mizerije, jer je to baš beskrajno glupo…! Puno pozdrava Đaji i Pečatu i hvala vam što pomažete ovom narodu da gleda i „progleda“, a novoj vlasti da malo više stisne m… i odradi ono što je u kampanji obećala!

  3. Elliot Ness Chikago

    Tijanic je slika onih kojima je sluzio, nije ucen onaj sto govori vec onaj sto zna sta govori.Tijanic je obicna sirovina a sirovine su ga i postavile.Zao mi je sto i srpski jezik polako odumire nesmes vise nikoga nazvati pravim imenom jer to vredja doticnog.Tijanic je bio i ostao neznalica pa se stoga sam sebi divi njegovo znanje i recnik nisu na nivou ni ucenika osmog razreda, stoga ljude i vredja kad sa vama upravljaju gori od vas.Nepijem vec 30 godina ali kad ode ova sirovina pocecu placati pretplatu iako sam u inostranstvu i ne posedujem tv.Neznam dali ga voli i najuza rodbina ja brate ne daleko mu lepa kuca.

  4. Dobro, jesu li ovo komentari o piću, ili o Tijaniću?… Istina, za njega zaista ne važi ono što važi za kvalitetna vina, rakiju, konjak, viski: Što duže odleži, to je bolje!… On je, brate, trula voćka još od samo formiranja!… A, da bi mogao malo da odleži, mogao bi…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *