Олга ЧЕТВЕРИКОВА: РЕЖИСЕРИ И ПРОДУЦЕНТИ КРВАВЕ ПРЕДСТАВЕ У СИРИЈИ

Последњи догађаји у Сирији су показали да су пропали планови Запада, који је рачунао да ће Алепо да претвори у сиријски Бенгази и да ће, користећи га као полазиште својих антивладиних снага, да започну праву офанзиву. У тим условима домаћини „сиријске опозиције“ из Париза, Тел-Авива, Лондона и Вашингтона су променили тактику, делујући преко две узајамно повезане линије:

1. Максималном дестабилизацијом ситуације помоћу саботажа, терористичких акција, психолошког и информационог рата, подбадањем различитих религиозних и етничких група становништва, и

2. Припремом за директну интервенцију НАТО-а и његових арапских вазала. Чини се све како би се ситуација довела до стања хаоса и под предлогом борбе с њим започела директна војна интервенција (највероватније „оправдање“ за интервенцију ће бити провокација у којој ће„међународни терористи“ направити акцију одузимања сиријског хемијског оружја).

5.августа, пошто су сиријски побуњеници ухватили као таоце 48 Иранаца (међу којима је било и жена и деце), министар иностраних послова Велике Британије Вилијам Хејг је изјавио да се Сирија котрља према конфликту на религиозној основи и да различите групе опозиције покреће религиозно и етничко супарништво. „То је претња да ће међусобни конфликт бити смртоносан, да ћемо видети колапс свих власти у Сирији“. Када такве прогнозе дају западни политичари, они у ствари објављују своје планове. Закључак В.Хејга: „У условима када нема мирног решења ми ћемо повећати нашу подршку опозицији, наставићемо да дајемо хуманитарну помоћ и интензивираћемо наш рад на изолацији Асадовог режима, његових финансија и његових поборника, закомпликоваћемо му услове функционисања онолико, колико то буде могуће“1.

Технологију борбе против сиријске владе западни медији добро описују. Тако су 5.августа британске новине Sunday Times приказале доказе британског фотографа Џон Кентлија, кога су „међународни џихадисти“ ухватили у Сирији заједно са његовим холандским колегом и држали у њиховом логору, све док одатле нису ослобођени2У логору тих „бораца за веру“ није било ни једног Сиријца, у њему су били само људи из Пакистана, Бангладеша, Велике Британије и… из Русије (из Чеченије). Од 30 људи енглески је говорило њих 12, а од њих – 9 са лондонским акцентом. Реакција Форин офиса у вези са тим чланком се свела на изјаву да, да би се у Сирији обезбедила безбедност, неопходне су енергичне међународне мере.

Истовремено су друге британске новине, Daily Mail, објавиле чланак у коме се говори да Енглеска побуњеницима испоручује преносиве уређаје за надзор и телефоне за коришћење у посебно сложеним условима. У чланку је подвучено да обезбеђење најновије генерације мобилне везе коју углавном користи британско министарство одбране представља део мисије министарства која води уједињавању оружаних одреда у Сирији у јединствену коалицију. Присуство одговорних службеника британског министарства за одбрану, као и снабдевање сиријских бандитских формација таквим наоружањем, наводи на мисао да у Сирији делују британске специјалне јединице3.

О томе, како се војно помаже групацијама бандита, отворено говори и америчка штампа. До сада САД нису сиријским побуњеницима званично испоручивале оружје, али такође нису криле да то раде њихови савезници из тог региона – Турска, Саудијска Арабија и Катар. Како је недавно изјавио у Wall Street Journal-у бивши саветник специјалних јединица Сет Џонс, „у Сирии „Ал-Каида“ (која често изводи акције под називом „Фронт ал-Нусра за заштиту Леванта“) често прибегава помоћи кријумчара који су повезани са страним плаћеницима, од којих већина долази преко Турске и Ирака из Северне Африке и Блиског Истока4.Према тврђењу министарства финансија САД, помоћ у новцу указују земље Персијског залива и Леванта. Из Ирака агенти „Ал-Каиде“ преносе пушке, митраљезе, бацаче, и обучавају плаћенике у производњи бомби.

Саудијска Арабија, Катар и Турска – такозвани „троугао смрти“ – тесно координише свој рад на територији Сирије са ЦИА САД. Главну улогу у тој алијанси имају катарски шеик, министар иностраних послова и председник владе Катара – Хамад бен Џасема Ал-Тани и саудијски принц Бандар Бин Султан, генерални секретар Националног савета безбедности Саудијске Арабије, који је средином јула постао руководилац тајних служби Саудијске Арабије. То су људи који спроводе злослутни план у вези са Сиријом. Принц Бандар је једна од најутицајнијих фигура Куће Сауда. Од 1983 – 2005. он је био амбасадор Саудијске Арабије у САД и, и сада има тесне везе у политичком врху те земље. Бандар Бин Султана називају најутицајнијим странцем у САД. Познато је да је он финансирао операције контрас у Никарагви, најамнике у Авганистану, Босни, Либији и чеченске побуњенике у Русији, а сада исиријске терористе. Управо њега сумњиче за учешће у организацији терористичке акције у Дамаску, када је погинуло четворо високих војних руководилаца Сирије5.

Ако Саудијска Арабија и Катар делују закулисно, Турска је на себе преузела све прљаве војне операције. Управо су у њој дислоцирани сиријски плаћеници, командни центар им је у граду Адана на југу Турске, око 100 км од границе са Сиријом. Одатле се координише подршка терористима. Турска снабдева „Слободну сиријску армију“ не само ватреним оружјем, већ и преносним ракетно-зенитним комплексима, којих је до сада стигло већ 20 комада. То је отворено изјављено на америчком телевизијском каналу NBC News.

Према „оријентацији“ председника САД командни центар плаћеника у Адани контролише ЦИА; уз командни центар је смештена америчка војна база Инџирлик6. Што се тиче финансијске помоћи – по неким подацима она је од почетка сукоба изнела преко 100 милиона долара, мада је званично саопштено само 25 милиона7.

Од почетка августа, откако је објављено да је Барак Обама потписао налог којим се дозвољава да ЦИА и остале америчке специјалне службе помажу побуњеницима „Сиријске слободне армије“ у свргавању Асада, незванична подршка је стекла законити статус. Крајем јула је влада САД формирала нову структуру са базом у Вашингтону – „Групу за подршку Сирији“ која је ових дана од министарства финансија САД добила дозволу да сиријским побуњеницима непосредно пружа финансијску, информациону и логистичку подршку, као и да јој помаже на друге начине, за које је иначе помоћ забрањена. Забрањена је за јавност и информација о обиму средстава која се издвајају у ту сврху. Група је већ одредила списак од девет војних комитета „Сиријске слободне армије“ које ће добити новац за куповину технике и исплату принадлежности.

Руководилац „Центра за правосуђе и одговорност“ који тек што је основан, Мухамед Абдалах, овај корак је оценио као „индиректно“ средство притиска на Асада. А бивши сарадник НАТО-а, који је лобирао за формирање „Групе за подршку Сирији“, Брајан Сајерс, објаснио је да ће то омогућити да се испорука оружја организује много ефикасније него што то раде Катар и Саудијска Арабија. „Наравно, тешко је рећи ко ће примити сваки цент или долар, али се ми надамо да органи „Сиријске слободне армије“ неће новац додељивати маргиналним организацијама“ – изјавио је он.

Сада је међу сиријским побуњеницима дошло до ситњења оружаних формација, при чему јачају групе вахабиста, које себе називају „борци џихада“. До сада је „Сиријска слободна армија“ (ССА), у чијој команди преовлађују дезертери, већ ушла у конфликт са Националним саветом Сирије, који углавном представљају дисиденти, који су одавно напустили земљу. Сада као свој „политички излог“ ССА виде „Групу за подршку Сирији“, која јој и обезбеђује богату финансијску подршку. Као резултат – поделили су се и арапски спонзори, обзиром да ако подршку ССА даје Саудијска Арабија, Национални савет постоји захваљујући Катару. Своју карту у догађајима има и сиријска грана „Муслиманске браће“ која се одвојила од Националног савета и формирала војне јединице, које су независне у односу на ССА.

Умножавање у земљи бандитских формација јача осећање хаоса и дозвољава Западу да догађаје у Сирији прикаже као „грађански рат“. За сада се догађаји не називају правим именима, све док се прави организатори ових крвавих баханалија не разоткрију, тако да остаје само да посматрамо како Сирија и сиријски народ, супротстављајући се светском злу, нестају …

1 http://www.itar-tass.com/c1/489018.html

2 http://sana.sy/fra/55/2012/08/05/434987.htm

3 http://sana.sy/fra/55/2012/08/05/434987.htm

4 http://lavoixdelasyrie.com/data/?p=3923

5 http://lavoixdelasyrie.com/data/?p=3906

6 http://warsonline.info/siriya/obama-ofitsialno-razreshil-tsru-pomogat-siriyskim-boevikam.html

7 http://digitalmetro.us/2012/08/05/kak-i-predpolagalos-vojna-prishla-v-turciyu/

Извор: “Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *