Лажни Моби Дик

Пише Милорад Вучелић

Карл Ров је био медијско-политички саветник Џорџа Буша јуниора у оба његова мандата. Он је непрестано измишљао приче о добрим и злим ликовима којима се служе републикански кандидати у Конгресу.  Трудио се да сваки избор „претвори у моралитет у којем се сукобљавају морална доследност републиканаца и морална конфузија демократа“. Када је овај овејани преварант и обмањивач под притиском демократских посланика морао да поднесе оставку, ефектно је изјавио: „Ја сам Моби Дик, а они су у потери за мном!“
Пресна лаж често је упечатљивија него истина, а поготово ако је зачињена неком циничном парафразом или досетком. Као поменути Карл Ров у Америци, тако и Гувернер „Народне банке Србије“ Дејан Шошкић у Србији, нема благе везе с Моби Диком. Управо већ десетак дана присуствујемо медијско-политичкој операцији по којој се и гувернер Шошкић представља као некакав прогоњени Моби Дик. Пред очима јавности све се више, готово и пародијски, уживљава у херојски лик човека који пред класним непријатељем узвикује: „Не дам фотељу, не дам функцију, нећу поднети оставку“!
У одбрану његовог положаја окупиле су се све снаге пораженог и одлазећег режима. Мање више на окупу су сви они који се отворено супротстављају и Уставу и одлукама Уставног суда Србије. Погрешно се дакле могао стећи утисак да је пораз на вишестраначким изборима и пораз режима. Режим представљају не само политички челници већ и широки круг невладиних организација, агенција, експерата, консултаната, комисија, аналитичара и свих осталих синекуриста, тј. намештеника са добро плаћеним положајима и звањима на којима они ништа не раде. И све се то плаћа из државног буџета, а уз обилату помоћ рекламирања свих поменутих протагониста на Јавном сервису који се финансира претплатом грађана.

 

Сасвим основано оваква организација се назива – жутим картелом. Део тог картела су медији који само путем оглашавања државе разним службеним поводима убирају огромне, вишемилионске приходе. Држава преко министарстава и јавних предузећа финансира и читав низ кампања преко картелских медија, а које креирају делови исте картелске структуре. Створене су готово неспознатљиве структуре којима се тешко улази у траг и које представљају џиновску паразитску организацију на телу Србије. Права хоботница!
Замишљена је, и делом реализована, стратегија по којој би  из Парламента требало исцрпсти што више власти, понижавати га и по могућности, на евроатлантском путу, потпуно га развластити.
Народна скупштина Србије претворена је у протекле четири године у пуки сервис спровођења наума владајуће већине, уз ускраћивање елементарних права опозицији. У четворогодишњој владавини жутог картела Парламент је личио на све само не на демократску институцију. Челници жутог картела напросто су се спрдали са нама: министри, па чак ни обични чиновници, нису долазили на десетине пута на скупштинске одборе, законе о одбрани и безбедности образлагали су министри за екологију, влада се најчешће није удостојила  да одговори на посланичка питања, водитељка Парламента се напросто садистички иживљавала над посланицима опозиције, пуком гласачком силом мењао се састав скупштинских одбора и председавање њима, скупштинске резолуције и декларације драстично су кршене, и то пре свега оне о Косову, Парламенту су измицали и договори који доводе у питање сувереност државе, платформа о преговорима о Косову, ако је уопште има, за Парламент и његове одборе остала је строго поверљива председничко-кабинетска тајна…
Пуком политичком вољом већине и њеног политичког врховног шефа прављене су и измишљане разне непотребне институције и политички произвољно постављани разни функционери, без изузетка послушници владајуће странке. И сада су напрасно постали несменљиви попут гувернера Шошкића, чије штеточинство, у правом и пуном облику, постаје видљиво и јасно тек набрајањем и увидом у списак оних који га подржавају и који мисле да је његова смена судњи дан. (Прочитати текст Николе Врзића „Влада спаса или колапса“, у овом броју „Печата“). Илустрација гувернерове успешности између осталог је и чињеница  да се  баш ових дана домаћа монета незадрживо сурвава.
Наводно су и у Бриселу забринути због будуће смене ове гувернерске громаде независности и стручности. Све ово је покушај да се од гувернера направи гувернадур који би био надпарламентарна власт.
Млетачком гувернадуру одиста не би био задатак да брани динар и брине о националној привреди, али српском гувернеру „Народне банке Србије“ то јесте и мора бити задатак.
По горе описаној стратегији, вишестраначки избори би тако били нешто прилично неважно, јер би структура жутог картела остала нетакнута и недодирљива. Парламент би и даље остао по страни, а вишестраначки избори без последица. У земљи у којој је до краја разорена независност правосуђа, и у којој су притвори политички наређивани и рекеташки спровођени – о чему, уверљиво и основано, говори и председник Томислав Николић – потом претварани у неограничене затворске казне, напрасно се, од стране  пропагандиста и синекуриста, говори о опасностима „од урушавања владавине права“!
Новоизабрана влада се налази пред једноставним избором: или ће до краја демонтирати жути картел, самовољу и свевлашће Кабинета, као претпоставку за било какав успех, или ће устукнути пред њиховим насртајима и створити хибридну творевину која ће и њих и Србију повући у амбис. А најгоре ће бити ако и помисле да се жутом картелу могу умилити заодевањем у некакву лудачку кошуљу евроатлантизма и „демократског континуитета“.
Не рашчисте ли наредних месеци ситуацију у којој су затекли Србију,  не саопште ли то нацији и не приведу ли кривце правди, постаће сукривци и саучесници у подухвату уништавања и пљачке државе. Стање изневерене наде много је горе од тупости помирености која се до ових избора намештала нашој земљи.
На Копаонику, вршећи своју дужност, погинула су од заостале касетне бомбе два подофицира Војске Србије, Небојша Милић и Славиша Марковић. Начелник Генералштаба генерал Небојша Диковић је изјавио да се осећа одговорним за ову трагедију и затражио да се утврди степен те његове одговорности. И рекао:
„Још гинемо од НАТО бомби“!

 

3 коментара

  1. Lažna demokratija! Velika uzurpacija vlasti,demagogija ala Mićun
    Toje politika Žutog kartela nad građanima Srbije.Šta da radi
    nova vlada i parlamet u praznoj državnoj kasi u uništenim svim
    vrednstima normalne države? Nesmije se obazirati šta će reći
    NATO okupator , mora slušati glas svojih građana,jer je dobila
    mandat od njih a ne od Ambasadora koji su sejali smrt u NATO
    agresiji.Nova vlada i Predsednik Nikolić imaju šansu da Srbiju
    izbave iz čeljusti EU NATO i da krenu jedino sigurnim putem
    saradnje sa Rusijom sa Zapada su dolazile samo bombe od kojih
    evo i ovih dana poginoše Podficiri vojske Srbije.Nemamo više
    vremena vreme rada i obnove počinje novom vladom i Predsednikom.

  2. …. “kartel”, ipak, asocira na – “establishment” – ‘zdanje’ i to “zuto” ?! A plod je, dugogodisnjeg rada ?! A borba protiv takvih nastojanja gospodarenja ‘umom i razumom’ zemlje, nije ni naivna a jos manje laka ?! I kao sto narko -dileri ( po drevnom ‘receptu’ – da dva losa – stvore od jednog mladog – vecim djavolom nego sto su oni sami ) ciljaju na “alfa primerke” u mladezi – na slican nacin to rade i stranci ?! ( pogledajte samo interesovanje nekih ambasada za mlade talente – i ‘projekte’ – “mladih lidera”)… Mladi ljudi, neiskusni u odbrani od laskanja i ‘primamljivih ponuda’ – postaju “gradja” za takvo ‘zdanje’ ?! Na zalost, mnogi od njih postaju ‘ovisnici’ – pohvala i “jasala” svojih mentora – poput posebne vrste narkomana ?! … To je, jedno od najvecih zala – uvijeno u zavodljivi, ‘carobni plast’ – “boljeg zivota” i ‘otvorenih mogucnosti’ ?! A veoma cesto, umesto da se ostvare u svojim talentima – ovi, vrbovani ‘mladi lideri’ – (p)ostaju samo preruseni ‘advokati’ ideja svojih finansijera ?! Mozete li da zamislite ocaj ljudi iz ‘zutog zdanja” – ako im ‘mentori’ daju lose ‘ocene’ i ukazu na mogucnost uskracivanja ‘podrske’ ($$)

  3. Da li se jos neko sjeca Borke Vucic, izvrsnog bankara…? Ona isto nije htjela raditi po nalogu MMF-a, pa je “uklonjena”. Bojim se za Jorgovanku.Sva ta cudna ubistva, Moraju se istraziti, inace nikada necemo imati “naseg” covjeka. Slava Borki !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *