Дачић у УН: У замци Бориса Тадића

Пише Никола Врзић

Говор Ивице Дачића у Савету безбедности УН, упркос неким сигналима који забрињавају, улива наду да Србија, ипак, мења косовску политику претходног режима. Политику која је свој врхунац достигла пошто је поражена, дубровачким руковањем Бориса Тадића и Хашима Тачија

 

Ивица Дачић, премијер Србије, одлетео је у Њујорк, на седницу Савета безбедности Уједињених нација посвећену Косову и Метохији, и тамо улетео у замку коју му је (п)оставио бивши председник Борис Тадић. У Савету безбедности га је, наиме, сачекао „Хашим Тачи од Косова“ (тако је представљен у документима УН-а, а не као „премијер Косова“), кога је у Савет још почетком 2008, да одатле не изађе, увео Тадић. Тај је Тадићев спољнополитички успех остао трајно забележен у Викиликсовим депешама америчке дипломатије, а Дачић је овог уторка, обраћајући се Савету безбедности и његовом госту из Приштине, показао шта о томе мисли. Подсетио је, Тачију у лице, на извештај Дика Мартија о трговини људским органима „у којем је указано на умешаност високих функционера тадашње ОВК који су играли кључне улоге и били саучесници у многим криминалним радњама“…
Овај Дачићев симболички раскид са досадашњом тадићевском политиком, политиком тоталног помирења на нашу штету, није стао само на том дипломатски израженом презиру уместо снисходљивог руковања. Заправо, Дачићев је говор пред СБ, његов најважнији јавни спољнополитички наступ до сада, оцртао обрисе косовске политике коју ће његова влада водити; уз помешане негативне и позитивне сигнале, све у свему, дао нам је да наслутимо да се избором његове владе у Београду, ипак, догодила извесна позитивна промена.
С негативне стране, оне која нас забрињава, премијер је нагласио: „Желим да нагласим да нова власт у Србији намерава да спроведе све до сада договорене споразуме.“ Па је додатно нагласио и да су „они и те како статусно неутрални и у складу са Резолуцијом 1244“. Сад, што неки од њих – попут оног о успостављању границе између Србије и Косова – и те како нису у складу само са Уставом Србије, премијер је пропустио да нагласи или макар да примети. Али се зато заложио за наставак ангажовања ЕУ на Косову, што нам се такође не допада зато што ЕУ третира Косово као независну државу с којом улази у процес стабилизације и придруживања. А још мање нас увесељава његова најава доношења „тешких и храбрих одлука“. „Ми смо спремни да урадимо наш део“, уплашио нас је Дачић будући да се још сећамо да је и бивши председник, говорећи о тешким и храбрим одлукама, заправо мислио на издају земље.
С овим су негативним сигналима, ипак, помешани и позитивни. Више је таквих. Неки су декларативног карактера –  „Србија намерава да и даље брани свој уставни поредак“ – други су садржани у чврстом обећању да Србија „неће никад и ни под којим условима, имплицитно или експлицитно, признати независност коју су прогласили органи етничких Албанаца на Косову. Наша држава ће заувек остати јединствена по овом кључном питању.“ Још озбиљније од тога, рекао је и да Србија „није, нити ће бити спремна да прихвати једнострано проглашење независности Косова“, а управо то – прихватање независности Косова, док формално признање не дође на ред – од Београда траже његови западни пријатељи.
(Кад смо већ код пријатеља са Запада, вреди приметити и једну дипломатску финесу; сви су од присутних амбасадора, осим амбасадора Немачке и Британије, најпре поздравили Дачића, па тек онда Тачија. Немац и Британац, Мигел Бергер и Филип Парам, прво су поздравили Тачија).
Изнео је Дачић и занимљиву, неочекивану успутну примедбу – да су договори из Брисела привременог карактера – те је, још занимљивије, додао и ново тумачење договора о Косову са звездицом, рекавши да Косово на регионалним форумима може да учествује, али не и да се у њих учлани.
Али, можда и најважније од свега, позвао је на решавање „свих нерешених питања“, позвавши при том на постизање „свеобухватног решења за коначни статус Косова“. Можда, на први поглед, ово и не делује спектакуларно, али заправо је реч о коперниканском обрту у односу на Тадићеву политику. Јер он је, на притисак ЕУ и САД, из своје несуђене резолуције у УН, септембра 2010, избацио управо део који позива на дијалог о „свим нерешеним питањима“, међу којима је прво – под условом да не прихватамо независност Косова – управо питање његовог статуса. И једино што је том Дачићевом наступу недостајало, била је она ситница коју је недавно предложио председник Србије Томислав Николић; да се тај дијалог на високом нивоу о коначном статусу Косова поведе под окриљем УН-а. Јер се наш косметски суноврат убрзао таман кад је процес измакнут из УН-а, и пребачен под окриље ЕУ…
Реторика је, дакле, промењена у мери у којој смеју да је промене. ЕУ и САД, међутим, траже да што пре наставимо бриселски дијалог с Косовом, и тада ће за свим овим речима морати да уследе и дела, на ову или на ону страну. Па ћемо и сами боље знати на чему смо.

3 коментара

  1. РАДОСЛАВ

    Гледао сам и слушао цело излагање гос, Дачића по мом скромном
    осећању изашао је из пропале политике ЖУТОГ КАРТЕЛА дали је трбао
    бити јаснији оштрији видећемо после расплета у ДС и најављене
    руске помоћи. Дачић је јасно рекао о трговини људским органима у
    којима су учествоваји вође шиптарске популације на КОСМЕТУ а које
    помажу и подржавају окупатори и купци тих органа.Шта је нама
    чинити? Да позравимо веће ангажовање Руског капитала у обнови
    наше уништене привреде од стране ЖУТОГ КАРТЕЛА.Ова влада на челу
    са Дачићем и Вучићем покренула је поверење у себе и свој народ
    који јој је дао мандат.Наш председник иде код Путина да утврде овај почетак бољег разумевања и сарадње са БРАТСКИМ НАРОДОМ РУСКИМ!

  2. DACIC JE DOBROVOLJNO BIO U TADICEVOJ ZAMCI, NADAJMO SE DA JE IZ ZAMKE ISKOCIO. PREMA GOVORU U SAVETU BEZBEDNOSTI CINI SE DA JE PRIHVATIO NOVI POLITICKI KURS OTPORA, TJ. DA SE ODREKAO PONIZENJA I POSLUSNISTVA. KOLIKOGOD OVA ZELJENA PRETPOSTAVKA BILA BLIZU ISTINE, TESKO JE ZAMISLITI DA JE ZABORAVIO SVOJ POTPIS NA UGOVORU O GRANICI IZMEDJU SRBIJE I KIM. IPAK, OBELEZJE LICNE POLITICKE KORISNOSTI DACICEVOG KARAKTERA TREBALO BI DA GA USMERI KA OPREDELJENJU ZA PRAVDU I OSLOBADJANJE SRBIJE. SAMO TAKO CE MOCI I PRAKTICNO DA PODRZI SOCIJALNU PRAVDU KOJU, U POSLEDNJE VREME, PONEKAD POMENE.

  3. Svi izdajnici svog naroda i zemlje ce platiti visoku cijenu, i to ne osudom svog naroda (mi mnogo prastamo) nego od dojucerasnjih saveznika. Njima je u interesu da ih se sto brze rijese kako bi sakrili tragove sta su nam sve uradili. Oni veoma dobro barataju radioaktivnim izotopima i zasigurno je nekolicina njihovih sad vec bivsih prijatelja popapala dozu. Srecno im bilo…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *