Борис АЛЕКСИЋ: Србија: Спречити НАТО да улази на мала врата

У Србији се од 5. октобра на различите начине промовише сарадња са НАТО пактом који је 1999. године извршио бруталну агресију на СРЈ, а пре тога на РСК и РС. Током тих дванаест година било је логично очекивати да ће ДОС враћати услугу Северноатлантском савезу уз помоћ чијих бомби и обавештајних операција је и дошао на власт. Са друге стране грађани Србије су до данас јасно стављали до знања свим властодршцима да о НАТО пакту мисле све најгоре. И према истраживањима прозападних медија 70 одсто грађана је против уласка Србије у НАТО. (1) Из тог угла посматрано ни један политичар у Србији се не би усудио да јавно подржи тај агресивни савез. Међутим, да стратези у Бриселу и Пентагону не би остали незадовољни, грађанима је представљен нови појам – неутралност, потпуно непознат у српској историји. Срби у својој историји никад нису били војно неутрални. Без обзира на јачину противника они су увек стајали на страни правде и раме уз раме са својом браћом – Русима. Ипак од када је у српско јавно мњење уведен појам војне неутралности, ове речи се користе као да су чаробне. (2) Актуелни министар одбране Александар Вучић се приликом посете Москви и врло добрих порука о продубљивању војне сарадње две братске државе, одмах брже – боље позвао на новију српску «јуначку» војну неутралност. (3) Русима чији су добровољци гинули за Крајину, Српску и Косово и Метохију узвратили смо бледом неутралношћу. Као старија браћа, нису нам замерили. Искрено се надају бољој сарадњи са Србијом.

Званичници Русије отворено нуде Србији братску помоћ на свим нивоима без икаквих услова. За разлику од њих представници ЕУ без пардона вређају цео српски народ. У изјави за медије специјални известилац Европског парламента Јелко Кацин је рекао да је израз «српска посла» синоним за корупцију и криминал! (4) Без обзира што шири мржњу према Србима усред Београда, Кацина политичари на власти дочекују са широким осмехом и залагањем за што скорији улазак у ЕУ. У име ЕУ он, како сам истиче припрема Томислава Николића за састанак са марионетом НАТО пакта на КиМ Јахјагом, како би се «унапредили односи Србије и Косова»! (5)

Нови министар одбране Александар Вучић је јасно подвукао да Србија неће приступити ни једном војном савезу, као и да не одустаје од сарадње са НАТО (кроз Партнерство за мир) и ЕУ. (6) Можда су за некога ове речи мудре, добро одмерене и стратешки заокружене, међутим оне не могу да издрже озбиљну критику. Приближавање ЕУ је уједно и приближавање НАТО пакту. Северноатлантски савез је задужен за безбедност и контролу Уније и Србија ће уколико настави путем Брисела морати да прихвати и ту његову улогу.

Европска унија није заокружен чинилац међународних односа. О њеној безбедности старају сe САД и НАТО. У Европској стратегији безбедности између осталог наводи се и следеће: « Сједињене државе, су одиграле суштинску улогу у европским интеграцијама и европској безбедности, пре свега кроз НАТО». (7) Пред сам крај овог акта његови аутори истичу: «Трансатлантски односи су незаменљиви. Делујући заједно Европска унија и Сједињене државе могу да буду значајна сила за добро у свету». (9) Како изгледа то «добро» грађани Србије су осетили на својој кожи 1999. године. При том, од последица употребе НАТО муниције са осиромашеним уранијумом људи и данас умиру. (9)

У марту 2003. године НАТО и ЕУ су усвојили неколико докумената којима су запечатили своју стратешку сарадњу. Ови принципи су названи «Берлин плус» јер су произашли из одлука донетих у Берлину још 1996. године у контексту сарадње НАТО – Западноевропска унија. Њихова суштина је у ставу да обе организације имају на располагању «само један сет оружаних снага». Даље, Европској унији се обезбеђује приступ НАТО капацитетима планирања, унапред се обезбеђују ефективи и средства НАТО за операције предвођене ЕУ, и додатно се унапређује улога заменика врховног савезничког команданта за Европу «како би у потпуности и ефикасно преузео своје европске дужности» итд. Дакле, европска безбедност и евроспке снаге безбедности су укључене у НАТО систем безбедности. Основни принципи су да се не дозволи дуплирање командне структуре и ефектива. Све ово значи да САД преко НАТО пакта контролишу безбедносни систем ЕУ. Улазак у Унију је уједно и улазак у НАТО пакт на мала врата.

Крајем мандата Вучићев претходник на месту министра одбране Драган Шутановац најавио је скори улазак Србије у Европску одбрамбену агенцију (EDA). (10) То је према њему први корак Србије у «систему ЕУ». (11) Европска одбрамбена агенција блиско сарађује са НАТО пактом између осталог и на Косову и Метохији. Уколико постане део ове организације Србија ће већ увелико бити у систему НАТО пакта.

Начин усклађеног деловања Европске одбрамбене агенције и НАТО можемо да објаснимо на примеру операција за управљање кризама (CMO). Европска одбрамбена агенција игра важну улогу у овим операцијама. У документу «ЕУ операције управљања кризама» истиче се важна улога Северноатлантског савеза. (12) Поводом агресије НАТО пакта на СРЈ 1999. године прецизира се да су чланице ЕУ интерпретирале Повељу УН тако да према њима она дозвољава да се разместе мировне трупе на територији неке државе, без изричитог одобрења Савета безбедности УН. Наравно да Повеља УН забрањује употребу трупа без сагласности Савета безбедности али је ЕУ усвојила претходно тумачење под утицајем Северноатлантског савеза и САД. Приликом извођења операција за управљање кризама ЕУ се увек ослања на инфраструктуру НАТО пакта.

Ситуација са приближавањем Србије НАТО пакту је слична ситуацији око Косова и Метохије. По питању КиМ власт је већ увелико у процесу фактичког признања независности. Изричито признање им за сада нико не тражи. У вези НАТО пакта и Војске САД, представници власти се већ годинама позивају на војну неутралност, међутим они повлаче потезе путем којих Србију фактички увлаче у систем НАТО паката и САД. Споразуми ратификовани у српском парламенту 2009. године међу којима је и СОФА, (13) дају Војсци САД права која нико нема у Србији. Од 2006. године НАТО пакт има своју канцеларију у министарству одбране Србије. Процес придруживања Србије ЕУ и њено приступање Европској безбедносној агенцији, Србију сврстава на страну НАТО пакта, а то је оно што грађани не желе. Ипак власт мисли да својим закулисним потезима, примењујући стратегију ДОС-а и ДС-а може да их превари. Уколико нова влада има искрену намеру да заштити националне интересе и сарађује са Русијом она ће прекинути са оваквом праксом. Уколико то не учини, показаће да као и њени претходници једно говоре а друго раде.

(1) http://www.blic.rs/Vesti/Politika/318143/Protiv-ulaska-u-NATO-70-odsto-gradjana-Srbije
(2) Резолуција Народне скупштине Републике Србије о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије од 26. децембра 2007. године.
(3) http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Ocekivana-Vuciceva-poruka-o-neutralnosti-Srbije.sr.html
(4) Радио Б92, изјава Јелка Кацина, 28.08.2012. године.
(5) http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=20&nav_category=640&nav_id=619989
(6) http://www.slobodnaevropa.org/content/bez-promena-u-vojnom-kursu-srbije-sa-vucicem-na-celu/24662674.html
(7) A Secure Europe in a Better World, European Security Strategy, Brussels, 12 December 2003., p. 1.
(8) Исто, стр. 13.
(9) http://www.pravda.rs/2012/06/10/slobodan-petkovic-jos-cemo-umirati-od-osiromasenog-uranijuma/
(10) http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=03&dd=27&nav_category=11&nav_id=594929
(11) Исто.
(12) EU CRISIS MANAGEMENT OPERATIONS, DIIS REPORT 2008.
(13) Закон о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе САД о заштити статуса и приступу и коришћењу војне инфрструктуре у Републици Србији.

Извор: “Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Један коментар

  1. Kazu, da oni koji sa strane posmatraju sahovsku partiju, vide mnogo bolje, od samih igraca. To sta nije vidjela protekla vladajuca garnitura, a na sta ju je stalno upozoravala opozicija, sada poprilicno slabo vide i ovi NOVI. Nama sa strane, se cini sve kristalno cisto i jasno.Navodi gos. Aleksica niti su novi niti orginalni. Njih smo culi i porcitali bezbroj puta i slozlili sa sa istim. Da li je to doslo do “VLADAJUCIH”, ili oni sada kao novorodjeni macici su jos uvjek “slijepi”….tesko je reci. Odnos NATO-a, U S A i E U prema SRBIJI samo DEBILI i IDIOTI mogu protumaciti prijateljskim i pozeljnim. Postoji i jos jedan faktor o kojem se slabo pise i govori. Politicari moraju u obimu svojih kvaliteta imati i H R A B R O S T, a hrabri ljudi nikome ne dozvoljavaju da ih ponizava (osim licnog tu spada i ponizavanje drzave i naroda kojeg predstavljaju).Koliko su hrabri nasi politicari i koliko “samarcina” odtrpe da bi zadrzali “stolicu”i privilegije koje idu u paketu sa “stolicom”.Trpiti uvrede i samarcine ne spada u hrabros, nego u ono diagonolno suprotno- u KUKAVICLUK. Ukoliko stoji ta zalosna cinjenica da oni koji predstavaljaju Srbiju su KUKAVICE, onda je jedini lijek da se kukavice trebaju najvise bojati NARODA koje predstavljaju. Za tako nesto i NAROD bi im morao dati kakav “MIG” da im to bude jasnije da to nikada ne zaborave………………….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *