BOB WOODWARD – истинита прича

Пише Данијел Естулин

У књизи: „Обамини ратови“, Вудворд је разоткрио дубоке идеолошке поделе међу Обаминим најближим сарадницима у Белој кући

Како се амерички председнички избори приближавају, владини стручњаци темељно испитују последњу објављену књигу Боба Вудворда: „Обамини ратови“ (Obama´s Wars; Simon & Schuster, September 2010). Вудворд је, наравно, легендарни репортер  „Вашингтон поста“ и један од кључних играча у афери Вотергејт, скандалу који је окончао председничку позицију Ричарда Никсона, 1974. године. У књизи: „Обамини ратови“, Вудворд је разоткрио дубоке идеолошке поделе међу Обаминим најближим сарадницима у Белој кући.  Консеквентно, неколико кључних личности из Обамине администрације изгубило је позиције, укључујући саветника за националну безбедност, генерала Џејмса Џонса, члана клуба Билдерберг, који је напустио своју позицију пошто је Вудворд открио да  се Џонс, човек омражен у Пентагону, показао неспособним да посредује између Беле куће и Пентагона у вези са вођењем рата у Авганистану.

Вудворд је, без сумње, један од најпознатијих светских новинара. Међутим, његово место једне од најсјајнијих звезда у сазвежђу славних, садржи и неке, од јавности веома добро сакривене истине, које би, уколико би биле разоткривене, могле да заувек униште његову звездану репутацију.

ОПЕРАЦИЈА ПТИЦА РУГАЛИЦА Операција „Mockingbird“ назив је за  тајну кампању покренуту после Другог светског рата у циљу остваривања утицаја на домаће и стране медије. Раних педесетих година, ЦИА је успоставила мрежу на хиљаде веома добро повезаних доушника. Они су радили за ЦИА-у широм света,  спроводећи обавештајне делатности и учвршћујући свој утицај у вршењу тајне пропаганде.
Ови „колаборационисти“ обезбедили су директан приступ ЦИА-е огромном броју радијских и телевизијских мрежа, да не спомињемо студије у Холивуду, новине и магазине. Познато је да су и такви медијски гиганти какви су „Ројтерс“  и „Асошијетед прес“ били у служби ЦИА-е.
Све је ово било разоткривено публиковањем књиге „Невидљива влада“ (Invisible Government, 1964.), и потом 1974.године као резултат истраге коју је спровео амерички сенатор Френк Черч  у оквиру рада Специјалан одбор за проучавање система државне управе (Select Committee on Government Operations Studies) – Комитета који је основао Сенат САД са намером да истражи незаконито прикупљање обавештајних података  од стране Централне обавештајне агенције (ЦИА) и Федералног истражног бироа (ФБИ), после одређених активности откривених током афере Вотергејт. Међу медијима који су се проституисали за ЦИА-ом били су „Њујорк тајмс“; „Вашинтон пост“; „Тајм“ и магазини „Фортуна“   као и Си-Би-Ес . Најважнији новинар у то време који је био у служби Централне информативне агенције (ЦИА) био је легендарни Валтер Кронкајт (Walter Leland Cronkite Jr), водитељ вечерњих вести који је остао упамћен као „човек коме се највише верује у Америци“, бивши обавештајни официр и међународна референца у озбиљном новинарству. Међу осталим новинарима који су продали своје принципе за профит били су Фил Грахам, власник „Вашингтон поста“, који је једном приликом изјавио како је јефтиније купити новинара највишег ранга него спавати са првокласном проститутком.
Међу корпоративним медијима од стране Агенције одабран је „Вашингтон пост“ као кључни медиј за цурење информација ЦИА-е  до публике, а кључна особа за посао дезинформисања унутар „Вашингтон поста“ одабран је до тада непознати Боб Вудворд. Његово главно достигнуће (рушење Ричарда Никсона) испоставило се да није било оно за шта се у то време веровало да представља.

ВУДВОРД: ИСТИНИТА ПРИЧА Прича тече овако. Вудворд је био високи званичник Морнарице САД са тајном мисијом. У недостатку било каквог новинарског кредибилитета, али тајно подржан од стране ЦИА-е, послат је да ради за Ричарда Никсона у Белој кући, настављајући да врши своје војне дужности. У међувремену, Вудвордови војни контролори су организовали шпијунску мрежу унутар Беле куће спроводећи мониторинг над тајним преговорима које су Никсон и Кисинџер водили са  највећим непријатељима Америке: Кином и Совјетским Савезом. Ова клика шпијуна у Белој кући била је ангажована на крађи докумената и њиховом следственом предавању Здруженом Генералштабу САД (Joint Chiefs of Staff) истим оним војним лидерима који су их прослеђивали „Вашингтон посту“.
У својој новој књизи о Вотергејту, Роберт Мерит, човек без лица и најважнији информатор ФБИ-а у последњих пола века, открива да је ЦИА извршила незаконито прислушкивање и снимање свих кључних политичара у Вашингтону. То је податак који је Вудворд успевао да користи у својим књигама у циљу елиминације несносних политичара који нису били вољни да ‘погледају на другу страну’ и неподмитљивих појединаца, који су чинили несносним живот Владе у сенци, реалне моћи иза трона, као што сам то објаснио у својој књизи о Билдерберг групи.
Мерит у својој књизи такође открива да су ЦИА, Вудворд и „Вашингтон пост“, две недеље унапред знали за претрес у хотелу „Вотергејт“.
На крају, није изненађење да у вези са Вудвордом, машина за генерисање мита, подешена на аутопилота, ради пуном снагом. Јавно мњење ће, нажалост, остати збуњено и изманипулисано какво је одувек и било у односу на Вудворда, Обаму или било неког другог кога би текући догађаји могли да извуку из шешира.
У питању је рат без краја у којем се истина и интегритет увек изнова продају по највишој понуди од тридесет сребрњака. payday loan займ под залог птс тольяттзайм в белгородебыстрый займ калуга

3 коментара

  1. Obama nije dovoljno po ‘ukusu’ americkim ‘jastrebovima’ ???

  2. A onda će da dođe Mit Romni, kao intelektualno-moralna gromada i posle će da teče med i mleko! Na položaje u sad-u dolaze isključivo debili, koji se ništa ne pitaju, već samo izvršavaju naređenja “gospodara u senci”! Regan očigledan primer, a i ostali nisu ništa bolji (buš, klinton…). Suština priče je da se situacija na polju realizacije planova obračuna sa Rusijom i Kinom, ne odvijaju po utvrđenom scenariju! Zato su pojedinci “nesposobni” ili se vode “ideološki ratovi” među personalom dve strane iste medalje. Sukob je samo na polju realizacije, jer neki se opravdano boje da će “baćuška” i “panda” da skinu “bele rukavice” i na prvu provokaciju reaguju razarajuće, dok drugi jedva to čekaju! Vladari iz senke ne mogu sebi da dopuste da “usa” izgube svetsku dominaciju, jer onda i njihovo postojanje gubi svaki smisao, što za njihovo samoljublje predstavlja smrtnu uvredu i guraće jenkijevske marionete u sukob. Iskreno se nadam da će Rusija i Kina reagovati nemilosrdno, makar i po cenu Armagedona, jer sve je bolje od stanja koje vlada planetom zadnjih 20-ak godina…

  3. Marionete su kao u SAD_u takođe prisutne i u Rusiji i Kini.
    Iz prostog razloga,sa ciljem da se ceo svet pretvori u “sarmu
    i kavurmu”.A onaj koji fura taj fazon to jedva i čeka i trljaće
    od zadovoljstva svoje šape i na mrazu i na vrućini.I onda
    zna se,neće samo cigani leteti ka nebu!!!A odmah posle toga:
    “Još ne znate šta ste uradili,dok vam guslar vešti ne opeva”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *