Антисрбизам у Норвешкој: Хрватица из Норвешке против мртвих Срба

Пише Зорица Митић

Арогантна Горана Огњеновић упорно ради на томе да норвешко-српске везе представи као „мит“, тврдећи да већина жртава у тамошњим нацистичким логорима нису били Срби, иако је познати подаци јасно демантују

 

Зорица Митић

Јуна месеца ове године навршило се седам деценија од како су у Норвешку стигли први југословенски заробљеници у Другом светском рату. Четири до пет хиљада њих било је тада распоређено у више од 30 концентрационих логора, при чему је већина изгубила живота и оставила кости у Норвешкој, док се кућама вратило мање од трећине. Преживели су се издигли изнад тужног сећања о погинулим друговима и тамног дела норвешке историје и изабрали пут захвалности према Норвежанима који су жртвујући слободу и свој живот помагали овим заробљеницима да преживе стравичну тортуру. На овој захвалности је изграђено пријатељство између Норвешке и Југославије, највише Србије. Неколико српских градова се побратимило са норвешким градовима. У Србији је изграђена и „Норвешка кућа“ крај Горњег Милановца.
Јула месеца 2011. године је бивши нацистички логор „Евре Јернван“ на северу Норвешке, у којем су за само неколико недеља страдала 242 југословенска заробљеника, добио споменик који обележава место велике трагедије. Велики чланак у дневним новинама ВГ („Верденс Ганг“) пропратио је овај догађај. Дан касније у истом листу излази хроника под насловом „Представа у тишини“, аутора Горане Огњеновић. У поднаслову стоји: „Норвешка подршка југословенским ратним заробљеницима је изградила чврсте односе између Норвешке и Југославије. Привремени преглед нових података показује да је нетачна представа о томе да су заробљеници били Срби.“
Горана Огњеновић даље пише да је започела нови пројект који ће детаљније утврдити идентитет и порекло заробљеника. Она тврди да је највећи део њих дошао из нацистичке творевине, усташке Независне Државе Хрватске.
Августа ове године Горана Огњеновић, рођена у Винковцима (Хрватска) а 17 последњих година настањена у Норвешкој и запослена у меморијалном музеју „Јасеновац“, филозоф по занимању, објављује нови чланак на исту тему. Ту она наставља да југословенске заробљенике дели према националности, али и да преиспитује норвешко-српско пријатељство јер је засновано на „миту“. Мит је, наводи она, тврдња да је већина југословенских заробљеника у Норвешкој била српског порекла. Посредно велича и НДХ, пишући о борби хрватског народа за ослобођење од српске тираније у Југославији.
Супротно њеној оштрој и арогантно изреченој тврдњи, званични подаци говоре да је скоро 90 одсто ратних заробљеника у Норвешкој било српског порекла, али да су, како и она сама каже, пристигли из српских делова НДХ.
У Фалстаду, једном од некадашњих логора у Норвешкој, дана 12. августа отворена је изложба под називом: „Хвала норвешком народу!“ Изложбу је организовала Горана Огњеновић у име „Меморијалног центра Јасеновац“ из Хрватске, као вођа пројекта етничке поделе заробљеника, а уз помоћ амбасада Хрватске и Босне и Херцеговине у Норвешкој, норвешког министарства спољних послова и организације „Слободна реч“. Амбасада Србије у Норвешкој је позвана као гост, али не и као активан учесник у изложби, на шта је амбасада одговорила ћутањем.
Мада је Горана Огњеновић у једном интервјуу за „Трендер Авис“ одбацила моју тврдњу да је њено деловање антисрпско, познато је да врло радо учествује у многим интернет расправама и то искључиво са позиција супротстављених Србији и српским интересима. Примера ради, заједно са Соњом Бисерко и још 52 интелектуалца, углавном муслимана и Хрвата, својевремено је упутила писмо протеста због ослобађања Србије од одговорности за такозвани геноцид у Сребреници. Група, у којој Горана Огњеновић има истакнуту улогу, иде и даље од ратних злочина у Сребреници и карактерише све ратне злочине над несрбима у Босни и Херцеговини као српски геноцид.
Њено активно фаворизовање и хваљење рада Соње Бисерко и београдског „Хелсиншког одбора“ такође је врло знаковито.

6 коментара

 1. Jos cemo mi na ovu temu da govorimo,ja cu danas u ovom komentaru da kazem nekoliko stvari.
  Naime,ja sam unuk jednog palog borca Srbina iz jugoistocne Srbije a ziveo sam u Norveskoj 25 godina.Za to vreme imao sam prilike da se sretnem i sa nekim prezivelim borcima i starijim i iskrenim Norvezanima,koji govore znatno drugacije od zvanicnog.Prvo,u norveskoj je internirano oko 6 500 zarobljenika iz bivse Jugoslavije,streljano je oko 5000 hilljada.na spomeniku u Oslu stoji broj od 3 500 streljanih,sto je laz.Neki od prezivelih su zaprepasceni tim cinom resili da pronadju sve svoje saborce i stave ih na papir.To je uradio jedan gospodin iz gornjeg milanovca,ciju sam knjigu procitao i pronasao na spisku ime svoga dede,prezime je pogresno ali mesto nadimak sve je u redu.Vec sam kontaktirao muzej u nisu da isprave pogresno prezime i najverovatnije cu putovati u Gornji milanovac jer je tamo sediste za Norveske internirce.Ogromna vecina tih Norveskih interniraca su Srbi i tu ova gospodja ako je tako mozemo zvati nista ne moze da pokvari.Mi to ne smemo da joj dozvolimo a iskreno se nadam da ce nova vlast u Srbiji da preispita zlodela Sonje Biserko i stavi je na optuzenicku klupu,te ugasi te antiSrpske organizacije.Nesto nalik na Rusiju.A kako su stradali to je poobimna tema,mnogi su stradali od Norvezana na cijim su farmama radili,ja sam to istrazivao i dobio potvrde.Malo je neukusno da s toliko velica to Norvesko Srpsko prijateljstvo,narod je jedno a Nrveska politika nesto drugo.jedno vreme sam radio i kao prevodioc nasim ljudima devedesetih u Oslu i okolini,bili su takodje rasporedjivani da rade na zemljoposedima Norvezana,gde ih nisu nesto postovali.Naprotiv,mnogo lose su se odnosili prema Srbima,za razliku od muslimana,hrvata i siptara.Sve je to potrajalo dok nije krenuo kriminal da raste i krijumcarenje narkotika povlascenih.Narod se pomalo bunio i upozoravao vlast norveske da bar sve izbeglice tretira isto ali to nije bio slucaj.bacam ovako dogadjaje,koji svakako zavredjuju da budu hronoloski poslozeni u jednu knjigu ali mi samo nemojte soliti pamet o Norveskoj kao prijateljci Srba i Srbije.Rekoh,jedno je jedan deo naroda koji je bio uz Srbe ali je to manjina,medijska propaganda je ucinila svoje a mi smo imali olos na vlasti u poslednjih 12 godina.Sta smo drugo mogli i da oceujemo,od coveka koji je predsednikovao ovom ponosnom i hrabrom zemljom a majka mu je Hrvatica iz ustaske porodice.No i tome je dosao kraj,na novoj vlasti je ogroman teret,nevidjene papazjanije su prethodnici napravili i mi moramo svi da se upregnemo i pomognemo da postavimo Srbiju na prave noge,to nam je obaveza i nasi potomci.

 2. Da,zaboravo sam jednu jako vaznu stvar,genetsko ispitivanje stanovnistva mora da se nastavi odmah putem DNK analize u celoj Evropi,ova zena bulazni,treba i nju proveriti,pa da vidimo,dali je cista hrvatica ili je i ona Srpkinja kao 70% hrvatskog stanovnistva a iz koristoljublja radi to so radi.
  Ljudi,dosao je kraj smicalicama i podvalama Srpskom narodu,otimanju i prisvajanju Srpskoga dobra i dela.tehnoloski napredak je toliko brz,da ne verujem da je ova zena svesna da ce se sve te njene lazi i obmane u startu otkriti.Genetika ce dati odgovor na sva zamrsena pitanja.Struja,laser,internet su odlicna pomagala za Srbe i dokazivanje istine.Nije vise moguce da se nesto krije 500 godina,gotovo je.Samo treba da se aktiviramo zesce i postavimo pitanje Srba u celoj Evropi,tiho i bez pompe i jacajmo organizaciju.ako ovako pocnemo da mislimo svi i pocnemo delovanje,nemojte se iznenaditi kad dodjete do zakljucka da je u stvari Srba preko 500 miliona a ne 12-estak kako nas ubedjuju.Pogledajte samo kako su iskonstruisali poslednji popis stanovnistva.Znam mnogo ljudi kod kojih uopste nisu bili.Nije dovoljno samo zeleti slobodu,imati najnoviji auto,najnoviji mobilni,imati zivot,to sve treba stvoriti i izboriti,nista ne pada s neba.Nije dovoljno nase Srpsko slobodarsko razmisljanje,kad vidimo da neki zele da nestanemo i da oni prisvoje apsolutno svu Srpsku kulturno stvaralacku bastinu.Borba mora da se nastavi.

 3. Postovani Dragane,
  Vrline,optimizan , nada i vera u pravdu srpskoga naroda je don-kihodska bitka koja je unapred osudjena na propast.Mnogo je malih naroda(bivsih i sadasnjih “priatelja” i saveznika)udarilo noz u ledja Srbima za saku nekih svojih nacionalnih interesa.Zestoko nas satanizuju “svetski mocnici(globalisti,NATOVCI) uz veliku pomoc domacih izdajica ,cankuliza i prevrtljivaca,koji su izubili nacionalni indetitet,srpsku tradiciju,ponos i pravac za ocuvanja nacije.
  Dok se ne osvestimo i okrenemo se sebi i svojim nacionalnim
  interesima(uz postovanja primcipa ,ravnopravnosti i reciprtita) nema nam spasa.Pisuci ovaj komentar imao sam u vidu”sut sa rogatim” nemoze ali moze mudra diplomatija i saradnja sa svima koji zele i malo dobro Srbiji.Prestanimo zbog sake novaca(donacije) da prodajemo dusu satanama.Na svakom koraku vidim dekandeciju srpskog jezika(televizija,novine sportski komentatori) se utrkuju upotrebom vandalizama.Knez Mihajlo bi se prevrnuo u grobu kada bi se prosetao Knez Mihajlovom i video strane natpise nad radnjama bez cirilice iako je bio preteca i podbornik zacetka ideje E.U.Drugi narodi namecu svoje jezike pa cak izmisljaju nove reci i idiome da bi se odvojili od svog korenitog jezika koji ima slicnosti sa drugima(na primer Hrvati)Srbi kosmopoliti(Akademici,ineletualci)
  budie an prvom mestu SRBI i to ce biti vas i nas doprinos naciji.

 4. само када видимо њено занимање “филозоф” можемо већ да установимо колико је она “кфалификована” да се бави историјом и историским доказима..нормално да Хрвати избагавају било коју директну дебату о другом св рату ,комунизму а посебно о сепаратизму из 90 тих

 5. Na slicu je pogresno ime napisano. Na njoj je Dr. Zorica Mitic, koja je napisala clanak, a ne Gorana Ognjenovic. Molim za ispravku!!

 6. razlog vise za jacanje sopstvene (srpske) nacije i nacionalnosti, treba da bude to, sto smo mali (ustvari veliki) narod. za primer treba da nam posluzi jevrejski narod, koji je od izgubljene stvorio sopstvenu drzavu i nacju, koju svet respektuje jednako, koliko i 5-6 najvecih nacija na svetu. treba da pocnemo razmisljati o tome, sta smo mogli (i mozemo), a nismo ucinili za svoju naciju i drzavu. (pocecu od sebe: mogao je text da bude na cirilici, ako je ista vazno obelezje srpske nacije tu sebi dajem “-“)
  no, bas me interesuje da li ce na buducem susretu nikolica sa josipovicem, biti stav da su hrvatski srbi u proslosti vise puta unistavani, i da je poziv na zajednicku proslavu “oluje” krajnji domet licemerja, od cega covek ostaje bez reci?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *