29. август – Ослобођен и првооптужени за злочин код Книна

ЗАГРЕБ – Жупанијски суд у Загребу у среду је укинуо притвор провооптуженом за ратни злочин над српским цивилима у Груборима код Книна после акције Олуја 1995, бившем припаднику специјалне полиције Хрватске Фрањи Дрљи.

Дрља је у притвору провео две и по године, а претходно је суд почетком јула ове године укинуо притвор и другооптуженом Божи Крајини, који је такође у затвору провео 30 месеци.

Судско веће прихватило је на данашњем рочишту захтев одбране Дрље која тврди да је из досадашњег поступка доведена у питање основана сумња да је он починио злочин.

Иако се тужилаштво противило Дрљином пуштању на слободу, судско веће је закључило да је “донекле пољуљан квалитет сумње против Дрље”, те да основана сумња није таквог квалитета да би дозвољавала продужење притвора.

Због различих сведочења данас је пред судом требало да се суоче тројица бивших припадника специјалне полиције, али се двојица позваних нису одазвали позиву суда. Суђење се наставља 25. септембра.

Пред Жупанијским судом у Загребу крајем новембра 2011. године почело је судјење бившим припадницима антитерористичке полицијске јединице Лучко за ратни злочин над српским цивилима у селу Грубори код Книна после акције Олуја 1995.

У том случају био је оптужен и Игор Бенета чије је тело 2011. године пронађено обешено у шуми на подручју Задра, али је полиција тек пет месеци касније утврдила његов идентитет.

Иако је унутрашњом контролом МУП-а утврдјено да је Бенета починио самоубиство, у јавности се нагађа да је убијен како не би сведочио против сабораца о чему су у медијима говорили и неки његови пријатељи

Извор: Бета

2 коментара

  1. РАДОСЛАВ

    Врана врани очи невади то знамо,Хрвати раде оно што сматрају да
    је од користи за њих. Очекивати правду за Србе у држави где су
    избрисани као никад нису ни постојали. Држава Србија мора да поведе рачуна на међународном нивоу,препуцавања преко штампе ту
    непомаже Србима.Хрватску треба притиснути уз зид срама за сва
    злодела учињена према Србима својим комшијама, некажем држављанима јер када су Срби населили наше Крајине хрватске
    државе није било на тим теренима и према томе Срби су били
    комшије у истим селима и градовима које су градили својим рукама

  2. Mislim da je Radoslav kazao sve sto ima da se kaze o zlocinima
    Hrvata nad Srbima. Cesto citam komentare g. Radoslava i pitam se dali postoji medju nama jos nekih Radoslava i sto da se radi da bi zlocini nad Srbima bilo gde i kada bili kaznjeni. Ja za sada u to ne verujem. U Evropi je pobedila ona strana sada za koju smo bili uvereni na zalost da je porazena i da ce trebati dugo da se povrati.
    Nazalost, za nas je to doslo isuvise rano kada stare rane nisu jos zalecene. Razlika je ta sto je sada na pozornicu zlocina dosla nova generacija sa istim idejama i namerama i saveznicima.
    Poreklom sam iz Krajine. Zivim odavno izvan zavicaja. Ne postoji zlocina koji nije ucinjen mojoj porodici, siroj i uzoj, za vreme drugog svetskog rata. Nadam se da nisam prezivela taj zlocin uzalud. Zelim da budem inspiracija i mladjima – nadam se.
    Pitanje je sada sa moje strane: sto da se radi? Mi ne mozemo promeniti Hrvate, Vatikan i Nemce, Kako da se regrupisemo i
    radimo na nekoj vrsti ‘duhovnog preporoda’ i borbe za uspostavljanje jednog dana parce zemlje koje cemo moci nazivati svoje, Primer bi bio kao Jevreji, Jermenci i ostali. Na gde oni da se nalaze nose sa sobom ideju. To je u stvari misliti dugorocno.
    Nadam se da nisam izasla iz okvira u gore napisanom artiklu.
    Pozdrav Radoslavu i mnogim drugim Radoslavima koji se i dalje bore za istinu i pravdu za Srbe.
    Mnogo uspeha urednistvu Pecata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *