28. август – Недељковић: Примена споразума из Брисела индиректно признање Косова

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Неки од представника Срба са севера Косова саопштили су данас да се противе примени до сада постигнутих споразума у дијалогу између Београда и Приштине.

На данашњој редовној седници скупштине општине Косовска Митровица речено је да су представници Срба са севера Косова такав став пренели јуче и директору владине Канцеларије за Косово и Метохију Александру Вулину.

Начелник Митровичког округа Раденко Недељковић изјавио је на седници да су директору Канцеларије за КиМ јасно послали поруку да примена споразума значи индиректно признавање Косова и Метохије и да се они противе томе.

Обраћајући се одборницима, Недељковић је рекао да постигнути споразум о слободи кретања истовремено значи гашење српског идентитета и асимилиацију Срба на овим просторима.

Он је додао да су на састанку добили подршку када су у питању српске институције, да неће бити њиховог гашења односно да ће се настојати да се у наредном периоду те институције чак и ојачају.

“Јасно смо рекли да без наших институција нема нашег опстанка и да је пракса показала да тамо где нема тих институција нема ни Срба. Косовске институције не могу да обезбеде мир и сигурност за српску заједницу, не могу побољшати стандард, једноставно то су институције које схватамо као антисрпске”, рекао је Недељковић.

Посланик Демократске странке Србије Марко Јакшић је, у обраћању одборницима, рекао да је Вулину предочено да ако се новој власти не свиђа власт у општинама Звечан и Зубин Поток онда треба да распишу нове изборе.

Јакшић је казао да је истакнуто да би те изборе требало би да распише председник Скупштине Србије Небојша Стефановић а не да буду организоване од стране УНМИК-а, јер би то, како је рекао, било спровођење Ахтисаријевог плана.

Јакшић је рекао да су Срби са севера Косова на састанку са Вулином изнели резерве на предлог да грађани на северу Косова имају регистарске ознаке неких градова из централне Србије и да нико нема право да укида КМ регистарске ознаке.

Одборници Демократске странке који су учествовали на данашњој седници али и одборник странке “Србија, демократија, правда” Оливер Ивановић изнели су замерке на рачун организације јучерашњег састанка представника Срба и Вулина.

Јакшић и Недељковић, који су присуствовали јучерашњем састанку, рекли су да су састанак организовали представници општине Лепосавић а не Канцеларија за КиМ због чега су неки од политичких представника Срба са Космета били изостављени са јучерашњег састанка.

Након састанка у Косовској Митровици који је Вулин имао са представницима Срба са севера Косова речено је да ће Срби подржати државно руководство у свим акцијама које нису противне Уставу Србије и Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.

Извор: Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *