28. август – Експлозија након литургије у Мушутишту

Око 60 расељених Срба из Мушутишта данас је на празник Успења пресвете Богородице обишло рушевине цркве у овом месту која је у уништена јула 1999. године. Расељене је узнемирила јака експлозија која је данас, након литургије, одјекнула у непосредној близини.

“У непосредној близини цркве где је јутрос служена литургија одјекнула је јака експлозија, као од топовског удара”, рекао је КИМ радију председник општине Сува Река Милан Михајловић.

“Људи су додатно узнемирени чињеницом да се њихова имовина и даље девастира. Куће се и даље уништавају, баца се смеће на приватну имовину Срба. А данас смо приметили, на повратку, да се у једној српској кући, која је такође уништена у Мушутишту, десио и пожар који су након нашег позива угасиле екипе ватрогасне службе”, казао је Михајловић.

Расељени из Мушутишта стигли су организовано уз полицијску пратњу на Косово и Метохију јуче где су, према речима председника општине Сува Река, Милана Михајловића, посетили Пећку Патријаршију, Високе Дечане и манастир Светих Врача у Зочишту.

Литургију је  на рушевинама цркве посвећене Првесветој Богородици која је потпуно уништена 1999. године служио парох Александар Нашпалић.

Расељени из Мушутишта долазе на празнике и обилазе своје цркве  у овом месту у близини Суве Реке.

Осим Косовске полиције која је Србима обезбедила пратњу до Мушутишта, расељене су током данашње посете обезбеђивали и припадници аустријског КФОР-а.

Осим цркве, у Мушутишту је уништена и сва имовина Срба. Већ неколико година говори се о могућности њиховог повратка.

Извор: http://www.radiokim.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *