27. avgust – SNS sutra predaje zahtev za smenjivanje Pavličića

NOVI SAD – Predstavnici Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) i partnerske odborničke grupe sutra će predati zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine Novog Sada i za smenjivanje gradonačelnika Igora Pvaličića iz Demokratske stranke.

Pored 15 odbornika SNS, zahtev će predati i devet odbornika odborničke grupe “Svi za Novi Sad”, koju čini šest odbornika Romske demokratske stranke i tri odbornika Srpskog pokreta obnove (SPO), s kojima je SNS u subotu potpisao memorandum o zajedničkom delovanju.

SPO je u petak uveče odlučio da napusti gradsku vlast u kojoj je bio sa demokratskom strankom, Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Zajedno sa ovim odborničkim grupama, zahtev će sutra predati i pet odbornika Demokratske stranke Srbije, i šest odbornika iz odborničke grupe “Novi Sad-odmah” koju čini pet bivših odbornika Pokreta “Dveri”, u međuvremenu isključenih iz te stranke, i jedan bivši odbornik vlaške partije Nijedan od ponuđenih odgovora, takođe isključen iz svoje stranke.

Sve te odborničke grupa zajedno imaju 35 odbornika, a za formiranje većine potrebno je bar 40 od 78 odbornika koliko ima gradski parlament.

SNS je u više navrata pozvao SPS da napusti gradsku vlast, preteći i raskidanjem koalicije na republičkom nivou. Sa sedam odbornika SPS, SNS bi mogao formirati novu vladajuću većinu.

S druge strane, gradska vlast za sada uživa podršku 38 odbornika: 15 iz DS-a, 12 iz LSV-a, sedam iz SPS-a i jednog iz Saveza vojvođanskih Mađara, što takođe nije dovoljno da bi imali većinu.

Odbornička grupa Srpske radikalne stranke koja ima pet odbornika,isključila je bilo kakvu mogućnost saradnje sa SNS-om, ali nije odbacila mogućnost saradnje sa DS-om i LSV-om.

Demokratska stranka optužila je SNS da na sve načine pokušava da prigrabi vlast u glavnom gradu Vojvodine, pa i sa odbornicima Romske demokratske stranke, koje su do pre dva meseca optuživali da su izborni cenzus prešli kupovinom glasova birača.

DS je optužio SNS da gradsku vlast pokušava da formira i sa ljudima izbačenim iz vlastitih partija, čime želi da izvrše udar na izbornu volju Novosađana.

S druge strane, SNS je optužio gradsku vlast da se otuđila od građana i realnosti.

U međuvremenu je došlo do tenzija i između DS i LSV. Prvo je LSV saopštila da je uslov da ostane u koaliciji sa DS to da gradonačelnik Pavličić podnese ostavku, a potom je DS uzvratila optužbama da je LSV korumpirana i da se pridružila “hordi grabljivica” koje “pošto-poto” žele da preuzmu vlast u gradu.

Izvor: Beta, RTV

Jedan komentar

  1. Vučić ide da pokaže Srbima gde im je mesto. Dali sa: Bodrumašima,
    Čako-licima i naposletku sa ŽUTIM KARTELOM koji je sve radio da
    Srbiju odvoji od jedino moćnog iskrenog
    prijatelja SRPSKOM NARODU. Vreme će pokazati ko ima moć za napredak Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *