27. август – СНС сутра предаје захтев за смењивање Павличића

НОВИ САД – Представници Градског одбора Српске напредне странке (СНС) и партнерске одборничке групе сутра ће предати захтев за сазивање ванредне седнице Скупштине Новог Сада и за смењивање градоначелника Игора Пваличића из Демократске странке.

Поред 15 одборника СНС, захтев ће предати и девет одборника одборничке групе “Сви за Нови Сад”, коју чини шест одборника Ромске демократске странке и три одборника Српског покрета обнове (СПО), с којима је СНС у суботу потписао меморандум о заједничком деловању.

СПО је у петак увече одлучио да напусти градску власт у којој је био са демократском странком, Лигом социјалдемократа Војводине (ЛСВ) и Социјалистичком партијом Србије (СПС).

Заједно са овим одборничким групама, захтев ће сутра предати и пет одборника Демократске странке Србије, и шест одборника из одборничке групе “Нови Сад-одмах” коју чини пет бивших одборника Покрета “Двери”, у међувремену искључених из те странке, и један бивши одборник влашке партије Ниједан од понуђених одговора, такође искључен из своје странке.

Све те одборничке група заједно имају 35 одборника, а за формирање већине потребно је бар 40 од 78 одборника колико има градски парламент.

СНС је у више наврата позвао СПС да напусти градску власт, претећи и раскидањем коалиције на републичком нивоу. Са седам одборника СПС, СНС би могао формирати нову владајућу већину.

С друге стране, градска власт за сада ужива подршку 38 одборника: 15 из ДС-а, 12 из ЛСВ-а, седам из СПС-а и једног из Савеза војвођанских Мађара, што такође није довољно да би имали већину.

Одборничка група Српске радикалне странке која има пет одборника,искључила је било какву могућност сарадње са СНС-ом, али није одбацила могућност сарадње са ДС-ом и ЛСВ-ом.

Демократска странка оптужила је СНС да на све начине покушава да приграби власт у главном граду Војводине, па и са одборницима Ромске демократске странке, које су до пре два месеца оптуживали да су изборни цензус прешли куповином гласова бирача.

ДС је оптужио СНС да градску власт покушава да формира и са људима избаченим из властитих партија, чиме жели да изврше удар на изборну вољу Новосађана.

С друге стране, СНС је оптужио градску власт да се отуђила од грађана и реалности.

У међувремену је дошло до тензија и између ДС и ЛСВ. Прво је ЛСВ саопштила да је услов да остане у коалицији са ДС то да градоначелник Павличић поднесе оставку, а потом је ДС узвратила оптужбама да је ЛСВ корумпирана и да се придружила “хорди грабљивица” које “пошто-пото” желе да преузму власт у граду.

Извор: Бета, РТВ

Један коментар

  1. РАДОСЛАВ

    Вучић иде да покаже Србима где им је место. Дали са: Бодрумашима,
    Чако-лицима и напослетку са ЖУТИМ КАРТЕЛОМ који је све радио да
    Србију одвоји од једино моћног искреног
    пријатеља СРПСКОМ НАРОДУ. Време ће показати ко има моћ за напредак Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *