23. август – Наложено уклањање табле Аћиф-ефендији

БЕОГРАД – Министарство правде и државне управе је наложило управи у Новом Пазару да уклони таблу посвећену Аћиф-ефендији, управнику Новог Пазара у Другом светском рату, изјавио је у четвртак секретар Владе Вељко Одаловић.

Након постављања спорне табле Влада Србије наложила је ресорном Министарству правде и државне управе да утврди предлог мера по том питању.

“Налаже се одређеној локалној самоуправи да поступи и уклони оно што је изазвало стварно озбиљне проблеме. Та мера је већ наложена. Мислим да је рок за то 30 дана”, казао је Одаловић за Радио-телевизију Србије.

Спомен-плоча у част управника Новог Пазара у време Другог светског рата Аћиф-ефендије постављена је у центру Новог Пазара, у пешачкој зони, на месту на којем је некада била његова кућа. Церемонији је присуствовао и министар без портфеља Сулејман Угљанин.

Бошњачко национално веће је иницирало судски процес за рехабилитацију Хаџиахметовића кога су власти послератне Југославије осудиле као издајника и народног непријатеља и стрељале 21. јануара 1945. године.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *