22. август – Русија ће додатно финансијски помоћи Србију

www.mc.rs

БЕОГРАД – Србија може да рачуна на додатну финансијску помоћ од Русије, поред кредита од 800 милиона долара намењених српској железници, изјавио је данас амбасадор Русије у Београду Александар Конузин.

“О томе се воде разговори, наравно прво треба да чујемо потребе Србије, а онда треба заједнички да дефинишемо могућности за решавање тих проблема”, рекао је Конузин на састанку поводом реализације руског кредита за железницу.

Амбасадор Конузин је изразио очекивање да ће врло брзо бити конкретних резултата.

Оцењујући да односи између Србије и Русије никада нису били бољи за реализацију заједничких пројеката, он је навео да би требало наставити оснивање српско-руских предузећа која имају за циљ да делују ван граница Србије.

Добар пример су, како је рекао Конузин, Нафтна индустрија Србије и Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, намењен за брзо реаговање у слуцају пожара, поплава и земљотреса.

Мркоњић је прихватио предлог Конузина да српски и руски железничари статешки наступе у региону и најавио да ће за то бити издвојена одређена средства из буџета његовог министарства.

Српски министар је казао да средства из руског кредита од 800 милиона долара за железницу неће бити преусмерена на друге потребе већ ће бити искључиво наменска.

На питање новинара шта се дешава са Јатом и да ли би Руси могли да се укључе у решавање његовог статуса, Мркоњић је рекао да је задатак владе да оснује ново предузеће и да се настављају активности на тражењу стратешког партнера, не искључивши ни ту могућност.
На састанку министра саобраћаја Милутина Мркоњића и представника српских и руских железница је најављено да ће први радови на изградњи другог колосека пруге Београд – Панчево, који ће се финансирати руским кредитом, почети на јесен.

Извођачки уговори за реализацију и осталих железничких пројеката могли би да буду потписани до краја године, казали су представници руских железница.

Мркоњић је најавио да ће руским кредитом бити финансирани пројекти за: изградњу другог колосека и електрификацију пруге Београд – Панчево чија је оквирна вредност радова 50 милиона евра, изградња Коридора 10 на шест деоница за брзине од 160 километара на ча – 55 милиона, набавку нових руских дизел возова – 100 милиона, наставак изградње пруге од Ваљева до Лознице – 275 и реконструкција пруге од Београда до Бара кроз Србију – 200 милиона евра.

Председник скупштине Железница Србије Зоран Анђелковић је изјавио новинарима да за радове на прузи Београд – Панчево недостаје око 550.000 евра за решавање експропријације, као и да се чека да ревизиона комисија Министарства за грађевину и урбанизам потврди пројекат.

Потпредседник руских железница Александар Салтанов је изјавио да је остварен велики успех са српске стране на заједничкој реализацији железничких пројеката.

Србија, такође, треба да ратификује уговор о том финансијском аранжману са Русијом вредан 800 милиона долара.

Протоколом о условима руског кредита за железничку инфраструктуру у Србији у износу од 800 милиона долара предвиђена годишња камата од 4,1 одсто и отплата у року од 10 година, са грејс периодом од четири године.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. РАДОСЛАВ

    Русија је била и остала једини искрени пријатељ српског народа. То братско пријатељсво није од јуче а није ни за данас
    то је вековно то Срби и Русу знају.Политичари су сејали раздор
    помогнути од истих непријатеља и Срба и Руса.Када је војна сила
    кретала на Исток прво су газили мали СРПСКИ народ да би стигли
    где им је био главни задатак освајање велике Русије.То је урадила
    НАТО ИМПЕРИЈА И ПОРОБИЛА ВЕЛИКЕ ДЕЛОВЕ СРПСКИХ ПОКРАЈИНА да би
    стигли на КАПИЈУ ИСТОКА,многи пре ивих Империја сломили су своја
    кола и вратили се погнуте главе ПЕШКЕ.Помоћ у виду кредита Србији
    је веома важна да се одвоји од ЕУ и њених сталних захтева у вези
    нашег КОСМЕТА. Вероватно и пут Вучића има исти циљ за што веће
    зблжавање два сродна народа којима прети исти непријатељ:НАТО.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *