22. август – Оцена уставности приватизација на КиМ

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију поднела је Уставном суду Србије захтев за оцену уставности приватизација на целој територији Косова и Метохије, објављено је на сајту те канцеларије.

Овај захтев се, како се наводи, односи на све приватизације које су обављене у периоду од 1999. године до данас.

Косовска влада покушава да приватизује 75 одсто акција Поште и телекомуникација Косова (ПТК-а). Према подацима које су преносили медији у Београду, према стању из 1999. године, само опрема “Телекома” у фиксној телефонији на Косову и Метохији вредна је више од 77 милиона евра, а имовина “Телекома Косова” – према подацима “Телекома Србије” – представља 7,5 одсто укупне имовине “Телекома Србије”.

Приштина је и 2010. покушала да приватизује ПТК. Тада је саопштила да је пет међународних телекомуникационих компанија заинтересовано за приватизацију – Хрватски телеком (у већинском власништву Дојче телекома из Немачке), Алб телеком из Албаније (у већинском власништву Калик групације и Турк телекома из Турске), Ораском телеком из Египта, Телеком Аустрије и Сабафон из Јемена.

Телеком Србија је тада затражио од тих компанија да повуку своје понуде, јер се ради о – како је наведено – отетој имовини Телекома Србија. У писму које је Телеком Србија послао операторима наведено је да ће, уколико се обави било каква трансакција са његовом отетом имовином на Косову и Метохији, српска компанија предузети све правне мере “пред судовима седишта понуђача, као и пред европским јурисдикцијама”.

Телеком Србија је августа 2010, у лондонском “Фајненшел тајмсу” објавио упозорење могућим купцима да је реч о имовини насталој узурпацијом власништва и да ће се свим правним средствима борити против оних који се одлуче на куповину.

Извор: Танјуг, http://www.radiokim.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *