21. avgust – ČEDOMIR ANTIĆ: PREDLOG ZA STVARANJE DEMOKRATSKOG FRONTA PROTIV OTCEPLJENJA VOJVODINE

Najavljeno je osnivanje „autonomističkog fronta“ na severu Srbije. Čudno je to: u autonomnoj pokrajini, čiji status možda nije zadovoljavajući za deo njenih političara, ali je ipak iznad kapaciteta samostalnosti koji je svojim regijama dala većina srednjoevropskih država, jedini poslanik LDP – partije koja se, sećamo se, zalagala za federalizaciju Srbije – sada želi da okupi stranke privržene „autonomiji“.

Konačno, na sve to odgovara Nenad Čanak, predsednik LSDV, koji kaže kako će se „autonomistički front“ okupiti sâm od sebe, a ne treba da ga organizuju stranke sa središtem u Beogradu. Zanimljivo, obzirom da LSDV već petnaestak godina nije uspeo da u skupštinu Srbije uđe samostalno ili u savezu sa strankama koje deluju samo u AP Vojvodini. Konačno, autonomija severnih krajeva Republike Srbije je danas nesumnjivo viša nego u vreme kada su (vođe) LDP i LSDV bili na vlasti ili imali značajniji uticaj na nju nego u vreme donošenja sadašnjeg statuta.

Povod novim inicijativama za dalje osamostaljenje AP Vojvodine od ostatka Srbije nije samo formiranje nove vlade i kriza u DS (setimo se proročanske, ali prilično „neevropske“ misli Borisa Tadića da je centralzovana DS garancija decentralizovane Srbije!), već i odluka Ustavnog suda o statutu APV. Taj sud je dakle bio relevantan kada su ga DS i LSDV reformisali, ali nije kada donese odluku koja im se ne dopada. Da li je to veliko evropejstvo za koje se zalažu?

Rešenje je, naravno, vrlo jednostavno. Stranke koje nikada nisu dobile mandat naroda za stvaranje autonomije (kakva je postojala posle 1974) i rušenje srpske države treba da se ujedine u jednom bloku. Sve ostale, i to ne nacionalističke ili starorežimske, već pre svega demokratske i reformske stranke treba da se ujedine u jednom demokratskom frontu i stanu u odbranu demokratske, moderne i funkcionalne Srbije. Demokratski front lako može da spreči pokušaje da AP Vojvodina bude protiv volje naroda izuzeta iz Srbije i da bude puzajuće otcepljena, po crnogorskom modelu.

Izvor: http://www.napredniklub.org

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *