21. август – ЧЕДОМИР АНТИЋ: ПРЕДЛОГ ЗА СТВАРАЊЕ ДЕМОКРАТСКОГ ФРОНТА ПРОТИВ ОТЦЕПЉЕЊА ВОЈВОДИНЕ

Најављено је оснивање „аутономистичког фронта“ на северу Србије. Чудно је то: у аутономној покрајини, чији статус можда није задовољавајући за део њених политичара, али је ипак изнад капацитета самосталности који је својим регијама дала већина средњоевропских држава, једини посланик ЛДП – партије која се, сећамо се, залагала за федерализацију Србије – сада жели да окупи странке привржене „аутономији“.

Коначно, на све то одговара Ненад Чанак, председник ЛСДВ, који каже како ће се „аутономистички фронт“ окупити сâм од себе, а не треба да га организују странке са средиштем у Београду. Занимљиво, обзиром да ЛСДВ већ петнаестак година није успео да у скупштину Србије уђе самостално или у савезу са странкама које делују само у АП Војводини. Коначно, аутономија северних крајева Републике Србије је данас несумњиво виша него у време када су (вође) ЛДП и ЛСДВ били на власти или имали значајнији утицај на њу него у време доношења садашњег статута.

Повод новим иницијативама за даље осамостаљење АП Војводине од остатка Србије није само формирање нове владе и криза у ДС (сетимо се пророчанске, али прилично „неевропске“ мисли Бориса Тадића да је централзована ДС гаранција децентрализоване Србије!), већ и одлука Уставног суда о статуту АПВ. Тај суд је дакле био релевантан када су га ДС и ЛСДВ реформисали, али није када донесе одлуку која им се не допада. Да ли је то велико европејство за које се залажу?

Решење је, наравно, врло једноставно. Странке које никада нису добиле мандат народа за стварање аутономије (каква је постојала после 1974) и рушење српске државе треба да се уједине у једном блоку. Све остале, и то не националистичке или старорежимске, већ пре свега демократске и реформске странке треба да се уједине у једном демократском фронту и стану у одбрану демократске, модерне и функционалне Србије. Демократски фронт лако може да спречи покушаје да АП Војводина буде против воље народа изузета из Србије и да буде пузајуће отцепљена, по црногорском моделу.

Извор: http://www.napredniklub.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *