21. август – Балкан нови фронт за исламисте и вехабије, Изетбеговићеви џихадисти најопаснији

Јерусалим – Балкан је постао још један фронт у израелском рату против терориста, пошто елементи Ал Каиде и Хезболаха у овом региону добијају све више на значају, захваљујући финансијској подршци из Саудијске Арабије и Ирана, упозорава аналитичар Гордон Бардош, преносе агенције.

Бардош у тексту за лист “Јерусалим пост” подсјећа на терористичке нападе на израелске туристе у Бугарској, убиства пет лица у предграђу Скопља, која су у априлу извршили исламисти, као и на напад вехабије Мевлида Јашаревића на Амбасаду САД у Сарајеву у октобру прошле године.

Од Скопља до Сарајева и Новог Пазара, исламисти и вехабије покушавају да преузму џамије и изграде своју мрежу скоро “вантериторијалних села” у којима влада шеријатски закон, истиче се у тексту.

Малколм Хенлајн, предсједник Конференције јеврејских организација у САД, каже да је Амбасада Ирана у Сарајеву постала “одскочна даска, место радикализације, раскрсница и нешто попут Берлина током Другог светског рата”.

Аутор текста Бардош наводи да коријени исламистичко-вехабијске претње у југоисточној Европи датирају из времена балканских сукоба из деведесетих (20. вијека), када је Алија Изетбеговић позвао милитанте са Блиског истока и из централне Азије да се укључе у његове ратне напоре.

У августу 1993. године, Изетбеговић је наредио оснивање јединице Катибат ел-муџахид, што је био његов лични “батаљон светих ратника” из Ал Каиде.

Бардош истиче да су 11. септембра 2001. године “три Изетбеговићева света ратника – Халид Шеик Мухамед, Наваф ал Хазми и Халид ал Миндар – планирали и учествовали у највећем масовном убиству у америчкој историји”.

– Још један Изетбеговићев џихадиста, Џума ал Досари, учествовао је у бомбашком нападу на торањ Кобар 1996. године у Ријаду, када је погинуло 16 америчких држављана – пише у тексту за “Јерусалим пост”.

Аутор набраја још неколико терористичих дјела које су извршили, како каже, Изетбеговићеви џихадисти, укључујући нападе на америчке амбасаде у Дар ес Саламу и Најробију, као и напад на амерички ратни брод „Кол” у луци у Адену, када је погинило 17 америчких морнара.

– Иако БиХ није јединствена по томе што у њој постоје ћелије Ал Каиде, оно што је чини посебном јесте да је то једина држава у Европи у којој симпатизери, сурогати и сарадници радикалног ислама имају места у највишим нивоима власти – пише у тексту.

Аутор наводи да је током деведесетих један од вођа исламске вјерске заједнице у БиХ Мустафа Церић контролисао рачун у банци заједно са Фатихом ел Хасанеином, Суданцем који је одржавао блиске везе са Шеиком Омаром Абудлом Рахманом, осуђеним организатором напада је Свјетски трговински центар 1993. године.

– Чак и данас, шеф комисије за безбједност у Изетбеговићевој партији сматра се за једног од главних иранских агената у БиХ, упркос чињеници да је он на америчкој црној листи појединаца који су повезани са терористичким групама – пише Бардош.

Он наводи да исламисти и вехабије са Балкана представљају не само међународну претњу, него врше и веома негативан утицај на напоре да се стабилизују међуетнички и међуверски односи у региону.

У тексту се износи процена безбедносних структура у БиХ о присуству 3.000 потенцијалних терориста у земљи, а још стотине налазе се на Косову, у Македонији и Санџаку.

– Опасан утицај ових појединаца и група не треба потценити. У друштвима која се труде да превазиђу наслеђе мржње које им је остало из ратова током деведесетих и разорне економске проблеме, добро финансирани екстремисти проналазе људе који су спремни да пређу на њихову страну – пише Бардош, специјалиста за политику и безбједност на Балкану из Њујорка.

Он закључује да су западни политичари предуго игнорисали овај проблем, на штету Балкана, Европе и САД.

Извор: Јерусалим пост, http://www.glassrpske.com

3 коментара

  1. Ovog zaista ima mnogo u Bosni i to predstavlja najvecu prepreku trajnijem miru u toj surogat drzavi. Medjutim, mnoge stvari u tekstu jerusalemskog glasila su notorne lazi, kao npr. detalji o nedavnom napadu na autobus u Bugarskoj koji je klasicno djelo zionistickog rezima, isto kao sto su bili i napad na STC, ambasadu u Sudanu, “pokolji” rezima u Libiji, resto sjeverne Afrike, Siriji, Libanu, Gazi i sl.
    Interesantno je da prisustvo radikalnih islamista, kako tekst navodi, “steti Balkanu, Evropi i SAD”, ali to ni Evropi ni SAD (zionistickim lutkama na koncice) istovremeno ni najmanje ne smeta da podrzavaju tog istog Aliju, tog istog Tacija, zaposljavaju tu istu Al Kaidu da ratuje za njih u sjevernoj Africi, Iraku, Siriji i Libanu. Drugim rijecima, ti zapadni politicari, na koje se poziva ovaj izvor, uopste nisu mogli ignorisati ovaj problem, jer su ga sami kreirali i vrlo dobro ga koriste za svoje interese. Prosjecan Srbin ne treba da se osvrce na ovakve provkacije od tekstova. Ovdje je na djelu klasicna hipokrizija tipa “mi smo tu da ti budemo prijatelji, ali ti za svaki slucaj skini pantalone, okreni ledja i spremno cekaj”.
    Zato se ja licno ne bih spustao na to uze napravljeno rucno u Tel Avivu. Srbi imaju samo jednog, kakvog-takvog, prijatelja na svijetu i svi Srbi duboko u dusi znaju gdje je i ko je on (ona?). Pokusaj oslona na nekog drugog, a narocito na “provjerene” i “tradicionalne” prijatelje u liku i djelu globalnog zionistickog okupatora i njegove izvrsioce na terenu, samo ce nam donijeti propast pracenu sramotom. Posto nam slabo ima spasa mozemo bar da propadnemo drzeci celo uzdignuto.

  2. Izrael slobodno može da zaboravi da će Srbi više ikada da “vade kestenje iz vatre” za njih! Slobodno! Nemerljiv doprinos su dali potpunoj stigmatizaciji spskog naroda u svetu, što medijski, što politički i mi sad treba da se krvarimo sa vehabijama za njihove interese? Neće moći! Svako ko kaže da to nije istina ili je kupljen ili je neobavešten, što u oba slučaja znači da nije od koristi za rešenje problema. Ako Izrael hoće pomoć Srba u borbi sa vehabijskim šljamom, mora, naglašavam, mora da izboksuje potpunu promenu američke politike prema Srbiji i Srbima! Nije realno? A zašto nije? Pa jevreji su “gospodari iz senke”, koji žare i pale američkom spoljnom politikom i Izrael im je u fokusu interesovanja, pa prema tome, mogu! Da ne misle možda da ćemo mi to da radimo za njih zbog”sira i vojne muzike”? Ma, ajte molim vas! To što su našu zemlju vodili kvislinzi i nesposobnjaci ne znači da tako mora i da se nastavi! Iskreno, vučići i nikoliću ništa ne verujem, ali situacija u Srbiji je takva, da može da eksplodira svakog trenutka, a to prosto nije u njihovom egzistencijalnom interesu. Jevrejima jasno dati do znanja šta moraju da urade za nas, da bi mi uradili ono što oni žele od nas! I tačka!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *