21. август – Авион шефа Генералштаба САД оштећен у ракетном нападу

КАБУЛ – Побуњеници су рано јутрос испалили две ракете на главну базу НАТО у тој земљи, северно од Кабула, оштетивши авион начелника Генералштаба америчке војске Мартина Демпсија који је био у посети Авганистану, саопштио је портпарол НАТО.

“Генерал у тренутку напада није био у авиону, нити у његовој близини, што је права срећа”, рекао је Ројтерсу пуковник Томас Колинс.

Како наводи АФП, у нападу на велику ваздухопловну базу Баграм, поред генераловог авиона, оштећен је и хеликоптер који се налазио недалеко од њега, а лакше повреде су задобила два Американца која раде на одржавању летелица.

Генерал Демпси је јуче допутовао у Авганистан транспортним авионом Ц-17, који је, међу осталим летелицама, протекле ноћи био паркиран у бази Баграм и који су он и његово особље само привремено користили.

Шеф Генералштаба војске САД, који је у ову земљу дошао ради преговора са НАТО и авганистанским командантима о низу недавних побуњеничких напада, напустио је Авганистан нешто после јутрошњег инцидента, укрцавши се у други авион, пренео је Ројтерс.

Пре него што је отишао, Демпси се састао са авганистанским колегом, генералом Шером Мухамедом Каримијем, који је покренуо питање инсајдерских напада одметничких снага које су убиле 10 америчких војника у протекле две недеље, али које узимају на нишан и саме Авганистанце.

База Баграм је већ, с времена на време, била на мети ракетних напада побуњеника са околних брда и поља, као и друга главна ваздухопловна база НАТО у Авганистану, “Кандахар ерфилд”, која се налази на нестабилном југу, мада су такви напади ретко изазивали већу штету и губитке, подсећа британска агенција.

Извор: Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *