20. август – Савет безбедности у уторак о Косову

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ – Савет безбедности УН у уторак, 21. августа, разматра најновији извештај генералног секретара УН о Косову у којем је позвао Београд и Приштину да буду конструктивни у превазилажењу тешкоћа у примени договора постигунутих у дијалогу.

У извештају за период од 16. априла до 15. јула, Бан Ки Мун је поздравио мирно одржавање српских председничких и парламентарних избора, оцењујући да то указује на зрелост политичких лидера на обе стране.

Он је посебно похвалио партнере на Косову, посебно ОЕБС, као и Кфор и Еулекс за суштински допринос за успешно спроводјење гласања на Косову.

Генерални секретар УН честитао је Томиславу Николићу на избору за председника Србије и поздравио његове јасне изјаве којима потврђује посвећеност Србије потпуном поштовању свих договора постигнутих у дијалогу с Приштином.

“Такодје поздрављам његове изјаве о спремности да се у будућности укључи у разговоре са приштинским водјством. Верујем да ће овај пример следити сви српски лидери укључени у формирање наредне српске владе. Приврженост Београда и Приштине наставку дијалога допринеће даљем опипљивом напретку у блиској будућности”, навео је Бан Ки Мун.

Генерални секретар УН је указао да ће “снажно водјство и визија бити потребни кад се буде разговарало о много сложенијим питањима у наредној фази дијалога”.

Наводећи да је задовољан досадашњим конкретним резултатима дијалога, Бан Ки Мун је, медјутим, изразио забринутост због тешкоћа у примени неких од постигнутих договора.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *