13. август – Караџић тражи ново суђење

ХАГ – Бивши председник РС Радован Караџић, који је оптужен за ратне злочине и геноцид у БиХ, затражио је данас ново суђење пред Хашким трибуналом и оптужио тужилаштво за кашњење у достављању документације, саопштио је Хашки трибунал.

“Радован Караџић тражи да буде наложено ново суђење”, пише у том захтеву у коме се оцењује да је “једино решење да суђење Караџићу буде праведно да овог пута буде боље организовано”.

Караџић, који је оптужен за ратне злочине и геноцид у БиХ, наводи да му тужилаштво није на време достављало документа и изјаве сведока.

“Караџић је оштећен, јер је имао право да се од почетка упозна са оптужницом, а не да се успут упознаје” са њеном садржином, пише у том захтеву у коме се наводи да је реч о “стотинама хиљада” страница.

Суђење Караџићу који је између осталог оптужен за геноцид над више од 7.000 Муслимана у Сребреници, почело је крајем октобра 2009, али је тужилаштво првог сведока пред судије извело тек средином априла 2010. Извођење доказа против Караџића, тужиоци су завршили у мају 2012. године.

Прву оптужницу против Караџића, Трибунал је поднео крајем јула 1995, али је он остао на слободи до 21. јула 2008. када су га у Београду ухапсиле власти Србије и затим изручиле у Хаг.

Извор: Бета, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *