12. август – Вулин позвао Еулекс да обнови истрагу о Гораждевцу

БЕОГРАД – Шеф Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин позвао је данас Еулекс да поново отвори истрагу и пронађе починиоце и одговорне за злочин у Гораждевцу, оценивши да је несхватљиво да после толико година није пронађен ниједан осумњичени и да нико не буде осуђен.

“Позивам Еулекс да обнови истрагу коју је прекинуо због недостатка доказа, јер који је више доказ потребан од убијене младости у реци Бистрици. Позивам Еулекс да поново отвори истрагу и да на тај начин бар покуша да поново оствари поверење које је тако темељно изгубио у српској заједници”, рекао је Вулин Танјугу.

Према његовим речима, откако је на Косово и Метохију дошла међународна заједница породице убијених Срба чекају правду.

“Чак и да се пронађу њихове убице то би била мала, за толики бол и патњу, али бар нека утеха” рекао је Вулин.

Према његовим речима убице стално измичу и остају далеко од домашаја правде.

Он је оценио да је потпуно несхватљиво да прође девет година и да се не нађе ниједан осумњичени, ни једно име, и нико не буде осуђен за тај злочин.

Није могуће градити климу поверења и ићи ка одрживом и трајном решењу а да починиоци злочина над Србима увек остану некажњени, додао је Вулин.

“Тражим од међународне заједнице да преузме одговорност за све што се дешава на Косову и Метохији и да обезбеди исти стандард у очувању људских права за све који тамо живе као што их има и за држављане својих земаља. Ако су преузели одговорност за све што се дешава онда морају ту одговорност и да носе”, поручио је он.

У Гораждевцу код Пећи 13. августа 2003. албански екстремисти су из заседе на обали реке Бистрице на купању убили два српска дечака, а ранили још четворицу.

Хицима из ватреног оружја из шипражја убијени су Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (13), а тешко су рањени Марко Богићевић (12), Драгана Србљак (13), Богдан Букумирић (14) и Ђорђе Угреновић (20).

Извор: Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *