07. август – Шпигл: Трагови трговине органима воде од Косова ка Немачкој

Немачки министар здравља Данијел Бар најавио је могућност измене закона због скандала са пресађивањем органа на клиникама у Регензбургу и Гетингену, у тренутку када и недељник “Шпигл” пише да два крвава трага везано за трговину органима воде од Косова ка Немачкој.

Представници Мисије ЕУ на Косову, међутим, нису желели да коментаришу наводе домаће и иностране штампе да је приштинска клиника “Медикус” била укључена у ланац трговине људским органима. Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је Тањугу да не жели да коментарише тврдње медија да је клиника “Медикус” прослеђивала органе са црног тржишта клиникама у Гетингену, Регензбургу и Берлину.

“Ако закључимо да су законске рупе олакшале манипулације на клиникама у Гетингену и Регензбургу…онда морамо да делујемо…”, рекао је Бар листу “Рур Нахрихтен” из Дортмунда. До скандала је дошло после сазнања да се на универзитетским клиникама у Регензбургу и Готингену у “великом стилу” манипулисало подацима и досијеима како би се “изабраним” пацијентима, за новац, преко реда и мимо листе чекања обезбедили органи за пресађивање, а у конкретним случајевима помињу се јетре.

Главни оптужени хирург, који је од 2004. до 2006. године био шеф лекара на клиници у Регензбургу, где су уочене манипулације у 23 случаја у вези са трансплантацијом органа, а затим прешао у Гетинген, где је, такође, дошло до тешких повреда закона у више од 20 случајева, налази се под истрагом због мита и злочина са смртним исходом.

Медији наводе да, с обзиром на растући број трансплантација у Регензбургу, и после његовог одласка постоји бојазан да није деловао сам. У време овог великог скандала у Немачкој, “Шпигел” пише о трансплантацији органа у приштнској клиници “Медикус”, против чијих се лекара од октобра прошле године води поступак због трговине људима, организованог криминала и недозвољеног вршења медицинских радњи.

Новинари Шпигла су дошли до сазнања о уплетености косовских власти у илегалну трансплантацију органа, али и о умешаности Немаца у тај високо профитабилни бизнис криминалних банди. Два квавава трага воде са Косова у Немачку, пише Шпигл напомињући да је реч о примаоцу бубрега и власнику клинике, обојици немачким држављанима.

Управо је у “Медикусу” сиромашна руска емигранткиња Вера свој леви бубрег продала за 8.100 евра, а Валтер, богати немачки фабрикант, свој бубрег купио за 81.892, 72 евра, објавио је немачки недељник.

Власник клинике, немачки лекар Манфред Бер је, како наводи лист, за време косовског конфликта угостио породицу Дервиши, а они су му, затим, према објашњењу адвоката “Медикуса”, предложили отварање клинике на Косову, у коју је он инвестирао три милиона евра. Иако Бер негира да је било шта знао о трансплантацијама, судске власти због преписке пронађене на једном америчком серверу сумњају у његову причу. Бер је 2007. године упитао шта је са зарађеним новцем, а Дервиши му је 2008. године написао да се налази у разговорима са људима из Турске и са Косова. “Ми смо почели са трансплантацијом бубрега. Први случај обављен. Још један ћемо урадити 28. овог месеца”, навео је Дервиши како преноси “Шпигл”.

Криминална мрежа је у међувремену добро документована и то, како магазин пише, треба захвалити државном тужиоцу Рателу, који је 2010. године дошао на Косову у оквиру ЕУЛЕX-а да би помогао изградњи државно-правног система. Рател је, како преноси “Шпигл”, уверен да су у тој болници, бескруполозни трансплантери извршили 20 до 30 илегалних трансплантација.

Систем је могао да функционише, како каже Рател, само зато што су косовски лекари и људи из власти то покривали. Ирина Гудељевић је Тањугу потврдила да је у вези са клиником “Медикус” Еулекс споровео истрагу која је резултирала суђењем које је у току пред Окружним судом у Приштини.

Она је подсетила да су још УНМИК и косовска полиција започели истрагу у вези са овим случајем и да је потом преузео Еулекс. Портпаролка Еулекса истакала је у изјави Тањугу да су у овом случају, двојица осумњичених из Турске и Израела, док су донори органа из различитих држава.

Светска трговина органима функционише по једноставној шеми – постоје импорт нације и експорт нације. Израел, Саудијска Арабија, Америка и Канда увозе, а Кина, Индија, Филипини, Египат и Молдавија извозе органе, пише Шпигл.

Извор: Танјуг, http://www.radiokim.net

Један коментар

  1. НАТО ОКУПАТОРИ трагови вам смрде недостојни сте имена сви скупса Запада.Памтимо несмемо заборавити 1914-41-45 год,Ви из Берлина и
    Вашингтона Ваше бомбе још убијају и потсећају нас Србе и вашу
    политику према Српском народу.Људске органе вадите и убацујете
    ваше богате клијетеле а знате да је на силу вађено киднапованих
    Срба верујте нећемо вам опростити знајте!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *