07. август – Иницијатива да се уклони табла са именом Аћиф-ефендије

БЕОГРАД – Расправа о постављању табле управнику Новог Пазара за време Другог светског рата Аћифу Хаџиахметовићу трајала је на данашњој седници Владе Србије један сат и најављено је да ће министарства културе и правде покренути иницијативу да се табла уклони.

Како је за агенцију Бета казао извор из владе, први потпредседник Александар Вучић је на седници казао да нико у влади не жели да провоцира Бошњаке личностима из историје које су за њих спорне, али да се не може дозволити глорификација људи који су одговорни за злочине и који су за то добијали ордене нацистичке Немачке.

Вучић је додао да је Србија поносна на своју антифашистичку традицију.

Најављено је да ће министарства културе и правде покренути иницијативу да се уклони табла која је за викенд постављена у Новом Пазару на кући у којој је живео Хаџиахметовић.

Влада опредељена за добре међунационалне односе

Влада је поводом присуства министра без портфеља Сулејмана Угљанина постављању спомен-плоче Аћифу Хаџиахметовићу у Новом Пазару, задужила министарства правде и културе да припреме мере да спорни догађаји из прошлости не угрожавају добре међунационалне односе.

“Влада је расправљала о присуству Угљанина постављању спомен-плоче у Новом Пазару. Потврђено је опредељење Владе да се у Србији граде добри међунационални односи”, наводи се у саопштењу издатом после седнице Владе.

Министарство правде и државне управе и Министарство културе и информисања задужени су да припреме предлог мера да правно и историјски спорни догађаји из прошлости не угрожавају добре међунационалне односе у Србији и антифашистичко опредељење Владе Србије, додаје се у саопштењу.

Табла у част Аћиф-ефендије постављена је у суботу у центру Новог Пазара, у пешачкој зони, на месту на којем је некада била његова кућа, а догађају је пристововао и Угљанин.

Хаџиахметовић је 1945. године стрељан због сарадње са нацистима, а поједини историчари сматрају да је одговоран за бруталне злочине и убиство око 7.000 Срба.

Међутим, Странка демократске акције Санџака Сулејмана Угљанина саопштила је јуче да је Аћиф Хаџиахметовић, био “легитимни представник Бошњака” који би требало да буде споменут у историји тог народа.

“Био је и начелник среза, што значи да је био јавна личност, итекако легитимна и прихватљива у том времену. Сматрамо да тај човек треба да буде споменут у историји Бошњака, јер је био њихов легитимни представник”, наводи се у саопштењу СДА.

СДА је навео да је обавеза те странке да “исправи оно што је о Аћифу Хаџиахметовићу писано у историји коју је режирао Централни комитет Комунистичке партије”.

Извор: Бета, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *