06. август – Јоргованка Табаковић изабрана за гувернера НБС

БЕОГРАД – Потпредседница Српске напредне странке Јоргованка Табаковић изабрана је данас за гувернера Народне банке Србије.

Потпредседница Српске напредне странке Јоргованка Табаковић изабрана је данас за гувернера Народне банке Србије.

Табаковић је најавила да ће “замрзнути” своју функцију у странци, имајући у виду да је законом забрањено да функцију гувернера обавља страначка личност.

За њен избор на место гувернера НБС гласао је 131 посланик, а против 34.

Председник Србије Томислав Николић јуче је предложио Скупштини да нови гувернер буде Јоргованка Табаковић, као и да се о избору гувернера расправља по хитном поступку.

На сајту Скупштине Србије објављено је писмо које је Николић упутио председнику парламента Небојши Стефановићу, у којем му предлаже кандидата за место гувернера и уз које је доставио биографију Табаковићеве, као и њену сагласност с кандидатуром.

Досадашњи гувернер Дејан Шошкић поднео је оставку у четвртак, 2. августа, наводећи да измене закона о НБС угрожавају рад те финансијске институције.

Скупштина Србије је у суботу усвојила измене Закона о НБС којим је предвиђено да гувернера централне банке, на предлог председника, као и друге функционере НБС бира и разрешава парламент и да се њихов избор врши року од 90 дана од ступања новог закона на снагу.

Скупштина је данас, на почетку рада, констатовала оставку посланика Александра Вулина, из Покрета социјалиста, који је презуео дужност директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Гојковић: Табаковић нас уверила да ће бити независна

Председница посланичке групе националних мањина, Народне партије и Богате Србије Маја Гојковић најавила је данас да ће подржати избор Јоргованке Табаковић за гувернера, јер је пружила чврста уверавања да ће бити независна и да ће радити у интересу грађана.

Гојковић је новинарима у Скупштни Србије изјавила да је било суштински важно да Табаковић одговори на два питања: да ли ће одолети притисцима тајкуна и девизне резерве трошити на привредни развој и да ли ће бити штампан новац без покрића.

Како је објаснила, посланичка група на чијем је челу, задовољна је одговором Јоргованке Табаковић и управо зато ће је подржати.

Стефановић (СНС): Табаковић неће бити марионета

Председник Скупштине Србије и посланик Српске напредне странке (СНС) Небојша Стефановић рекао је данас да кандидаткиња за нову гувернерку Народне банке Србије Јоргованка Табаковић неће бити ничија марионета и да је нико неће “ставити у џеп”.

“Она ће бити потпуно самостална”, поручио је Стефановић из посланичке клупе бранећи њену кандидатуру у скупштинској расправи о избору новог гувернера.

На оцене опозиције да је неприхватљиво да се за гувернера предлаже страначки функционер, Стефановић је казао да је предлог кандидата за гувернера стигао од председника Србије Томислава Николића који није страначка личност, а који је доскоро био председник СНС.

СВМ против јер је кандидат високи функционер странке

Шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор најавио је данас да та странка неће подржати избор Јоргованке Табаковић за гувернера Народне банке Србије, јер сматра да није добро да на ту функцију буде именован један страначки функционер.

Пастор је новинарима у парламенту изјавио да СВМ није против предлога председника Србије зато што сумња у стручне квалитете Јоргованке Табковић, већ зато што је тај избор последица измена закона о НБС од којих ће, како је уверен, Србија имати штету.

Коментаришући најаву Јоргованке Табаковић да ће замрзнути страначку функцију, Пастор је рекао да она то може да учини, али да то не мења чињеницу да је у тренуцима када се расправља о њеној кандидатури она и даље функционер СНС и шеф посланичке групе.

Табаковић: Радићу у интересу свих грађана

Табаковић је новинарима у Скупштини Србије, током расправе о избору новог гувернера, међутим, објаснила да НБС не може да буде независна од стварности и од владе која гарантује за њене обавезе.

“НБС ће бити независнија него што је икада до сада била, јер ако радите у интересу свих показаће се да НБС није зависна од било које политичке партије или појединачног и групног интереса”, рекла је Табаковић.

НБС ће, како је истакла, наставити да буде независна, али ће, захваљујући изменама закона, бити могуће испитати да ли централна банка спроводи циљеви економске политике.

“Народна скупштина до сада није имала начин да позове на одговорност онога ко није радио у складу са законом, а овим предлогом закона учинили смо контролу НБС од стране скупштине ефикаснијом, што не значи да је њена независност доведена у питање”, рекла је Табаковић.

Одговарајући на страховања која посланици опозиције изражавају када је реч о управљању девизним резервама, Табаковић је рекла да је врло тврдоглава особа и да не постоји нико ко ће је натерати да штампа новац или троши девизне резерве.

Коментаришући најаву Јоргованке Табаковић да ће замрзнути страначку функцију, Пастор је рекао да она то може да учини, али да то не мења чињеницу да је у тренуцима када се расправља о њеној кандидатури она и даље функционер СНС и шеф посланичке групе.

Најаву премијера Ивице Дачића да ће оформити савет за економски опоравак, Пастор је оценио као добру и додао да је важно укључити што већи број грађана у доношење одлука у сфери економије.

НС: Права жена на правом месту

Шеф посланичке групе Нове Србије Мирослав Маркићевић изјавио је данас да би Скупштина Србије требало да изабере Јоргованку Табаковић за гувернера јер је она веома стручна особа, која ће бити независна и више него што је закон на то обавезује.

“НБС више нема гувернера, логично је да изаберемо Јоргованку Табаковић, да дамо поверење колегиници која је овде годинама са нама”, рекао је Маркићевић током расправе о избору гувернера у Скупштини Србије .

ДС: Власт хоће партијску државу

Посланик Демократске странке (ДС) Нада Колунџија рекла је данас у Скупштини Србије да стављање другог по значају функционера владајуће политичке партије на чело Народне банке Србије (НБС) значи да деполитизације неће бити и да је намера нове власти да успостави попуно партијску државу.

“Владајућа клика одлучила је да под своју пуну контролу стави најважнију монетарну институцију”, указала је Колунџија у скупштинској расправи о избору Јоргованке Табаковић, потпредседнице владајуће Српске напредне странке, за гувернерку НБС.

Она је оптужила владајућу већину да је злоупотребила свој положај да успостави пуну контролу извршне власти над независном институцијом, каква је и централна банка.

Она је навела да Табаковић, као потпредседница Српске напредне странке, неће да поднесе оставку на страначку функцију пре избора за гувренера, и оценила да се тиме крши и измењени Закон о НБС који је у суботу донела владајућа коалиција.

ЛДП: Гувернер високи функционер странке – лош принцип

Посланик ЛДП Жарко Кораћ изјавио је данас да би избор Јоргованке Табаковић за гувернера био преседан јер се начело Народне банке Србије доводи особа која је била високи функционер владајуће странке.

Кораћ је у расправи о избору гувернера у Скупштини Србије рекао да је то први пут од 2000. да на место гувернера долази функционер неке политичке странке.

Он је указао да је у биографији кандидата за гувернера Јоргованке Табаковић наведено да је била посланик и члан владе, али је изостављена њена политичка функција.

Било би добро да институција НБС буде независна и да онај ко је води буде одвојен од странака на власти, једноставно било би добро да на неке функције не долазе високи функционери политичких странака, истакао је Кораћ.

Петковић: Табаковић продужена рука Владе, ДСС против

Посланичка група ДСС неће подржати избор Јоргованке Табаковић за гувернера, јер није гласала ни за избор нове владе, а како је данас рекао представник те странке у Скупштини Србије Мирослав Петковић она ће бити само продужена рука управо те владе.

“Против Табаковићеве као личности и као економског стручњака немамо ништа, као ни против њене биографије, али ДСС није подржала владу и сматрамо да ће она бити само продужена рука нове владе”, рекао је Петковић у скупштинској рапсрави.

Он је рекао да осим о биографији, посланици нису имали прилику да чују ништа о програму и циљевима будућег гувернера и оценио да у расправи не очекује одговоре њених страначких колега, већ гувернера који ће водити независну институцију.

Он је навео да Закон о НБС као основни циљ поставља стабилност цена, а у недавној расправи о изменама тог закона се говорило само о стабилности курса.

Замрзнућу функцију у СНС и смањити своју плату
Кандидаткиња за гувернера Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је данас да ће, ако буде изабрана на ту функцију, смањити плату гувернера и замрзнути своју функцију у Српској напредној странци (СНС).

Табаковић која је потпредседница СНС, рекла је новинарима у Скупштини Србије да ће једна од првих мера бити да се смањи гувернерска плата и довести је у склад са платама у привреди.

Она је рекла да јој је част што ју је за гувернера предложио председник Србије Томислав Николић кога су изабрали сви грађани.

Питања – без одговора?
Петковић је поставио низ питања кандидату за гуверенера, међу којима је и како ће се односити према том питању, како процењује питање курса динара у наредних годину дана или неколико месеци, која је граница када НБС неће моћи да интеревенише на тржишту, на који начин се обезбеђује стабилност цена…

“Раст цена је значајан, а најављују се нова поскупљења, да ли ће рецепт за стабилност динара бити онај који је довео до опшег сиромаштва, да ли још стојите на полтиици циљане инфлације, како ће се гувернер понашати када су у питању девизне ресерве…”, наставио је са питањима посланик ДСС-а.

Њега је занимало и шта ће будући гувернер учинити уколико дође до повлачења неких страних банака из Србије, на који начин ће спроводити контролу банкарског сектрора, какав ће одговор бити ако дође до повећање камата и који је став Табаковићеве према аранжману са ММФ.

“Да ли ће се средства ММФ третирати као јави дуг, та питања смо заједно постављали у парламетну, наравно, и важно питање је плата гувернера, да ли ће доћи до промена и да ли ће се смањити накнаде члановима Савета”, навео је Петковић.

Он је рекао и да је уверен и да на многа од тих питања посланици да неће добити одговор.

Извор: Бета, Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *