05. август – Срби и даље блокирају теретна возила код Јариња

ЈАРИЊЕ – Срби и даље држе у блокади магистрални пут Рашка-Лепосавић ка административном прелазу Јариње не дозвољавајући камионима пролазак овим путем.

Десет теретних камиона, како јавља Тањугов извештач, паркирано је данас у међузони на територији централне Србије испред административног прелаза Јариње на северу Косова.

Они су паркирани на једној од две коловозне траке на магистралном путу Рашка-Лепосавић у међузони, где Срби даноноћно дежурају под једним шатором.

На овом магистралном путу, Срби дежурају и у Лепосавићу, међутим, тамо барикада нема, али су ту, како кажу да би контролисали да на север Косова друмским путем не стигну косовски цариници чијем присуству се противе.

Срби су, у међузони, успоставили блокаду за теретни саобраћај крајем прошлог месеца, незадовољни због кретања теретних возила којима се превози комерцијална роба.

Они су се на ову меру одлучили јер сматрају да је то још један покушај да се на прелазима са централном Србијом инсталирају косовске институције.

Председник општине Лепосавић Драгиша Васић објаснио је раније да грађани на тај начин исказују неслагање са намером власти Приштине да интегрише север Косова и Метохије и тиме заокруже своју независност.

На другој страни Кфор је блокирао алтернативне правце за теретни саобраћај.

Међународне снаге негирале су тврдње челника општине Лепосавић да својим мерама директно утиче на снавдевање локалног становништва основним потрепштинама, истичући да је Косово за комерцијалну робу лако доступно преко административних прелаза Мердаре и Брњак.

У саопштењу, Кфор је такође позвао све одговорне да утичу и спрече “илегалну блокаду комерцијалног саобраћаја” северно од Јариња на српској страни административне линије разграничења.

У циљу одржавања сигурног и безбедног окружења, Кфор је успоставио одређени број контролних пунктова за контролу возила да би спречио кретање комерцијалног саобраћаја кроз неовлашћене правце преко административне линије разграничења, каже се у саопштењу од прошле недеље.

На територији централне Србије данас се нису могли видети припадници српске жандармерије, који су донедавно боравили са по пар возила у близини линије разграничења.

Контролу на административном прелазу Јариње обављају припадници Еулекса, где задржавања скоро и да нема, а на самом прелазу могу се видети и турски војници Кфора.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *