02. август – Шошкић поднео оставку

БЕОГРАД – Гувернер Народне банке Србије (НБС) Дејан Шошкић поднео је  неопозиву оставку на ту функцију, а као разлог навео је предложене измене и допуне Закона о НБС које по његовом мишљењу битно нарушавају независност централне банке.

Шошкић је о оставци обавестио председника Скупштине Србије Небојшу Стефановића, истичући да нове законске одредбе отварају могућност стручне деградације и доношења одлука унутар НБС којима би се могла подстаћи економска и финансијска нестабилност у земљи.

“Усвајање оваквих измена и допуна Закона о НБС могло би утицати на битно погоршање позиције наше земље на међународним финансијским тржиштима и успорити процес европских интеграција, што се већ сада може закључити из реакције међународних финансијских институција и осталих међународних чинилаца од којих зависи финансијска подршка нашој земљи у кризним условима”, навео је Шошкић.

Он је у оставци навео да му је текст закона који се предлаже достављен тек у току јучерашњег поподнева, и са жаљењем констатовао да је изостала било каква јавна расправа о важном системском закону чије је усвајање предложено по хитном поступку.

Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *