01. август – Обележена годишњица почетка Првог светског рата

БЕОГРАД – Амбасадор Русије у Србији Александар Конузин поручио је данас на обележавању 98. годишњице од почетка Првог светског рата да се данашњи сукоби, укључујући и онај на српској земљи, морају решавати дијалогом и миром, а не уз примену силе.

“Ми чувамо сећање на милионе изгубљених живота током Првог светског рата. Нека нам ово сећање помогне да утврдимо лекцију из историје као и то да се и данашњи сукоби, између осталог и на српској земљи, морају решавати не уз примену рата, силе, не уз спољно мешање, већ правом, дијалогом и миром”, поручио је Конузин.

Он је подсетио да је пре сто година већ дошло до наглог заоштравања европског супарништва, да су дефинисани геостратешки задаци конфликата, започето повећање војног потенцијала и појавиле се мапе реконструкције света.

“Већ су били склопљени савези држава. Предузети су први кораци који су довели до избијања рата. Већ тада Србија је осетила своју усамљеност и схватила да је само Русија може спасити. Русији је већ тада било јасно да она не може да игнорише судбину православне, словенске сабраће”, рекао је Конузин.

Према његовим речима данас се навршава 98. годишњица од почетка Првог светског рата, рата који је постао светска катастрофа и који је за наредни век одредио развој међународних односа и судбину многих народа.
“Последице тог рата и данас осећамо, између осталог и на земљи којом корачамо. Управо су почетком прошлог века постављени темељи сукоба за цело столеће, као и за његов крај”.

Поред Конузина венце на спомен обележје жртвама Првог светског рата положили су изасланик председника Србије генерал Милорад Симић, председник Народне скупштине Небојша Стефановић и изасланик премијера Србије министар науке и образовања Жарко Обрадовић, представници амбасада Русије, Азербејџана, Белорусије и Украјине и други.

 

Стефановић: Сетимо се бораца за слободу

 

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић поручио је данас да је у времену када се моралне обавезе често заборављају неопходно сетити се оних који су се борили за слободу и за то дали своје животе.

Стефановић је на обележавању почетка Првог светског рата и у знак сећања на жртве тог рата код Споменика руским војницима на Новом гробљу у Београду поручио да је Русија међу првима притекла Србију у помоћ када јој је Аустроуграска објавила рат.

Уз подсећање да је Русија тада поднела највеће људске губитке, а Србија изгубила скоро трећину становништва, Стефановић је рекао да су се обе државе бориле да би сачувале слободу бранећи се од агресора.

Председник српског парламента је рекао и да је Русија уз Србију одмах почетком рата слала санитерне јединице, организовала сиротишта, кухиње и чајџинице за сиромашно становништво и да су ти санититетски одреди већ у фебруару 1915. године стизали на железничку станицу у Ниш, где их је дочекивао тадашњи председник владе Никола Пашић.

“Русија је помагала Србији и оружјем иако се на руском фронту осећао недостатак материјала који је често одлучивао судбину битке”, поручио је Стефановић.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. DJe su ondašnji saveznici,a zbog njih smo i bili na Solunski front,da bih jurišali ispred njih na ondašnje a i sadašnje neprijatelje,ali tu je naš Kralj najviše kriv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *